En Sıcak Konular

Babasının JİTEM tarafından öldürüldüğünü iddia etti

16 Mart 2009 11:02 tsi
Ergenekon davası kapsamında itiraflar ve asit kuyularındaki inceleme sürecini takip eden Vartolu Adnan Geldi, 16 yıl önce öldürülen babasının faillerinin yakalanması için girişimde bulundu.

Muş'ta 16 yıl önce ölü bulunan Kerem Geldi'nin oğlu Adnan Geldi, babasının JİTEM tarafından öldürüldüğünü iddia ederek, Varto Cumhuriyet Savcılığı'nda suç duyurusunda bulundu.

JİTEM tarafından babasının tercih edilmesinin gerekçesini Şeyh ailesinden gelmesine ve büyük bir aşirete mensup olmasına bağlayan Geldi, "JİTEM ailemizi rahat bırakmadı. Sürekli baskı uyguladı ve sonunda babamızı katletti." şeklinde iddialarda bulundu.

Geldi, faili meçhul bir şekilde öldürülen babası Kerem Geldi'nin, Turgut Özal döneminde Anavatan Partisi (ANAP) Varto ilçe başkanı ve aynı zamanda ANAP'ın kurucuları arasında yer aldığını hatırlattı.

Daha önce de dava açtığını kaydeden Geldi, "Aradan 16 yıl geçmesine rağmen hala tarafıma bir sonuç ulaşmadı. Ancak bu süre zarfında sürekli babamın PKK tarafından öldürüldüğü konusunda beni ikna etmeye çalıştılar. Bunun yanında PKK yayın organları da sürekli bu cinayeti kendilerinin işlemediğini açıkladı. Ben daha önce devlet erkânını taziyeme kabul etmedim. Sonra, babamın PKK tarafından öldürüldüğü söylenince devlet erkânının taziyeme gelmelerini kabul ettim. Bu cinayet adeta bir bilmece gibi. Ama adalete güveniyorum. Bu davanın da sonuçlanacağını düşünüyorum. Eğer sonuçlanmazsa davamı ilerleterek sonuna kadar devam ettireceğim." şeklinde konuştu.

Faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkarılması ve asit kuyularının açılması gibi gelişmelerin kendilerini umutlandırdığını kaydeden Geldi, "Bu gelişmeler, demokrasi açısından Türkiye'nin büyük bir mesafe katlettiğini gösteriyor. Benim gibi kayıp yakınları da gelişmeleri takip ediyor ve bir kemiğin bulunmasının dahi faillerin ortaya çıkarılmasını sağlayacağına inanıyor." şeklinde konuştu.

Babasının evden alınış şekli ve cesedinin bulunuşu konusunda açıklamalarda bulunan Geldi, "6 Haziran 1993 yılında gece 23.00 sıralarında kapımız çalmış. Annem kimsiniz diye sorduğunda kapıyı çalan şahıslar polis olduklarını ve evde PKK üyelerinin olduğunu ileri sürerek aramak istediklerini beyan etmişler. Babam odasında uyuyormuş. Önce evi aramışlar, babamın silahını almışlar. O sırada ağabeyim rahatsız olduğu için ben onu Erzurum'a hastaneye götürmüştüm. Evde değildim. Eve giren şahıslar evde PKK örgütü üyeleri olabileceği gerekçe göstererek evi aramışlar. Aramadan sonra, babamın ifadesinin alınacağı bahanesiyle 2 kişi onu götürmüş. Evden çıkarken de evdeki telefon hattını dışarıdan kesmişler. Ve oradan ayrılmışlar. Ertesi gün yani 7 Haziran 1993'de babamın cesedi saat 10.00 sıralarında bulundu. Babamın cesedi, Varto Acarkent Köyü üzerinde inşaat halindeki askeri binanın yaklaşık 300 metre batı kısmında bir tümseğin altına bırakılmış vaziyette bir çoban tarafından bulunmuş. O sırada Muş Alay Komutanlığı'ndan Muammer Yaprakçı beni aradı. Çobanların bir ceset bulduğunu söyledi. (Bir bak belki senin babandır) dedi. Ben gidip baktım uzaktan babamın olduğunu anladım." dedi.

Yakınlarının babasının evden alındıktan sonra jandarmayı aradığını ancak jandarmanın bunu inkar ettiğini kaydeden Geldi, "Amcaoğlum, Alay'ı aramış. Telefonu, öldürdüğünü iddia ettiğimiz Muammer Yaprakçı cevaplamış. Yaprakçı amcaoğluma, (Sonunda PKK babanızı kaçırdı) diyerek olayın kendileri tarafından yapıldığını inkâr etmiş." diye konuştu.

Cinayetin ardından, birinin kendisini aradığını ve babamın askeri yetkililer tarafından öldürüldüğünü amcasına bildirdiğini açıklayan Geldi, "Asker olduğunu iddia eden şahıs amcamı telefonla arayarak (Ben Ağabeyiniz Kerem Geldi öldürüldüğü zaman Varto da askerdim. O dönem Varto Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Muammer Yaprakçı'nın en yakınındaydım. Ağabeyiniz Kerem Geldi'nin evden alınmasından cesedinin boş bir araziye bırakılmasına kadar olan süreci Binbaşı Muammer Yapakçı koordine etti) demiş ve telefonu kapatmış." şeklinde iddialarda bulundu.

Babasının jitem tarafından öldürüldüğü iddiası ile Ergenekon davasına müdahil olan Adnan Geldi, "Bugün benim için bir dönüm noktası. 16 yıl önce babam meçhul bir şekilde katledildi. Bugün bunun tekrardan araştırılması için Ergenekon davasına müdahil oldum. Adalete güveniyorum. Davamın sonuna kadar arkasında olacağım. Eğer buradan bir sonuç alamazsam İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Süreci sonuna kadar takip edeceğim." diye konuştu.

cihan



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs