Darbenin eşiğinden döndüler! | " /> Darbenin eşiğinden döndüler! | "/>

En Sıcak Konular

Darbenin eşiğinden döndüler!

17 Mart 2009 08:15 tsi
Darbenin eşiğinden döndüler! Pakistan darbenin eşiğinden döndü. Cumhurbaşkanı Zerdari, selefi Müşerref tarafından azledilen Başyargıç İftihar Çaudri’yi göreve iade etmeyince muhalefet başkente yürüyüşe geçti. Genelkurmay başkanı Kayani, Zerdari ve başbakan Gilani’yle görü

ESKİ Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’e "hem genelkurmay başkanı hem de devlet başkanı olamazsın" dediği için azledilen ve ülkede demokrasi sembolü haline gelen eski başyargıç İftihar Çaudri’nin göreve iadesi Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin Pakistan Halk Partisi ile Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği’nin kurduğu koalisyonun ortaya koyduğu hedeflerden biriydi.

Ancak Zerdari, kendisi ve ölen eşi Benazir Butto hakkında çıkan yolsuzluk affını bozmayı düşünen Çaudri’yi göreve iade etmek istemedi. Bunun üzerine geçen eylülde Şerif ile Zerdari’nin yolları ayrıldı. Bununla da yetinmeyen Zerdari, kendi atadığı yargıçların aldığı kararlarla Şerif’in kontrolündeki Pencap eyaleti meclisini fesh etti. Zerdari’nin, kararı tanımayan Navaz Şerif’i bir de ev hapsine almak istemesiyle tansiyon had safhaya yükseldi.

Sabahın köründe açıklandı

Ev hapsinden firar eden Şerif, Çaudri’nin iadesini izleyen binlerce avukat ve yüzbinlerce taraftarıyla başkent İslamabad’a doğru yürüyüşe geçti. Muhalefetin "uzun yürüyüş" adını verdiği protesto eylemi nedeniyle ordu teyakkuza geçirildi, başkentin giriş noktalarına barikatlar kondu. Muhalefet liderleri ve avukatlar Çaudri’nin görevine iadesi talebiyle İslamabad’a yürüdükten sonra mecliste oturma eylemi yapmayı planlıyordu.

Bunun üzerine zaten Taliban tehdidi altında olan Pakistan’ın kaosa gittiğini gören Pakistan Genelkurmay Başkanı Eşfak Kayani, Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile pazar günü bir araya geldi. Dün sabah 06.00’da TV’den halka seslenen Gilani, Çaudri’yle birlikte Pervez Müşerref tarafından görevden alınan tüm yargıçların 21 Mart’ta görevlerine döneceğini söyledi.

Yusuf Rıza Gilani’nin açıklaması sonrası, Çaudri’nin başkent İslamabad’daki evinin önünde sevinç gösterileri düzenlendi.

ABD: Devlet adamına yakışır bir karar

Krizin sona ermesi özellikle, Pakistan’ın Taliban ile savaşa odaklanmasını isteyen ABD’yi rahatlattı. Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke Zerdari’nin kararını "devlet adamına yakışır" diye övdü.

3 soruda Pakistan krizi

Çaudri kimdir?

60 yaşındaki eski başyargıç, bir polis memurunun çocuğu ve avukatlıktan geliyor. Hırçın tavrıyla Oxford imajlı diğer avukatlardan ayrı tarzıyla dikkat çekti. Hep fakir ve ezilenler lehine kararlarıyla "halkın yargıcı" diye anılıyor.

Neden azledildi?

Pervez Müşerref’in bazı kararlarını yasalara aykırı bulmuş ve Müşerref’in aynı anda hem devlet başkanı hem de genelkurmay başkanı olamayacağını söylemişti. Ayrıca yüzlerce kayıp kişinin akibetini sormuştu. Bunun üzerine Müşerref, onu 60 yargıçla birlikte 9 Mart 2007’de azletti.

Kriz neden çıktı?

Pakistan Halk Partisi bir yıl önce seçimleri kazanarak iktidara geldiğinde yargıçların görevlerine iade edileceği vaadinde bulunmuştu. Ancak yeni cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari bu sözünü unuttu. Üstelik kendisine bağlı yargıçlarla siyasi rakibi Şerif’i politikdışına itmeye çalıştı.

Hürriyet



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs