En Sıcak Konular

Bakan Eker: "Doğrudan gelir desteği adil bir sistem değil"

0 0 0000 00:00 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Doğrudan gelir desteği adil bir sistem değil” dedi.

Eker, Mersin Organik Muz Üreticileri Birliği'nce Bozyazı Anamurium Otel'de düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım arazilerinin çok parçalı ve küçük işletmelerden oluştuğunu belirtti.

Bu durumun adaletsizlik yarattığını belirten Eker, şöyle konuştu:
“Doğrudan gelir desteği adil bir sistem değil. Üretim ve ürünlerle de ilişkisi yok. Toprak sahipliğiyle ilişkisi var. Türkiye gibi arazileri çok parçalı ve çok küçük işletmelerden oluşan bir ülkede, bu daha çok adaletsiz bir durum meydana getiriyor.

Türkiye'de 100 dekarın üzerinde arazi sahibi olanların oranının yüzde 17 iken 100 dekarın altındakilerin oranı yüzde 83 ama ödenen paranın yarısı yüzde 83'e, diğer yarısı yüzde 17'ye gidiyor. Bu kadar adaletsiz bir sistem olamaz. Onun için bunu değiştirerek, prim ödemelerine kaydırdık. Herkesin faydalanabileceği bir hale getirdik.”

Tabiat şartlarına bağlı olan tarımın her zaman riskli olduğunun ifade eden Eker, bunun önlenebilmesinin kalıcı çözümünün sigorta sistemi olduğunu kaydetti. Eker, 1930'larda konuşulan sistemi, AK Parti olarak 70 yıl sonra hayata geçirdiklerini belirterek, “2006'da poliçe satışına başladık. Türkiye'de bugün itibariyle 12 bin 100 tane poliçe sattık” diye konuştu.

TARIMSAL DESTEK

Eker, kırsal alanda yaşayan vatandaşların ve çiftçilerin hayat standartlarını yükseltmek için çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “toplam tarımsal desteklerin miktarını 2,5 kattan daha fazla artırdıklarını” söyledi.

Türkiye'de, 2002 yılında 1 katrilyon 868 trilyon Türk Lirası tarımsal destek verildiğini belirten Eker, “2006'da bu rakam 5 katrilyona çıktı, 2007 programımızda, 5 katrilyon 300 trilyon Lira tarımsal destek vereceğiz” dedi.

“HAVZA BANDI ÜRETİM DESTEK PROJESİ”

Eker, Türkiye'nin 24 tane üretim havzasına sahip olduğunu, bu havzalardaki ürünlere aynı ve eşit miktarda destek verildiğini kaydetti.

Bunun mutlaka farklılaştırılması gerektiğini vurgulayan Eker, şöyle devam etti:
“Yeni bir takım projelerimiz var, bunlardan bir tanesi de Havza Bandı Projesi. Türkiye 24 tane üretim havzasına sahip. Şu ana kadar kim ne ekerse aynı ürüne eşit şekilde destek veriliyor. Biz bunu farklılaştırmalıyız. Türkiye'nin hangi bölgesinde yüksek verimlilikte hangi ürün yetişiyorsa, alternatifiyle o ürünü yüksek oranda destekleyeceğiz. Eğer verimsiz yerde, verimsiz bir ürün üretiliyorsa ona daha az destek vereceğiz. Biz buna 'Havza Bandı Üretim Destek Projesi' diyoruz. 2007'de bu projeyi hayata geçireceğiz. Gayemiz Türkiye'de tarım sektörünün daha iyi rekabet edebilmesini sağlamak.”

421 BİN TON ORGANİK ÜRETİM

Bakan Eker, organik üretim şeklinin dünyada giderek yaygınlaştığına dikkati çekerek, Türkiye'nin organik üretim konusunda şanslı bir ülke olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, Avrupa ve ABD'ye oranla daha çok organik üretim topraklarına sahip olduğunu bildiren Eker, şunları kaydetti:
“Organik üretim AK Parti döneminde iyi bir seviyeye geldi. Kuşkusuz şu anki organik üretimin yeri bizim arzu ettiğimiz düzeyde değil. Ama çok daha iyi bir noktaya gelecek. 2002'de 96 ürün organik üretime tabiyken, 2006'da tam 221 üründe organik üretim yapılıyor. 2002'de 85 bin ton olan organik üretimimiz, 2006'da 421 bin tona yükseldi. Nasıl oldu biliyor musunuz? Kanunlar çıkarttık, mevzuatlarını yaptık, organik üretime destek sağladık.”

Eker, 2006'da KÖYDES Projesi sayesinde neredeyse su problemi olan köy kalmadığını ifade ederek, “Su probleminin yüzde 95'ini çözdük, 2007 yılında ise yol problemlerini tamamen çözeceğiz” dedi.

Önümüzdeki yıl BELDES Projesini faaliyete geçireceklerini bildiren Eker, bu projeyle büyük şehir belediyesi kapsamına girmeyen belde belediyelerin su, kanalizasyon ve yol problemlerinin çözüme kavuşturulacağını kaydetti.
Gecede, Mersin Organik Muz Üreticileri Birliği Başkanı Okay Ok tarafından Bakan Eker'e plaket verildi.

Eker'in, bugün Bozyazı'da Mersin Organik Muz Üreticileri Birliği'nin açılışını gerçekleştireceği bildirildi.

Hürriyet



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs