En Sıcak Konular

Asit kuyusunda bulunan kafatası, işkenceye de ışık tutacak

15 Mart 2009 12:23 tsi
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki BOTAŞ kuyularında yapılan kazılarda kemik ve elbise parçalarının bulunması Güneydoğu'daki kayıp yakınlarını umutlandırdı.

Adli tıp uzmanları, kemiklerin ait olduğu kişilerin öldürülmeden önce ne tür muameleye tabi tutulduğunun da ortaya çıkacağını belirtti.

Adli tıp uzmanı Ali Çerkezoğlu, "Kuyularda bulunan kafatası kemiği kişinin öldürülmeden önce ne tür muamele gördüğünü ortaya çıkarır." derken endişesini de şöyle dile getiriyor, "Kemikler DNA yapılacak özelliğini kaybetmişse hiçbir sonuç alınamayabilir."

Kalıntılar üzerinde DNA incelemesi yapılarak yakınlarını kaybedenlerden alınacak DNA örneklerinin karşılaştırılması sonucu kimlik tespitinin çok rahat yapılacağını anlatan Çerkezoğlu, "Kuyular 15 - 20 yıl öncesine dayanıyor. O kuyularında veya başka bölgelerdeki kuyularda çok asit kullanılmışsa hiçbir kalıntıya da rastlanmayabilir. Kuyularda bulunan kemiklerle adli tıp açısından sonuç almak mümkün. Kemiklerin bulunması umut verici, şimdi derinlemesine bir değerlendirme yapılırsa kuyulardan sonuç çıkacağından umutluyum. Bazı sonuçlara varılması mümkün." diye konuştu.

Kuyularda bulunan kemiklerin ilik hücreleri üzerinde DNA örneklerinin alınacağını belirten Çerkezoğlu, yapılacak incelemede, kalıntının büyüklüğüne göre, kişinin öldürülmeden önce ne tür muameleye tutulduğunun da belirlenebileceğini dile getirdi.

Şırnak Barosu'nun, 1990'lı yıllarda öldürülen kişilerin Silopi BOTAŞ tesisleri ve Cizre güzergâhında bazı noktalara gömüldüğüne ilişkin suç duyurusunda bulunması üzerine Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, bu bölgede arama yapılmasına karar vermişti. 1990'lı yıllarda öldürülen kimi kişilerin kuyulara atıldığı iddiasıyla ilgili soruşturması kapsamında, Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk ve Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi'nin nezaretinde Silopi-Cizre karayolunun 15. kilometresinde yer alan Sinan Tesisleri'ndeki 2 kuyuda yapılan kazı çalışmasında, biri insana ait kafatası kemiği olmak üzere çok sayıda kemik ve bez parçası bulundu.

cihan

 

 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,402 µs