En Sıcak Konular

Cinayetin ardında büyük 'yolsuzluk' çıktı

15 Mart 2009 11:34 tsi
2 yıl önce "Talih Vakfı'nda yolsuzluk bulduğunu öne süren Başmüfettiş tarafından öldürülen Milli Piyango Genel Müdürü davasında ilginç gelişme...

İki yıl önce Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın, kurumun Başmüfettişi Ahmet Öztürk tarafından öldürülmesine neden olan yolsuzluk olayının raporunu açıklandı.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu cinayete neden olan olayları araştırdı. Raporda yer alan bilgiler katilin cinayet işlemesine varan iddialarıyla yer yer örtüştü. Rapora göre Milli Piyango İdaresi (MPİ) 5 milyon liranın üzerinde zarara uğratıldı. Ancak iddia konusu olaylar öldürülen Genel Müdür'ün görev döneminin öncesini kapsıyordu.

Yapılan incelemeler kısa adı Ta-Vak olan "Talih Sosyal Dayanışma ve Yardım Vakfı"nın idareye aktarması gereken parayı işleterek faizini kullandığını ve kurumu zarara uğrattığını gösteriyor. Rapora göre, bilet satışlarından elde edilen gelirler başta olmak üzere MPİ'nin kaynakları kendi kasasında değil, vakfın hesabında değerlendirildi. Bu paralar, 17 yıl boyunca vakıf tarafından işletilerek haksız kazanç elde edildi.

149 SAYFALIK RAPOR

İlginç olan Milli Piyango'nun kaynakları yöneticilerin de üyesi olduğu vakıf tarafından kullanılırken kurumu denetlemekle yükümlü Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ile Milli Piyango Teftiş Kurulu'nun 17 yıl boyunca bu durumu düzelttiremedi. Bu tespit, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer ile Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Baki Zaza'nın hazırladığı 149 sayfalık inceleme raporunda yer aldı.

MPİ Başmüfettişi Ahmet Karaca ise kurumun toplam 5 milyon 116 bin 458 lira zarara uğratıldığı tespitinin yer aldığı rapora şerh koymayı tercih etti. Kılınçer ve Zaza ise Karaca'nın şerhinin yerinde olmadığını kanıtlarıyla açıkladılar. Başbakan Erdoğan'ın da "olur" verdiği rapor Maliye Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık da yolsuzlukla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

İhbar dilekçesi yüzünden görevden el çektirilen Bodur, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Bilet bedellerinin sözleşmelerde öngörülen zamanlarda ödenmemesinden kim ya da kimlerin nemalandığının, yani vakfın mı, vakıf yöneticilerinin mi yoksa bunlarla bağlantılı bayilerin mi nemalandığının tespiti için başbayi vakıf işletmesinin 1995-2004 yılına ilişkin yasal defterleri ile banka kayıtlarının incelenip incelenmediği ve buna ilişkin evrak ve belgelerin tam olmadığı konusunda şüphelerim bulunmaktadır."

MÜFETTİŞE 24 YIL HAPİS

Yolsuzluk iddiaları, 16 Kasım 2007'de Genel Müdür Balak'ı öldüren Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün hazırladığı raporda Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 trilyon eski Türk lirası haksız kazanç elde ettiğini yazmasıyla tartışılmaya başlanmıştı. Balak'ı öldürmekten 24 yıl hapse mahkum edilen Öztürk, raporunda, yolsuzluğun MPİ çalışanlarının Mil-Vak (yeni adıyla Ta-Vak) ile başbayilik imzaladığı 1987'den sonra başladığını yazmıştı. Rapora göre, Mil-Vak sattığı bilet paralarını, ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken, üç aya varan gecikmelerle parayı elinde tutarak haksız nema elde etti.

Vakfa aktarılan bilet paralarıyla haksız kazanç

* Milli Piyango İdaresi yöneticileri bilet satışından elde edilen paraları kurumun kasasında tutmayıp vakfın hesabına aktardı.

* Vakıf bu paraları işletti, böylece Milli Piyango 5 milyon liralık zarara uğratıldı.

* Başmüfettiş Ahmet Öztürk, MPİ'nin zararının 30 milyon lira olduğunu iddia etti. Ancak Başbakanlık Teftiş Kurulu ince bir hesaplama ile 5 milyon liralık zarar çıkardı.

* Vakfın hesabının kabarık olması MPİ yöneticilerinin emekli olurken daha fazla ikramiye almasını sağlıyordu.

* İstanbul Bahçekapı, Ankara Kızılay, İzmir Konak gibi büyük bayilikler vakfa ait. Bazı bayilerin bilet bedellerini kullanarak nemalanmasına göz yumuldu.

ajanslar



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs