5 milyar TL'yi getirecek Türk işadamı kim? | " /> 5 milyar TL'yi getirecek Türk işadamı kim? | "/>

En Sıcak Konular

5 milyar TL'yi getirecek Türk işadamı kim?

17 Mart 2009 10:14 tsi
5 milyar TL'yi getirecek Türk işadamı kim? Maliye kulislerinde, toplam tutarın yaklaşık 5 milyar lirasının tek bir kişi tarafından beyan edildiği konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre bu miktar için İstanbul veya Ankara'dan bildirimde bulunuldu. O kişi kim?

Türk vatandaşlarının yurtdışındaki birikimleri ile yastık altında tutulan paraları ekonomiye kazandırmayı amaçlayan düzenleme, 'gizli zenginleri' de ortaya çıkarmaya başladı. Maliye kulislerinde, toplam tutarın yaklaşık 5 milyar lirasının tek bir kişi tarafından beyan edildiği konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre bu miktar için İstanbul veya Ankara'dan bildirimde bulunuldu. Söz konusu para yaklaşık 3 milyar dolar ediyor. Yurtdışından 5 milyar TL'sini getireceğini beyan eden kişinin ismi sır gibi saklanıyor.

Bu para Türkiye'ye getirildiğinde, devletin kasasına da yaklaşık 100 milyon liralık vergi geliri girecek. Eğer konuşulduğu gibi tek bir kişi 5 milyar TL beyan etmiş ise en zengin işadamlarının sıralandığı Forbes 100 listesinin de değişmesi gerekecek. Derginin son listesine göre Türkiye'nin en zengin işadamı 2,9 miyar dolar serveti ile Hüsnü Özyeğin. Mehmet Emin Karamehmet'in serveti 2,8, üçüncü sıradaki Şarık Tara'nın varlığı ise 1,6 milyar dolar.

Varlık Barışı kapsamında iki hafta önce sona eren bildirim rakamlarına göre yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 13,5 milyar liralık başvuru yapıldı. Bunun 5 milyar 232 milyon liralık bölümü Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleşirken, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na yapılan bildirim ise yaklaşık 8 milyar TL oldu. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'na da 283 mükellef, toplam 100 milyon 713 bin TL tutarında başvuruda bulundu. Bildirimde bulunduğu halde parasını getirmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak. Varlık Barışı ile para, döviz, altın ve menkul kıymet gibi varlıkların düşük bir vergiyle ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Düzenleme kapsamında yurtdışından getirilen tasarruflardan yüzde 2, yurtiçindeki tasarruflardan ise yüzde 5 vergi alınacak. Maliye'nin kasasına yaklaşık 350-400 milyon TL vergi geliri girecek.

Varlık Barışı kapsamında başvuru miktarı 13,5 milyar TL'yi bulurken Maliye, gözünü getirilecek paranın miktarına çevirdi. Gelişmeyi değerlendiren bir Maliye yetkilisi, "Oldukça yüksek bir başvuru gerçekleşti. Ancak bildirim ve vergi dairelerine başvurudan ziyade, paranın sisteme girmesi önemli. Kişiler yurtdışından başvuru yapabilir, yüzde 2'lik vergiyi de ödeyebilir. Burada esas olan bildirim yapılan kaynağın Türkiye'ye getirilmesi, sisteme dahil edilmesi." dedi. Yasaya göre beyanda bulunup vergisini ödeyenlerin, parayı 1 ay içinde Türkiye'deki bankalara yatırması gerekiyor. Yurtdışında tutulan ya da yastık altında saklanan varlığını bu şekilde sisteme dahil edenlere 'nereden buldun' sorusu sorulmayacak.

Yatırımcıyı Tevfik Bilgin'in uyarısı ve mektup uygulaması ikna etti

Varlık Barışı yasası kapsamındaki rekor başvurunun perde arkasında iki gelişmenin etkili olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in tarihî uyarısı. Bilgin, bir konuşmasında, "Sadece bir Avrupa ülkesinde (İsviçre) Türklere ait 60 milyar dolar var. Ülkenin kaynak aradığı bir dönemde Varlık Barışı'ndan faydalanılmaması affedilecek bir durum değil." demişti. Bu konuşmanın ardından yasanın son gününde 8 milyar TL'lik başvuru geldi. Elde edilen başarının altında yatan ikinci etken ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi mükelleflerine mektup göndermesi oldu. Yasa kapsamında aralık ve ocak aylarında gelen rakamlardan memnun olmayan idare, şubatta mükelleflere "Yastık altında bulunan paranızı ülke ekonomisine kazandırın, herhangi bir vergi incelemesi yapmayacağız." yazılı bir mektup göndermişti.

Forbes'in en zenginler listesini bile değiştirebilir

Sıra İsim ve şirketi Servet (milyar $)

1. Hüsnü Özyeğin (Fiba) 2,9

2. M. Emin Karamehmet (Çukurova) 2,8

3. Şarık Tara (Enka) 1,6

4. Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat) 1,5

5. Ahmet Zorlu (Zorlu Holding) 1,3

6. Ferit Şahenk (Doğuş Holding) 1,1

7. Mubariz Gurbanoğlu (Palmali) 1,1

8. Murat Ülker (Yıldız Holding) 1,1

9. Murat Vargı (MV Holding) 1,1

10. Ahmet Çalık (Çalık Holding) 1,0

Zaman



Bu haber 876 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs