çok tartışılacak bir karar! | " /> çok tartışılacak bir karar! | "/>

En Sıcak Konular

YSK'dan çok tartışılacak bir karar!

16 Mart 2009 08:23 tsi
YSK'dan çok tartışılacak bir karar! 

Seçimlerin yapılmasına iki hafta kala YSK'dan gelen bu uyarı bir tek parti dışında çok büyük bir tepki çekti. Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Sandıkta kimlik 'numarası!'

Ülke olarak herhalde sorunsuz, tartışmasız, şaibesiz bir seçim yapamayacağız. Her şey düzgün gitse 'parmak boyama' ayıbıyla yaşayıp duruyorduk. Ama Yüksek Seçim Kurulu öyle bir karar aldı ki 'keşke parmağımızı boyasalardı' diyecek hale geldik.

Tüm Türkiye gibi biz de miting meydanlarına endekslenip, elimizde kalem kağıt seçim toto oynarken YSK web sitesinden bir uyarı geçti. Başbakan Erdoğan, Yalova mitinginde söylemese belki de fark etmeyecektik. Başbakan 'Bu oyunu bozun. Kimlik kartlarınızı değiştirin, oyunuza sahip çıkın' dedi de YSK'nın uyarısından haberdar olduk.

Ne demiş YSK? Kimlik kartında TC kimlik numarası olmayan oy kullanamaz. Mükerrer oy tartışmalarını bitirecek, hayali seçmen iddialarını ortadan kaldıracak bir düzenleme. Her şey güzel de seçime iki haftadan az bir zaman kala mı açıklanır?

Türkiye'de 5 ile 10 milyon kişinin nüfus cüzdanında hâlâ TC Kimlik numarası bulunmuyor. Rakam net değil çünkü tam olarak kimse ne kadar kimlikte bu sorun var bilmiyor. Özellikle taşrada bu sorun had safhada. Belli bir yaşın üzerindeki herkesin kimliği hâlâ eski.

Seçime az bir zaman kalmış. Milyonlarca insan nüfus müdürlüklerine gidecek ve cüzi de olsa bir para ödeyip kimliğini değiştirecek. Bunu kaç kişi yapar? Köyde, kasabada yaşayan milyonlarca insan bağını, bahçesini, tarlasındaki işini bırakıp şehre gidecek. Sıraya girecek. Bir günü harcayıp yeni kimliklerine kavuşarak oy kullanma hakkını elde edecek. İçişleri Bakanlığı yerinde bir kararla nüfus müdürlüklerinde mesaiyi uzattı. Ama yine de milyonlarca insan bu seçimde 'anayasal hakkını' kullanamayacak.

Düne kadar CHP dışındaki partiler bu karara tepkiliydi. Özellikle AK Parti ve MHP. İktidar partisinin milyonlarca oy kaybedeceğini söylemek abartı olmaz. DTP henüz hadisenin farkında değil. Onlar ' DTP'ye oy vermeyen Kürt değildir' türü açıklamalar yapmakla meşguller. Fakat unutmamak lazım ki oy kullanma hakkı anayasal bir haktır. Tüm partilerin sandığa sahip çıkması gerekir. Eğer YSK herkesin oy kullanmasına yönelik bir düzenleme yapmazsa literatüre YSK Demokrasisi olarak geçecektir 29 Mart.

Kim bilir belki de Aysun Kayacı'nın ' benim oyumla dağdaki çobanın oyu nasıl aynı olur?' isyanı sona erer. Çünkü sadece dağdaki çoban değil milyonlarca 'taşralı' oy kullanamayacak.

 



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs