En Sıcak Konular

F–16 ihalesi PKK Koordinatörü’ne!

0 0 0000 00:00 tsi
F–16 ihalesi PKK Koordinatörü’ne! İki ay önce, yani 3 Kasım 2006’da iyibilgi şu soruyu sormuştu: Raltson F-16’ları da koordine ediyor mu? Zaman iyibilgi’yi yanıltmadı. Bugün gazetelere manşet olan bir habere göre F–16 ihalesi PKK Koordinatörü’ne gitti!

iyibilgi’nin 3 Kasım 2006 tarihli özel haberi aslında bağlantıları açıkça ortaya koyuyor. O tarihte iyibilgi şöyle yazmıştı: “Amerikan Lockheed Martin şirketi geçen ay 2,9 milyar dolarlık F–16 savaş uçağı satışı konusunda Türkiye’yle anlaşmaya vardı. PKK ile Mücadele özel temsilcisi emekli General Joseph Ralston da bu büyük firmanın yönetim kurulu üyesi. Bu bağ henüz Türkiye’nin ilgisini çekmiş değil! Oysa Kürtler ve Amerikalılar içinde bu halden memnun olmayanlar var.” 

Artık bu ilişki dikkatleri çekmişe benziyor. Zira Sabah gazetesi bu haberi ve ihale sürecini manşete taşıdı.

F-16 ihalesi PKK Koordinatörü'ne

Türk F-16 savaş uçakları için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi ABD'nin PKK Koordinatörü emekli Org. Ralston'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Lockheed Martin şirketi aldı.

ABD'nin en büyük uçak üreticilerinden Lockheed Martin'in dün yaptığı açıklamada, Türk Hava Kuvvetleri'nin 216 adet F-16 uçağının modernizasyonunu öngören 800 milyon dolarlık ihalenin alındığı resmen duyuruldu. İlk 10 uçağın prototipine TAI de katkı sağlayacak.

Atandığında eleştirilmişti
Böyle bir ihalenin, ABD'nin PKK Koordinatörlüğü'ne atadığı Ralston'ın yönettiği şirkete verilmesi dikkat çekti. Ralston ilk atandığında da, hem Lockheed hem de Amerikan lobi şirketi Cohen Grubu'nda yönetici olduğu için eleştirilmişti.

Gözler yeni ihalede
Şimdi gözler, Türkiye'nin 1.6 milyar dolar değerindeki 30 adet yeni F- 16 alımını kimden yapacağına çevrildi. Çünkü, bu dev alımda, halen TAI şirketi ile Ralston'ın yönetiminde yer aldığı Lockheed Martin arasında kıyasıya bir mücadele sürüyo. TSK yeni F-16'ları hemen istiyor.

F-16 ihalesi Lockheed'in

ABD'nin PKK ile mücadele koordinatörü Ralston'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Amerikan Lockheed Martin şirketi 216 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi aldı.

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadele için atadığı özel temsilci Emekli Org. Joseph Ralston'ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu Amerikan Lockheed Martin şirketi, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçakları için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi aldı. Daha önce, hem Lockheed Martin, hem de Amerikan lobi şirketi Cohen Grubu'nun yönetiminde yer aldığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan Ralston'ın PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü devam ederken böyle bir sonucun çıkması dikkat çekti. Lockheed Martin ihaleyi objektif değerlendirme şartları altında alma kapasitesine sahip olsa da, şirketin, Ralston gibi kritik bir ismi bu kadar hassas bir ihale sürecinde halen yönetiminde tutması rahatsızlığın odaklandığı nokta oldu.

'F-16 için uygun fiyat'
Lockheed Martin şirketince yapılan açıklamada, ihalenin toplam değerinin yaklaşık 800 milyon dolar olduğu belirtildi. Modernizasyon programıyla, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16'larının Blok 40 ve Blok 50 savaş uçakları ileri versiyon olan Block 50+ haline getirilecek. Block 30 tipi F-16'lar da daha güçlü bir elektronik sistem entegrasyonu ile daha teknolojik bir yapıya kavuşturulacak. Lockheed Martin'in F-16 Başkan Yardımcısı June Shrewsbury, "Türk Hava Kuvvetleri, F-16'lar için fiyat olarak uygun bu modernizasyon programından yararlanıyor. Bu program, Amerikan Hava Kuvvetleri'nde mevcut bir yaklaşıma dayalı. Bizim görevimiz, Türk sisteminin benzersiz bölümlerine karşılık bulmak olacak" diye açıklama yapmıştı. Temmuz 2005'te imzalanan prensip anlaşmasını netleştiren nihai sözleşme ile, F-16 C ve D tipi 216 uçağın modernizasyonu ile birlikte uçuş testleri, sistem entegrasyonu, eğitim-teknik desteği de üstlenilecek. Alınan bilgiye göre, Ankara Akıncı'daki fabrikasında daha önce Türkiye'nin F-16'larını üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) de Lockheed'in modernizasyon projesinde rol alacak. Planlama çerçevesinde, Lockheed firmasınca modernize edilen her F-16 için lisans ücreti alınacak. Projeye göre, ilk Block 30-40-50 modellerinden oluşan 10 F-16 uçağı TAI ve Lockheed tarafından ortak olarak birer prototip haline getirilecek. Ancak geriye kalan F-16'ların modernizasyonunun ağırlıklı bölümünün işçiliğini yapacak TAI mi, yoksa Lockheed Martin tarafından mı modernize edileceği ileriki dönemde kararlaştırılacak.

Kimden alınacak?
Şimdi gözler, Türkiye'nin 1.6 milyar dolar değerindeki 30 adet F-16 alımını da kimden yapacağına çevrildi. Çünkü, bu dev alımda, halen TAI ile Lockheed Martin arasında kıyasıya bir mücadele sürüyor. Lockheed Martin, TAI'nin kendisi kadar düşük fiyat veremeyeceği gibi, aynı kısa süre içinde de Türkiye'ye uçakları teslim edemeyeceğini iddia ediyor. Normalde, Türk Hava Kuvvetleri acil ihtiyaç kapsamında F-16'lara kısa sürede sahip olmak istiyor.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs