En Sıcak Konular

New York’ta margarin yasağı

0 0 0000 00:00 tsi
New York’ta margarin yasağı New York’ta lokantalarda margarin, hidrojenize yağ gibi “trans yağ asidi” içeren yağların kullanımı yasaklanıyor. New Yorklular bu kararla, dışarıda yedikleri yemeklerle sağlıksız yağlar yemekten kurtulacaklar. Peki bu “trans yağ a

New York’ta, “trans yağ asitleri” içeren yağların, “sağlığa zararlı oldukları gerekçesiyle” ticari kuruluşlarda kullanımı yasaklanıyor. New York belediyesi, ticari kuruluşlardan, 18 ay içinde bütün ürünlerinden trans yağ asitlerini çıkarmalarını şart koşuyor.

Trans yağ asitleri ile ilgili tartışma Eylül’den bu yana yapılıyordu. Ama aslında her şey, geçen yıl New York sağlık makamlarının, kentteki 25 bine yakın lokantadan “trans yağ asidi” içeren yağları gönüllü olarak kullanmaktan vazgeçmesini istemesiyle başladı.

Bu yıl yapılan bir araştırmada ise, lokantaların en az yüzde 50’sinin hala bu yağları kullanarak kızartma yaptıkları ve hamur işi pişirdikleri görüldü. Bunun üzerine belediyeye bağlı sağlık kurulu, işi yasağa dökmeye karar verdi ve bunu oybirliğiyle onayladı.
 
Dünyada sadece Danimarka’da uygulanan bu yasağın Amerika’ya getirilmesi, New York’tan başka Chicago kentinde de bir süredir görüşülüyordu. Ancak Amerikan Federal Gıda ve İlaç Dairesi, bu yıl başından itibaren gıda ürünlerinin etiketlerine “trans yağ asidi” miktarının yazılmasını şart koşunca, New York belediyesinin doktorlar ve bilim adamlarından oluşan sağlık kurulu da harekete geçti. Ne de olsa, dışarıda yemek yemeğe düşkünlükleriyle tanınan New Yorkluların, aldıkları günlük kalorinin üçte biri, lokanta yemeklerinden geliyordu.

Hangi yağlarda trans yağ asidi var?

Derin bir nefes alın, trans yağ dünyadaki bütün yağ çeşitlerinde gizlice bulunan bir şey değil.

Trans yağ asitleri, margarinlerde, sıvı margarinlerde, lokantalarda kullanılan yarı sıvı-yarı katı yağlarda bulunur. Ayrıca, içinde “hidrojenize” veya “trans yağ asidi” içeren yağ kullanılmış paketli tüm hazır gıdalarda vardır.

Tereyağı, kaymak, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağları ve sızma zeytinyağını ise gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

En ucuz ve en sağlıksız yağ

Lokanta, otel, pastane, kafe gibi yerlerde bolca trans yağ kullanılmasının sebebi, bu yağların çok ucuz oluşu.

Pamuk yağı gibi, normalde evimize bir damlasını bile sokmak istemeyeceğimiz yağlardan üretiliyorlar. Trans yağ asitleri doğada bulunmuyor, insan eliyle üretiliyorlar. Sıvı yağlara “hidrojen” yediriliyor ve oda ısısında katı hale getiriliyorlar. İnsan eliyle ortaya çıkartılmış olan bu değişik cinsiyetteki yağa “trans yağ” deniyor. Hidrojenize yağ dendiği de oluyor.

Tereyağı gibi doğal yağlar, gıda endüstrisi öncülüğünde kolesterolü yükseltmekle itham edilmiş ve çözüm olarak margarinler sunulmuştu. Oysa günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, margarinlerin kalp-damar sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi. (Bu arada, Türk Kalp Vakfı bir margarinin kullanımını nasıl onaylıyor, onu da anlamış değiliz).

“Yılda en az 500 kişinin hayatı kurtulacak”

Şimdi belediyenin getirdiği son yasakla, lokantaların kızartma yağlarını değiştirmek için 1 Temmuz’a kadar, tüm ürünlerinden suni yağları kaldırmaları için de 2008’in Temmuz ayına kadar süreleri var. Yasağa uymayanlara getirilecek ceza, 200 dolardan başlayacak.

Yasağı destekleyen belediye başkanı Michael Bloomberg, böylece yılda en az 500 kişinin hayatının kurtulacağını söylerken, bu rakamın 1400’e kadar çıkabileceğini de belirtiyor. Bu ise, otomobillerde emniyet kemeriyle kurtarılan hayat sayısından daha fazla.

Ne var ki, pizzacılardan pasta fırınlarına, McDonalds gibi hızlı yemek veren lokanta zincirine kadar pek çok işyeri, yasaktan memnun değil. Bu yağın patates kızartmaları, bisküvi, kraker, her türlü çörek, pasta ve tatlıların lezzetini arttırdığını ve raf ömürlerini uzattığını savunuyorlar. Sağlıklı bir alternatif yağ bulmanın hem pahalıya patlayacağını, hem de aynı damak tadını vermeyeceği için müşteri kaybedeceklerini söylüyorlar.

Kaynak: BBC



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs