En Sıcak Konular

AK Parti, MHP ile masaya oturacak!

17 Mart 2009 08:30 tsi
AK Parti, MHP ile masaya oturacak! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yeniden gündeme gelecek olan kısmi Anayasa değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan, kısmi Anayasa değişikliği için düğmeye bastı. Hükümet yerel seçim sonrası liderlerle masaya oturuyor. Erdoğan MHP'nin desteğini bekliyor.
   

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yeniden gündeme gelecek olan kısmi Anayasa değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan, aynı süreçte Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Obama'nın, toplantıda bir konuşma yapabileceğini de açıkladı.

Partisi'nin İzmir mitinginin ardından İstanbul'a geçen Erdoğan, ANA uçağında bir grup gazeteci ile sohbet edip, soruları yanıtladı. İşte Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar:

MUHATAP MERKEZİ YÖNETİM
Kuzey Irak'la altdüzeyde görüşmelerimiz var. Ancak Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim muhatabımız orada tamamen merkezi yönetim. Cumhurbaşkanımızın bu ay içinde bir Bağdat ziyareti var. Görüşmelerimiz bu düzeyde devam ediyor. Bizim Kuzey Irak'la bir defa akrabalıklarımız var. TSK ne yapıyor derseniz? Sivil yapının olmadığı bölgelerde bölücü terör örgütünün bazı yerleşim bölgeleri var.  O bölgelere yönelik olarak Türkiye, ABD, Irak istihbarat paylaşımından kaynaklanan adımları oluyor. Temennimiz orada bu tür konuşlanmalar ortadan kalksın bu tür operasyonlar da olmasın. 

TÜRK TÜRKLÜĞÜYLE, KÜRT KÜRTLÜĞÜYLE ÖVÜNEBİLMELİ
 Bizim kimlik siyasetine yönelik herhangi bir taahhüdümüz yok. Kimlik siyasetinden yana değiliz. Her etnik unsur bu ülkede saygın olmalı. Ama anayasal kimlik bakımından T.C vatandaşlığında hepimiz birleşmeliyiz. Türk Türklüğü, Kürt Kürtlüğü ile övünebilmeli. Herkes de buna saygı duymalı, rahatsız olmamalı. Kendi arasında dilini konuşabilmeli.

ALEVİLERE AÇIK ÇEK
 Aleviliği din kültürü ve ahlak bilgisi dersine koyduk. Eğer bu beğenilmemişse ki, bunu açık açık İzzettin Doğan'a ve diğerlerine söyledim. Siz bir hazırlık yapın biz bunu Milli Eğitim Bakanlığı olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersine koyalım. Yaptırdığımız hazırlıkla biz bu şekilde yaptık. Beğenmiyorsanız, 'uygun değildir, böyle değildir' diyorsanız oturup görüşelim, onu koyalım. Problemi çözelim, sorunu ortadan kaldıralım istiyoruz.

DÖRT BAŞLIKTA ANAYASA
Anayasa değişikliği konusunda dört başlıklı bir teklif düşünüyoruz. Birincisi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı. İkincisi ombdusmanlık. Üçüncüsü siyasi partilerin kapatılması kriterleri ve dördüncüsü de Seçim Kanunu.
 Parti kapatma davalarında Venedik Kriterleri geçerli olacak. Olay şiddetle sınırlandırılmalı. Tabii şiddetin tanımı da iyi yapılmalı. Çünkü adamların vicdanına bırakalım diye böyle bir yola gidilemez. Eğer vicdana bırakırsak bu işi, yandık. Çok iyi tanımlanmalı.

DAĞA ÇIKIYORSA CEZALANDIRIN, EYVALLAH
 Kapatma davalarında tüzel kişiliğin, cezalandırılıp kapatılmasını ben anlamıyorum. Tüzel kişilik niye kapatılıyor? Şu koltuğu cezalandırıyorsun. Veya bir binayı cezalandırıyorsun. Cezayı verecekseniz suç işleyene verin. Suçu işleyen şahıs kimse, onu cezalandırın. Peki o kişiyi neye göre cezalandıracaksın Gerçekten bir terörist olmalı. Siyasi bir teröre giriyorsa, eline silah alıp dağa çıkıyorsa, tamam cezalandırın eyvallah. Dağa çıkın diyorsa onu cezalandırın. Ama kalkıp fikrinden, düşüncesinden dolayı şöyle konuşmuş böyle konuşmuş bundan olmamalı.

CHP'DEN GÖRÜŞ İSTENECEK
 Seçimden hemen sonra Parlamento ile birlikte konuyu gündeme almak, Meclis Başkanımız'la bu konuyu görüşmek istiyoruz. Diğer siyasi partilerle arkadaşımız görüşecek. Uzlaşma komisyonuna CHP dışında diğer partiler evet demişti. Meclis Başkanımız tekrar kısmi bir değişiklik için CHP'nin yaklaşımı ne olur diye kendilerinden bu konuda görüş isteyecek.' 

SEÇİM BARAJLARI GÜNDEMDE
 Uzlaşma Komisyonu, seçim barajı konusunu tartışabilir. Mesela benim Türkiye milletvekilliği teklifim var. Bu 550 milletvekilinin 100'ü Türkiye milletvekili olsun. 450'si seçimle gelsin. Barajla da oynanabilir. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru konusu da gündemde. Anayasa Mahkemesi zaten bunu istiyordu. Bu istek üzerine çalışmayı yapıyoruz.

TBMM'DEN CHP'SİZ GEÇER
 Meclis'teki diğer siyasi partiler, Anayasa değişikliğine olumlu yaklaşırsa TBMM'den bunu çıkartırız. Ama şimdi işin teknik noktasını söylüyorum. CHP bundan önce yaptığı gibi bu işi Anayasa Mahkemesi'ne taşırsa nasıl bir netice çıkacağı noktasında garanti veremiyorum. Çünkü Anayasa Mahkemesi olumsuz yaklaşırsa yasama organından bunun geçmesiyle iş bitmiyor ki. MHP ile ben bu konuda anlaşabiliriz diye düşünüyorum.

MEDENİYETLER İTTİFAKI
 Medeniyetler İttifakı toplantısına önem veriyorum. Felsefi bir alt yapısı olmadığı zaman, pratikte bir yere ulaşamazsınız. Dünyanın değişik ülkelerinden, gerek siyasette emeği geçmiş dünyaca meşhur kişiler, gerek bilim adamları, sanatçılar gerek işadamları değişik çevrelerden insanlar katıldı. Medeniyet İttifakı dostları 70'i aştı.

DİYARBAKIRDA YÜKSELME, İZMİR'DE SÜRPRİZ İMASI!
Başbakan Erdoğan, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Seçimler konusunda dile getirdiği 'Yüzde 50' söylemi için 'Bunu hedef olarak söyledim' diyen Erdoğan, bir gazetecinin 'Size ulaşan anket sonuçları var mı?' sorusunu ise gülerek şöyle yanıtladı: 'İzmir'i gördünüz. Son seçimlerde aramızdaki fark ciddi manada kapanmıştı. CHP'nin adaylarıyla kendi adaylarımı mukayese etmem. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere. İzmir sadece Konak değildir. İzmir'in özellikle, sadece merkeze kilitlenmiş bir yapısı var. Fakat ben bu seçimde bunun dağılacağını görüyorum, buna inanıyorum. Önümüzde 13-14 gün var. Yakın markaj, alan markajını devam ettirerek aradaki farkı kapatmaları mümkün. Bu mitingden sonra herşey daha da değişebilir. AKP sadece İzmir'de değil, Diyarbakır'da da yükselmeye devam ediyor.'

AB'YE 301 SİTEMİ!
Başbakan Erdoğan gazetecilerle yaptığı sohbette, Avrupa Birliği'ne de göndermede bulundu. Bir gazetecinin, 'Ceza yasalarındaki yeni yeni düzenlemeyle 14 yaşındaki çocuklar bile terörist sayılabiliyor' sorusu üzerine Erdoğan, 'Sadece bizde olan bir düzenleme olduğunu zannetmiyorum. Başka ülkelerde benzeri mutlaka vardır. Avrupa kendisine meşru gördüğü birçok şeyi bize meşru görmüyor. 301'de mesela, hepsi kendilerinde var. Biz farklı maddeler aldık. Polonya, İtalya, Fransa, Almanya'yı inceledik, ortalamasını aldık. Bunları önlerine getirince o zaman susuyorlar. Yani Avrupa bu konularda bir garip' dedi.

'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE ' POLEMİĞİ
Erdoğan, son günlerde gündeme gelen 'Ne mutlu Türküm diyene' yazılarına ilişkin soruyu ise geçiştirdi. Bir gazetecinin, 'Doğu ve Güneydoğulu milletvekillerinin, özellikle Güneydoğu bölgesinde dağda taşta yazılı olan 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganının kaldırılması konusunda bir girişimi var. Bu konuyu size de ileteceklermiş. Siz ne düşünüyorsunuz?' sorusuna Erdoğan, 'Bilmiyorum' yanıtı verdi.

OMBUSMAN NEDİR?
İlk Ombudsman,1809'da İsveç'te kuruldu. 90'ı aşkın ülkede ulus, bölge, şehir, belediye ve sektör bazında uygulanmaktadır. Sistemin Özellikleri: İdarenin, kendi iç denetim yolları ve yargı denetimi dışında denetlenmesini içerir.Parlamento tarafından seçilir.Özerk bir yapıya sahiptir.Başvuru üzerine veya kendiliğinden harekete geçer. Şikayet sahipleri Ombudsman'a kolayca ulaşabilmelidir.

Dünyaya İstanbul'dan seslenecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ANA uçağında gazetecilere yaptığı açıklama, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır ya da Endonezya'da yapacağı öngörülen, Müslüman dünyaya 'beklenen seslenişini', 70'in üzerinde ülkeden üst düzey isimlerin katılacağı 'Medeniyetler İttifakı' zirvesinde yapmasının neredeyse kesinleştiğini gösterdi. Buna göre Obama 7 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilecek ittifak toplantısında kürsüye çıkarak Müslüman dünyaya barış mesajı verecek. Bu seslenişin gerekçesi olarak ise, Mısır'ın son dönemde özellikle Filistin-İsrail çatışmaları sırasında verdiği 'kötü sınavın', Endonezya'nın ise Ortadoğu'da liderlik kapasitesine sahip bir ülke olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. ABD Başkanı'nın beklendiği gibi Mısır ya da Endonezya'da değil, Asya ve Avrupa'yı biribirine bağlayan, laik bir Müslüman ülke olan Türkiye'de konuşacağı vurgulanıyor.

Ne anlama geliyor
Obama'nın söz konusu konuşma için Türkiye'yi seçmesi, yeni ABD yönetiminin Türkiye'ye verdiği önemi de ortaya koyacak. ABD'nin yeni başkanı Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ankara temasları sırasında vurguladığı, 'Türkiye'nin laik demokrasi ile yönetilen Müslüman bir ülke' unsuruna da vurgu yapacak.

Çabalar fikir değiştirdi
Obama'nın Türkiye'yi seçmesinin bir diğer nedeninin ise, Türkiye'nin AB ile müzakere eden, aynı zamanda hem İsrail hem de Filistin ile iyi ilişkiler yürüten ve Ortadoğu'da barıştırıcı rol oynayan ülke olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

akşam



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs