En Sıcak Konular

TRT, yüzde 2'nin kaldırılmasına karşı

17 Mart 2009 09:19 tsi
Krize önlem çercevesinde TRT'nin elektrik faturalarındaki yüzde 2'lik payın kaldırılacak olması kurumu kızdırdı.

Elektrik faturalarından kesilen yüzde 2’lik payın kaldırılması planı TRT’yi kızdırdı.

TRT resmi internet sitesinden bu girişimi eleştirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın elektrik faturasındaki yüzde 2’lik TRT payının kaldırılacağını açıklaması bütün dikkatlerin TRT’ye çevrilmesine neden oldu. Yıllardır sürdürülen pay kavgasında, TRT’nin aldığı pay yıllık 700-800 milyon lira civarında bulunuyor.

TRT’nin en önemli gelir kaynağı olan elektrik enerji payının kaldırılması yıllardır tartışılıyor. Pay, 2003 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 3.5’tan yüzde 2’ye indirildi. O dönem TRT’nin Genel Müdürü olan Yücel Yener, elektrik paylarının kesilmesi halinde TRT INT ve TRT GAP ile Meclis TV, TRT Avrasya ve TRT 4’ün yayınlarının sona ereceğini iddia etti.

‘’GÖZ DİKTİLER’’

Geçen yıl da “Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ele alınırken, TRT’nin elektrik faturalarındaki payının yüzde 1.5’a indirilmesi öngörüldü. Ancak, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin uygulamayı eleştirdi ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a durumu anlatarak “gelirlerimiz tırpanlanmasın” ricasında bulundu. Sanayi Bakanı Çağlayan’ın açıklamaları ise TRT’yi yine kızdırdı. “Bazı iş çevreleri TRT’nin elektrik faturalarındaki ‘Katkı Payı’na göz dikti” başlığıyla haberi duyuran TRT’nin resmi internet sitesinde şöyle denildi:

“TRT Katkı Payı’nın yüksek olduğunu düşünen bu çevreler krizden kurtulmak için TRT payının kaldırılmasını istiyor. Ancak durum zannedildiği gibi değil. Çünkü bir sanayi kuruluşunun TRT katkı payı olarak ödediği miktar yıllık sadece 621 Türk Lirası. Elektrik faturasındaki ‘TRT Katkı Payı’ bazı çevrelerce yine gündeme taşınmaya çalışılıyor. Yüzde 2’lik bu payın çok yüksek olduğu söyleniyor. Bir sanayi kuruluşunun bir yılda ödediği miktar 621 Lira. Aylık ödenen ise sadece 51 lira. Bir ailenin ödediği katkı payı da oldukça cüzzi. Çünkü hane başına aylık 36 kuruş ödeniyor. Bu da yıllık yaklaşık 4 lira yapıyor.”

gazeteport



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,615 µs