'van minıt'lardan değil! | " /> 'van minıt'lardan değil! | "/>

En Sıcak Konular

Bu bildiğiniz 'van minıt'lardan değil!

16 Mart 2009 16:44 tsi
Bu bildiğiniz 'van minıt'lardan değil! 'Uluslararası politikada tesadüf yoktur...Halk, Türkiye’nin bu dönemde dünyada önemli bir aktör olacağını anladı'

Neşe Düzel / Taraf'taki Hasan Bülent Kahraman ile yapılan röportajından ilgili kısım.

Amerika AKP'yi destekliyor

- Peki, Davos olayı AKP’nin oylarını nasıl etkiler?

Olumlu etkiler çünkü Davos, “one minute” lafıyla bitmedi, Ardından Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye’ye geldi. Ardından Obama gelecek.

- Seçimler yaklaşırken ABD Başkanı Obama’nın, ilk kıtalararası seyahatinde Türkiye’ye de gelecek olması AKP’nin oylarını etkiler mi?

Yüzde yüz etkiler. Bunları tekil hadiseler görmemek lazım. Uluslararası politikada tesadüf yoktur. İsrail’in Hamas’a cevap diye Filistin’i bombalaması, Türkiye’nin İsrail’e karşı çıkması, ardından Davos toplantısı, ardından Clinton’ın Türkiye’yi ziyareti ve ardından Obama’nın Türkiye’ye gelecek olması bir bütündür. Bütün bunlar, uluslararası siyasetin bir paketidir. Artık dünyada Obama öncesi dönem bitiyor ve Obama sonrası yeni bir dönem başlıyor. Halk, Türkiye’nin bu dönemde dünyada önemli bir aktör olacağını anladı. Bu da tabii AKP’nin oyunu olumlu etkileyecek.

- Obama sonrası dönemin Türkiye’si nasıl olacak?

Obama’yla birlikte Amerika’nın Ortadoğu politikasında önemli bir değişiklik olacak. Amerika artık Ortadoğu’da ya da dünyanın başka bir yerinde Bush döneminde olduğu gibi vurarak, kırarak, acıtarak, ağlatarak bir politika uygulamayacak. Çok daha insancıl, onların ifadesiyle daha demokrat, bizim tercümemizle daha sol bir politika sürdürecek. Amerika’dan yeni döndüm. Obama’nın konuşmaları Bush döneminin reddine ve o dönemin kapandığına dayanıyor.

- Eğer uluslararası politikada sizin dediğiniz gibi tesadüf yoksa, Obama’nın, ziyaret edilecek ilk Müslüman ülke olarak Türkiye’yi seçmesini ve bu tercihini yerel seçimlerden hemen önce açıklamasını nasıl anlamalıyız? Amerikan yönetimi AKP’yi mi destekliyor sizce?

Bana göre Amerika AKP’yi destekliyor. Amerika AKP’yi AKP olduğu için değil, kendi çıkarları ve politikası bakımından da destekliyor. Çünkü Amerika 2010’a kadar Irak’tan çekilmeyi planlıyor. Bunun yolu da, hem güvenlik hem maliyet açısından Türkiye’deki üsleri kullanmaktan geçiyor. Ayrıca Amerika çekildiğinde Kuzey Irak’ın kontrolünü bir ölçüde Türkiye gerçekleştirecek.

- Obama niye Türkiye’ye geliyor sizce?

Bundan sonraki dönemde Ortadoğu’da yapılacak açılımların alt yapısını hazırlamak için geliyor. Türkiye bu açıdan çok önemli. Türkiye artık öyle bir noktaya geldi ki, bugün Ortadoğu bölgesi ve uluslararası politika söz konusu olduğunda Türkiye ne istiyorsa oluyor. Her şey Türkiye’nin dümen suyunda cereyan ediyor. PKK’yı tasfiye ediyor. K. Irak’taki Kürt devletinin kontrolünde, Balkanlar meselesinde, enerji yollarında söz sahibi oluyor. Türkiye dünyadaki değişimden dolayı kendisinin hayal edemeyeceği bir önem kazandı. Amerika Türkiye’ye her türlü imkânı sağladı. Bundan sonrası Türkiye’nin yeteneğine kaldı.

- AKP’nin sizce böyle bir yeteneği var mı?

Zorlukları var.

- Obama’nın ziyaretinin Türkiye’ye vereceği mesaj ne?

‘Siz Batılısınız’ mesajını verecek. Ilımlı İslam işi bitti artık. Gerçi ılımlı İslam diye bir şey hiçbir zaman olmamıştı ya... Çünkü Türkiye’nin İslam’ı yok. Türkiye’nin Müslümanlığı var. İran’daki gibi bir İslami kültürü Türkiye’ye getiremezsiniz. Böyle bir zemin yok. Clinton, “biz Türkiye’yi ılımlı İslam” diye tanımlamak istemiyoruz derken, ‘İslam meselelerini bir tarafa bırakın, AB’yle ve Amerika’yla işbirliğinize devam edin. Siz Ortadoğu’da önemli roller oynayacak bir ülkesiniz. Bu rolü İslam ülkesi olarak değil, Batılı, demokrat, laik ve Müslüman bir ülke olarak oynayın’ demek istedi bize.

- Ilımlı İslam kavramı devletin rejimiyle, ılımlı Müslüman kavramı da bireyle ve toplumla ilgili bir tanımlama değil mi zaten?

Evet. Ilımlı Müslüman aynı zamanda Amerikalıdır. Çünkü o da ılımlı Hıristiyandır. Amerika, Türkiye’nin ılımlı Müslüman kimliğini önemsiyor. Şöyle anlatayım... Amerika’da laiklik, demokrasinin bir parçasıdır. Amerika demokrat olduğu için laiktir. Laiklik, demokrat olmanın bir sonucudur. Türkiye’de ise insanlara “önce laik, sonra demokrat ol” deniyor. Bu olmaz.

- Obama’nın ziyareti dünyaya nasıl bir mesaj veriyor?

Dünyaya, ‘Türkiye dışlanacak bir ülke değildir. Artık Türkiye bölgede kuvvetli bir ülkedir’ mesajını veriyor. Bölgede hâkim hale gelen bir Türkiye’nin eli AB’yle ilişkilerinde de çok güçlenecek. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde uluslararası planda oynayacağı rollerden biri de bölgedeki ülkelere demokrasi modeli oluşturmak olacak. Çünkü bundan sonra Ortadoğu’daki asıl tartışma, oradaki toplumların nasıl demokratikleştirileceği üzerine yapılacak.

- Obama’nın Türkiye’ye gelmesi İslam âlemi için nasıl bir anlam taşıyacak?

Amerika’nın Ortadoğu’daki uzantısı artık Türkiye’dir. Bundan böyle Türkiye’yle irtibat kurmanın bazı imkânlar kazandıracağı düşünülecek. Mesela körfez sermayesi... “Kriz bize teğet geçiyor” lafının altında aslında Körfez sermayesi ve ona olan güven var. Bu sermayeye Amerika da gözünü dikti. Aslında Körfez’deki sermaye Türkiye’ye geldiğinde onun mutlaka bir uzantısı da çokuluslu bir Amerikan şirketi olacak. İşler birlikte yapılacak. Dolayısıyla Amerika, Türkiye’yi bölgede kendisinin bir uzantısı olarak konumlandırmakta bir ekonomik çıkar da görüyor.

- Türkiye’de Körfez sermayesiyle ilişkide olan siyasi ve ekonomik güç AKP ve ona yakın iş çevreleri değil mi?

Evet. Eğer Körfez sermayesi AKP üzerinden büsbütün mobilize edilip getirilirse, Anadolu sermayesi İstanbul sermayesini fersah fersah geçecek. Bugünkü kavga da bu yüzden zaten. Bugün İstanbul burjuvazisi ve sermayesiyle AKP arasındaki çatışmanın altında yatan sebep, ‘ya Anadolu sermayesi gelip buraları işgal ederse’ korkusudur. Çünkü bugüne dek gelen Körfez sermayesi, gelecek olanla kıyaslanamaz. Yerleşik bir holdingimizin “Körfez’de şu kadar para var, bunu kullanmalıyız” demesi boşuna değil.

- AKP, Anadolu sermayesinin siyasi partisi. TÜSİAD, Körfez’in petrodolarlarını Anadolu sermayesi kullanacak diye mi AKP’yle çatışıyor?

Tabii. AKP’nin, Anadolu sermayesinden yana olduğu ve onu metropole taşımaya çalıştığı ortaya çıktı. Bu, 1970’li yıllarda bir niyetti, bugün gerçek oldu. Anadolu sermayesinin bir özelliği daha var. Bu sermaye de devletle, orduyla çatışmak istemiyor. İşini yapmak, para kazanmak istiyor. Refah ve Fazilet Partileri bir süre sonra devletle çatıştıkları için, Anadolu sermayesi AKP’yi kurdu zaten.



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs