En Sıcak Konular

Açlıkla mücadelede Türkiye’nin rolü büyük

15 Mart 2009 15:01 tsi
Dünya Gıda Programı (WFD) Yardımcı İcra Müdürü John M. Powell, Türkiye'nin dünya çapında açlıkla mücadelede öncü rol oynadığını söyledi.

Powell, Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan "Uluslararası Ekonomik Sorunlar" adlı dergide yazdığı makalesinde, Türkiye'nin dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan WFP'nin en büyük destekçileri arasında yer aldığını vurguladı.

Powell, Türkiye'nin daha on yıldan biraz daha uzun bir zaman önce WFP'den yardım alan bir ülkeyken bugün programa en fazla kaynak sağlayan ülkelerden biri haline geldiğini söyledi. On yıl içinde çocuk sağlığı, eğitim ve beslenme gibi alanlarda sağladığı çarpıcı gelişmeyi yansıttığını kaydeden Powell, bunun tüm dünya için yararlı bir örnek oluşturduğunu ifade etti.

TÜRKİYE AYIRIM YAPMADAN YARDIM EDİYOR

Powell, Türkiye'nin gerek komşularında gerek dünyanın daha uzak köşelerinde yaşanan doğal ya da insani afet ve felaketlerde din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan insani yardım ulaştırdığını kaydetti.

Powell, WFP aracılığıyla 2004 Ocağı ile 2006 Ağustosu arasındaki yaklaşık 2,5 yıl içinde çoğunluğu yoksul Afrika ülkelerine olmak üzere, toplam 4,4 milyon dolarlık insani yardım yaptığını da sözlerine ekledi. Dünya genelinde en çok kalkınma yardımı yapan ülkelerin öncelikleri arasında Afrika ve Irak ön plana çıkarken, geçen yıl yapılan kalkınma yardımlarının yaklaşık yüzde 40`ı Afrika ülkelerine gitti.

103 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı(TİKA) tarafından hazırlanan ``Türkiye Kalkınma Yardımları 2007 Raporu``ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye`nin de gözlemci statüsüyle yer aldığı OECD Kalkınma Yardımları Komitesi(DAC) üyesi ülkeler tarafından geçen yıl dünya genelinde toplam 103,7 milyar dolarlık kalkınma yardımı yapıldı.

En fazla resmi kalkınma yardımı veren ilk 5 ülke, ABD, Almanya, Japonya, Fransa ve İngiltere olarak sıralandı. ABD tarafından geçen yıl yapılan resmi kalkınma yardımları 21,8 milyar dolar olurken, bu ülkeyi 12,3 milyar dolarla Almanya, 9,9`ar milyar dolarla Fransa ve İngiltere, 7,7 milyar dolarla da Japonya izledi. Toplam DAC resmi kalkınma yardımlarının yüzde 60`ını gerçekleştiren AB üyesi DAC ülkelerinin kalkınma yardımları ise 2007 yılında 62,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE 1,3 MİLYAR DOLAR YARDIM YAPTI

2007 yılında yaptığı kalkınma yardımları 1,33 milyar dolara ulaşan Türkiye, DAC üyesi olmayan OECD üyesi ülkelerin resmi kalkınma yardımları sıralamasında, 602 milyon dolarlık resmi kalkınma yardımı ile Güney Kore`nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Rapora göre, 2006 yılında en fazla kalkınma yardımı alan 10 ülke arasında Nijerya 11,4 milyar dolarla ilk sırada gelirken, Nijerya`yı 8,6 milyar dolarla Irak, 3 milyar dolarla Afganistan, 2,1 milyar dolarla Pakistan ve 2 milyar dolarla da Sudan takip etti.2006 kalkınma yardımlarından Kongo Demokratik Cumhuriyeti 2 milyar dolar, Etiyopya 1,9 milyar dolar, Vietnam 1,8 milyar dolar, Tanzanya 1,8 milyar dolar, Kamerun 1,6 milyar dolar aldı.

TÜRKİYE`NİN YARDIMLARI GENİŞ BİR COĞRAFYAYA YAYILIYOR

Türkiye`nin kalkınma yardımları yönelimi ise bu 5 ülkeye göre oldukça farklılık gösteriyor. Türkiye, tarihi, coğrafi ve kültürel olarak yakın bağlarının bulunduğu Orta Asya, Doğu Avrupa-Balkanlar ve Orta Doğu ülkelerine öncelik veriyor. Bu durum, söz konusu bölgelerde Türkiye`yi aktif bir donör (kalkınma yardımı yapan) ülke olarak ön plana çıkarıyor. Bunun yanı sıra Türkiye, dünyanın çeşitli ülkelerine de yardım yapıyor. Türkiye`nin yardım yaptığı ülkeler, geniş bir coğrafyaya yayılıyor.Geçen yıl Türkiye`nin kalkınma yardımlarından en çok payı 71,61 milyon dolarla Afganistan alırken, Afganistan`ı 69,56 milyon dolarla Kırgızistan, 42,81 milyon dolarla Kazakistan, 36,22 milyon dolarla Azerbaycan, 33,47 milyon dolarla Pakistan, 25,54 milyon dolarla Kosova, 19,84 milyon dolarla Türkmenistan, 15,86 milyon dolarla Bosna Hersek izledi.

TÜRKİYE, 21 ÜLKEYE EN FAZLA YARDIM YAPAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA

2005-2006 yıllarındaki ortalama resmi kalkınma yardımlarına göre yapılan sıralamalarda ise Türkiye, 21 ülkeye en fazla yardım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu ülkelerin 8`i Merkez Asya ve Kafkasya`da, 7`si Balkanlar ve Doğu Avrupa`da, 5`i Orta Doğu ve Kuzey Afrika`da, biri de Doğu Asya`da bulunuyor.Özellikle Orta Asya Cumhuriyetlerinde en önde gelen donör ülkeler arasında bulunan Türkiye, Türkmenistan ve Kırgızistan`da birinci, Kazakistan ve Azerbaycan`da üçüncü, Özbekistan`da ise 10. en büyük donör ülke konumunda.

dunyabulteni



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,157 µs