kriz üstüne kriz | " /> kriz üstüne kriz | "/>

En Sıcak Konular

Katolik Kilisesi'nde kriz üstüne kriz

15 Mart 2009 12:59 tsi
Katolik Kilisesi'nde kriz üstüne kriz 
 
Katolik Kilisesi'nde Alman Kardinal Joseph Ratzinger'in, 2005 yılında 16. Benedict adıyla papa olmasından bu yana art arda yaşanan krizlerin sonu gelmiyor.

Ratisbonne konuşmasıyla Müslümanlarla arasını açan 16. Benedict, geçtiğimiz günlerde Yahudi soykırımını inkar eden, Kilise'den uzaklaştırılmış bir piskoposun aforozunu kaldırınca tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Hatasını kabul eden papa, hâlâ tepkileri dindirmeye çalışırken Katolik Kilisesi yeni bir krizle sarsıldı. Brezilya'da bir başpiskoposun, üvey babasının tecavüzüne uğrayan ve hamile kalan dokuz yaşındaki kızını kürtaj yaptıran anneyi ve kürtajı gerçekleştiren doktorları aforoz etmesi Kilise'yi karıştırdı.

Vatikan, ikiz olan ceninlerin "yaşam hakkını" gerekçe göstererek, Recife Başpiskoposu José Cardoso Sobrinho'nun 5 Mart'ta ilan ettiği aforoza onay verdi. Fakat, dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda piskopos, artan tepkiler üzerine, ruhen ve idari olarak tabi oldukları Roma Katolik Kilisesi'nin onayına rağmen aforoza karşı çıktı. Kilise'yi ikiye bölen hadise, Katolik inancına göre dinî konularda "yanılmaz" kabul edilen papanın otoritesini de tartışmaya açtı.

Katolik Kilisesi hukuku, kürtajı yasaklıyor ve kürtaj yaptıran veya yardım eden kişilerin aforoz edilmesini öngörüyor. Brezilya'daki aforoz kararına itiraz eden Katolik din adamları, bu yasağı sorgulamıyor; fakat küçük kızın başına gelenlerin çok özel bir durum olduğunu ve farklı ele alınması gerektiğini savunuyor. Söz konusu kişinin, hamileliğini fiziksel olarak sonuna kadar götürmekten bile aciz bir kız olduğuna dikkat çeken Vatikan'a en sert tepkilerin geldiği Fransa'dan Nevers Piskoposu Francis Deniau'na göre, Kilise'nin "söyleyecek başka bir şeyi olması lazım". Aforoz kararının "kabul edilemez" olduğunu söyleyerek ruhani liderine açıkça bayrak açan bir başka Fransız piskopos Yves Patenôtre ise söz konusu aforozu tanımadıklarını belirterek en kısa zamanda kaldırılmasını talep ediyor. Kilise hukukun bazı durumlarda aforozun uygulanmayabileceğini öngördüğünü savunarak kararı eleştiren piskopos Jean-Michel di Falco Leandri, Trente Konsülü'nden "Piskoposlar, papazlar gibi davranmalı, cellatlar gibi değil." ifadeleriyle tepki gösteriyor. Tartışmaların büyümesi üzerine, Brezilya Piskoposlar Meclisi, önceki gün aforoz kararında geri adım atmak zorunda kaldı. Meclis, annenin, doktorların 'kürtaj yapılmazsa kız ölür', baskısı altında bu kararı aldığını açıkladı.

Bu arada Papa 16. Benedict, Yahudilerin tepkisini çeken piskopos Williamson krizinin ardından mayısta İsrail'e gitmeye hazırlanıyor. Katolik Kilisesi'nin dünyaya bakışını yenilediği 2.Vatikan Konsülü'nü (1965) kabul etmeyen Fransız piskopos Marcel Lefebvre'in (1905-1991) aforoz edilen hareketine bağlı olan piskopos Richard Williamson, geçtiğimiz ay "Nazilerin, 6 milyon Yahudi'yi gaz odalarına gönderdiğine" inanmadığını açıklamıştı. Birkaç gün sonra Williamson'un aralarında olduğu dört piskoposu affettiğini ilan eden Papa, olayın büyümesinin ardından hatasını kabul etmişti. Papa'nın geçtiğimiz haftalarda Hitler'in Yahudilere yaptıklarına ses çıkarmadığı gerekçesiyle eleştirilen Papa 12.Pie'i kutsama girişimi de krize yol açmıştı.
 
zaman



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,217 µs