En Sıcak Konular

Kuş gribi kâbusu bitiyor mu?

17 Mart 2009 12:21 tsi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından yapılan ve 4 yıl süren kuş gribi araştırması tamamlandı.

YYÜ'den yapılan açıklamaya göre, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 2005 yılında baş gösteren ve 4 kişinin ölümüne yol açan kuş gribi ile ilgili YYÜ' den 10 kişilik bir ekip, 3 yıl boyunca TÜBİTAK destekli, ''Van Gölü Havzası'nda bazı kanatlı türlerinde Avian İnfluenza A virüslerinin Real-Time PCR ile tespiti, izolasyonu ve alt tiplerinin belirlenmesi'' projesini yürüttü.

Van Gölü havzasında göçmen kuşların konakladığı bölgelerden 47 kuş türüne ait 2 bin dışkı numunesi, teşhis için kurulan laboratuvarda incelendi.

-ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ-

Proje yürütücüsü YYÜ Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banur Boynukara, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ölümlere neden olan kuş gribiyle birlikte, endişe ve telaşın da ortaya çıkmasının, bu bölgede bir bilimsel teknik laboratuvar altyapısına ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Prof. Dr. Banur Boynukara, 10 kişilik ekiple yürütülen projenin tamamlandığını ve bu proje sayesinde önemli bir laboratuvar kurulduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''İlk sonuçları TÜBİTAK'a teslim ettik. Birçok hastalık açısından risk alanı olan Van Gölü Havzasında kuş gribi ile ilgili ilk verileri sunmak çok önemlidir. Bundan sonra herhangi bir salgında çok kısa bir sürede teşhis yapabilecek ve önlemler alınabilecektir. Zaten esas olan da budur.''

Prof.Dr. Boynukara, TÜBİTAK'a sunulan raporun onayının ardından sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

Projenin alan araştırmasını ekibiyle birlikte yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel de Van Gölü havzasının kuş göçü açısından çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Van Gölü Havzasındaki biyoçeşitlilik içerisinde bazı kuş hastalıklarının da taşınmasının söz konusu olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Adızel, ''proje kapsamında kurulan laboratuvarla çok büyük bir eksiklik giderildi. Biz 47 kuş türüne ait 2 bin dışkı numunesini laboratuvara taşıdık. Bu proje, bizim için çok büyük bir tecrübe oldu'' dedi.

 
aa



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs