MHP-CHP paslaşıyor mu? | " /> MHP-CHP paslaşıyor mu? | "/>

En Sıcak Konular

Ankara'da MHP-CHP paslaşıyor mu?

16 Mart 2009 09:26 tsi
Ankara'da MHP-CHP paslaşıyor mu? Fısıltı halinde iddia edildiği gibi Turgut Altınok, Gökçek'e olan öfkesi yüzünden AK Parti’nin kaybetmesi için çalışıyor mu? CHP, AK Parti’nin kaybetmesi için MHP’ye destek verir mi?

Nasuhi Güngör / Star

Ankara’dan seçim notlarına devam edelim. Keçiören, üç dönemdir belediye başkanı olan Turgut Altınok’la birlikte AK Parti’nin en iddialı olduğu ilçe merkezleri arasındaydı. MHP kökenli olmasının getirdiği avantajların yanı sıra, gerçekten başarılı bir yerel yönetim modeli oluşturan Altınok’un, dördüncü kez kazanacağına kesin gözüyle bakılyordu.

Sürpriz bir kararla adaylıktan çekilen Altınok’un ardından, Keçiören’deki seçim sonuçları çok daha merak edilir hale geldi.

AK Parti, zaman geçirmeden aday adayları arasından Mustafa Ak ismini seçti.

Mustafa Ak, siyasete yabancı bir isim değil. Uzun zamandır AK Parti’de aktif görevlerde bulundu. En önemlisi partinin yerel yönetimlerde omurgasını oluşturan Siyaset Akademisi’nde koordinatör olarak görev yaptı.

* * *

Kuşku yok ki Turgut Altınok’un yükseklere koyduğu hizmet çıtasının ardından Keçiören’de iddialı olmak kolay değil. Ancak Keçiören’in inanılmaz hızla artan nüfusu ve sıkışan yerleşim yapısı, ‘Burada yeni birşeyler yapılmalı’ hissini veriyor.

Mustafa Ak’la televizyonda konuşma imkanım oldu. Kendisini de uzun zamandır tanıyorum. Adaylığa beklenenden çok daha hızla ısınmış gördüm. Gençliğinin avantajını da iyi değerlendiriyor.

AK Parti’nin Keçiören’deki rakibi MHP gibi görünüyor. Zira Altınok’un çekilmesi onları bir hayli heyecanlandırdı. Burada iki önemli faktörü dikkatle izlemek gerekiyor.

Birincisi fısıltı halinde iddia edildiği gibi Turgut Altınok, Melih Gökçek’e olan öfkesi yüzünden AK Parti’nin kaybetmesi için çalışıyor mu? Eğer öyleyse bu çalışma seçmeni ne ölçüde etkileyecek?

İkincisi, Keçiören’de üçüncü parti durumunda olan CHP, AK Parti’nin kaybetmesi için MHP’ye destek verir mi? Çünkü fısıltı gazetesinin yaydığı dedikodular arasında bu da var.

* * *

Sahada edindiğim izlenim, Turgut Altınok meselesinin seçmenin belli bir bölümünü etkilediği, ancak bunun oy tercihlerini etkileyecek düzeyde olmadığı yönünde. AK Parti’nin burada hayli geniş bir tabanı var ve Mustafa Ak ismi etrafında bir tartışma da hissedilmiyor.

MHP adayı Şükrü Şahin ise, bu tartışmalardan karlı çıkacak bir performansa sahip görünmüyor. MHP burada CHP’nin oylarını kendisine yönlendirmeye çalışıyor. Ancak bunda ne kadar başarılı olacağını kestirmek zor.

Tam bu noktada MHP’nin hesap edemediği bir gelişme olabilir ve hesabı ters tepebilir. Çünkü Mustafa AK, tıpkı Altınok gibi MHP seçmenine de sıcak gelen bir profile sahip.

Üç dönem sonrasında aday değiştirmek teşkilatı da hayli canlandırmış görünüyor.

* * *

Hazır bu konuya girmişken, Ankara’da üç isim üzerinden devam eden yarışla ilgili birkaç tespit daha yapmak yerinde olur.

Sadece Keçiören’de değil, Ankara’daki pekçok seçim bölgesinde CHP ve MHP arasında bir tür ‘paslaşma’dan söz ediliyor. Hatta benzeri bir durum büyükşehir ölçeğinde bile konuşuluyor.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde CHP ile yaptığı siyasi yakınlaşma hamlesi MHP’ye çok pahalıya mal oldu. Antalya, Mersin, İzmir gibi yerlerde ‘Hıncal Uluç oyları’nı kendisine bir parça çekmeyi başardı. Ama özellikle gerçek tabanını oluşturan Orta Anadolu’da kelimenin tam anlamıyla çöktü. Bu tabloyu görmek için Kayseri, Sivas, Yozgat sonuçlarına bakmak yeterli.

CHP ve MHP böyle bir paslaşmayı ülke geneline yayabilir mi? Bunu sağlamaları çok zor. Çünkü iki siyasi parti arasında geçişleri zorlaştıracak pekçok etken var.

Ankara’daki seçimleri bu gözle izlemek daha ilginç olabilir.

 

 



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs