İran'ı preslemek! | " /> iyibilgi Ankara İran'ı preslemek! | "/> iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Jüpiter-II: İran'ı preslemek!

16 Mart 2009 13:39 tsi
Jüpiter-II: İran'ı preslemek! Yüzeysel okumalarda, 'hayal' denilen olacak. ABD ve Rusya, İran krizini bitirecek. Bunun için ‘al gülüm ver gülüm’ gerekiyordu, yaklaşıldı. Ankara ise bu numarayı yıllar önce görmüştü. iyibilgi Ankara

Bu ayın başında Rusya, “ABD ile yeniden başlamak için”, START-1 adı verilen, “Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması”nı tazelemek gerektiğini Washington’a söyledi.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Cenevre’de bir araya geldiği meslektaşı Hillary Clinton’a, ikili görüşmede, “Kremlin’in öncelikli isteği budur” dedi.

Tercümesi şu; Bu olmazsa olmaz, ABD Doğu Avrupa’daki füze kalkanını kaldırsın.

Moskova’nın çok toz kaldıran Füze Kalkanı meselesine bakışı aslında şu... Kalkanın Rusya’nın stratejik menfaatlerini tehtid ettiği, önlem almanın zorunlu hale geleceği, ama bunu yapmak istemedikleri.

 


 

START-1 anlaşmasının zikredilmesinin sebebi ise bu yılın Aralık ayında süresinin bitmesinden. Rusya yerine yenisinin konulmasını istiyor. ABD ise “tamamen” aynı fikirde olmasa bile, fikre sıcak.

İşin “ver gülüm” safhası bu. Ama bir de “al gülüm” gerekiyor. Bu konuşmalardan sonra Rus Dışişleri Bakanı, “Ortadoğu’nun nükleer silahsız bir bölge olması” önerisini getirde, tekrarladı.

Ortadoğu gibi geniş coğrafya anılsa bile Moskova’nın parmakla gösterdiği aslında İran. (İsrail’in görmezden gelinmesi ise sürecek.)

Zaten başka ülke de yok. Keza, Rusya, Tahran’ın nükleer çalışmalarına destek veren tek ülke. ABD ve Batı’nın İran’ın nükleer gelişimi kaygısı ise aşikar.

Peki ABD’nin yanıtı ne? Aslında açık bir cevap var ortada. Hillary Clinton, Nisan başında İngiltere’de yapılacak G-20 zirvesine kadar yeni bir anlaşmanın planı yapılsın talimatını verdi.

Bu da Beyaz Saray’ın Kremlin’in mesajını anladığı manasına geliyor. Clinton’un talimatı sonrasında, Lavrov’un sözleri “zımni anlaşma”nın teyidi gibi; “Nükleer silahlara sahip olan rejimlere kısıtlamalar getirme konusunda ciddi ortak adımlara ihtiyaç gittikçe daha iyi anlaşılıyor”!

Son gelişme böyle ama, eş zamanlı küresel bir spekülasyonu anımsatmadan tablo daha net anlaşılmaz.

Mart başına kadar uzanan bir kaç haftalık süreçte, Obama ve Rus Devlet Başkanı Medvedev arasında gidip gelen mektuplardan bahsediliyordu.

Aynı şaiaya göre yazışmaların içeriği şöyleydi; İki ülke arasında odağı İran olan gizli görüşmeler/pazarlıklar yapılıyor.

Gizli pazarlıkların özeti ise şu şekilde; ABD, Rusya’ya “İran nükleer enerji alanındaki desteğini çekerseniz, biz de Doğu Avrupa’daki füze savunma sisteminden vazgeçeriz” demişti.

Yani... Bildik Küba hamlesi. Küba krizi sırasında da aynı gelişmeler olmuş, Rusya bu ülkedeki füzelerin çekilmesi karşılığında Türkiye’deki Jüpiter füzelerinin kaldırılmasını istemişti.

Sanırız Tahran iki süper güç arasında sıkışıp kalıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs