En Sıcak Konular

Obama'yı çileden çıkaran ikramiye!

17 Mart 2009 10:18 tsi
Obama'yı çileden çıkaran ikramiye! ABD'de batmanın eşiğinde olan ve devletten aldığı 170 milyar dolar destekle ayakta kalmaya çalışan sigorta devi American International Group (AIG) şirketinin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye ödenmekte olması, Başkan Barack Obama'nın ve

Obama gazetecilere açıklamasında, "pervasızlık ve açgözlülükle" suçladığı şirketin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ödenmesi işleminin durdurulması için bütün yasal imkanların kullanılacağını bildirdi.

Bir ara sesi kısılan Başkan Obama, "kusura bakmayın, öfkeden boğuluyorum" dedi ve ardından, "bu zorbalığı, şirketi ödedikleri vergilerle ayakta tutmaya çalışan vatandaşlara nasıl haklı gösterirler? Bu mesele, dolar meselesi değil, bu, bizim temel değerlerimizle ilgili" diye konuştu. 

ABD'de patlak veren finans krizi çerçevesinde geçen sonbaharda batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan AIG'ye, devletten acil 170 milyar dolar aktarılmıştı.

Ancak devlet desteğiyle yaşamaya çalışan şirket, üst düzey yöneticilerin sözleşmeleri gereği, bu kişilere 165 milyon dolarlık ikramiyeleri ödemeye karar verince bu durum, kamuoyunun büyük öfkesine yol açtı. Buna karşılık ödemelerin cuma günü başladığı belirtiliyor.

Obama'nın sözlerine karşın, Washington Post gazetesinin haberine göre, konuyu inceleyen Federal Merkez Bankası FED'in avukatları, şu an itibarıyla ikramiyelerin ödenmesinin engellenemeyeceği, aksi takdirde şirketin çok büyük miktarlarda tazminat davalarıyla karşılaşacağı kanaatine vardı.

Ancak, New York eyaletinin adalet bakanı Andrew Cuomo, şirket yöneticilerinin, firmanın batma durumuna gelmesinde sorumluluklarının olup olmadığının ve 165 milyon dolar tutarındaki ikramiyelerinin verilmesinin, eyalet yasalarına göre yolsuzluk anlamına gelip gelmediğinin araştırılacağını açıkladı.

Bu arada kamuoyunun yükselen tepkisinden dolayı, şirketin Connecticut eyaletindeki binalarında polisin güvenlik önlemleri aldığı bildirildi.

Washington Post, şirkete "ölüm tehditleri" içeren veya en azından kızgın ifadeler taşıyan mesajlar yağdığını ve aramaların yoğunluğu yüzünden firmanın telefonlarının kilitlendiğini yazdı.

Uzmanlar, bu durumun, Obama'nın ekonomik krize karşı alacağı yeni önlemleri Kongreden geçirmesinde zorluklar çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

hurriyet



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,359 µs