Statüko, Ergenekon, Baykal: Zor denklem | " /> Statüko, Ergenekon, Baykal: Zor denklem | "/>

En Sıcak Konular

Statüko, Ergenekon, Baykal: Zor denklem

15 Mart 2009 17:00 tsi
Statüko, Ergenekon, Baykal: Zor denklem “Statükoya karşı çıkmak zor iştir, herkes beceremez”… Bu sözleri CHP lideri Baykal, Ergenekon'u savunayım derken sarf etti. Ama bu sözlerin doğurduğu asıl soru şu: Baykal Ergenekon’u statükonun “kendisi” mi görüyor yok

Deniz Baykal’ın Ergenekon’a ilgisi sürüyor. Tabii ki “avukatlığını” yapmak kaygı ve duyarlılığıyla.

Mardin ve Kahramanmaraş’ta partisinin düzenlediği seçim mitinglerine katılan Deniz Baykal, dönüşte gazetecilerin siyasi gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı.

Baykal’ın gazetecilerle sohbetini “Baykal: Ergenekon balans ayarı çabası” başlığıyla köşesine taşıyan Hürriyet’ten Enis Berberoğlu, Baykal’ın Ergenekon’u “muhalefeti sindirme çabası” olarak değerlendirdiğini naklediyor. Bu, Baykal’ın bilinen görüşü. Ama bir adım daha “ileri” giden Baykal, “Stalin dönemi” benzetmelerini haksız bulmuyormuş. Berberoğlu’nun aktardığına göre Baykal, şöyle devam etmiş:

“İddianameye göre Ergenekon 1990’ların başında faaliyete geçtiyse, o tarihte AKP var mı, Erdoğan var mı? O zaman Ergenekon kime karşı, kimi devirmek için kuruldu? Demirel mi, Özal mı? Bir numarası o tarihte kimdi, bugün kim? Böyle hukuk, öyle iddianame olur mu hiç?”

Baykal Ergenekon’un “muhalefete balans ayarı çabası” olduğunu söylüyor. Cümlesinin devamı is şu: “Yapabiliyorlar demiyorum ama yapmaya çalışıyorlar. Statükoya karşı çıkmak zor iştir, herkes beceremez”.

Statükoya karşı çıkmak mı?

Baykal’ın dediği aynen bu. Uzun süredir “statükonun şaşmaz savunucusu” konumunda olan Baykal’ın hangi statükoya karşı çıktığını bu sözlerinden anlamak mümkün değil. Berberoğlu da sormamış.

Ama Baykal’ın “statükoya karşı çıkmak zor iştir” derken kastettiği değişime ayak direyen politikasına vurgu yapmak ve “statükoyu değiştiremezsiniz, ben varım” mesajı vermekse, o zaman bu cümle de anlamını bulmuş oluyor.

Dünyada kendini statükoyu korumaya adamış bir başka “sosyal demokrat” parti örneği kolay kolay bulunamaz.

12 Eylül anayasasını savunan ve “değiştirtmeyiz” diyen, Kürt sorunu, Alevi sorunu gibi konularda herhangi bir açılım ve reform çabasına karşı duran, Ergenekon davasıyla sistenin kirinden-pasından arınma çabası karşısında kendisini “Ergenekon avukatı” ilan eden bir siyasi anlayıştan söz ediyoruz.

Ama Baykal’ın direncine rağmen, asıl “statükoyu” savunmak giderek daha fazla zorlaşacaktır. Çünkü Türkiye kabuklarını kırdı ve durduğu yerde durmak değil, yürümek, ilerlemek istiyor…

www.iyibilgi.com



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs