En Sıcak Konular

Kuyular önceden temizlendi mi?

15 Mart 2009 10:43 tsi
Kuyular önceden temizlendi mi? Ergenekon'un ölüm kuyularındaki kazılardan kemik ve giysi parçaları çıkarken kuyuların önceden temizlendiği iddia edildi..

PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’ın itirafları sonrası Silopi’deki BOTAŞ kuyularında iki haftadan bu yana yapılan aramalarda, insan iskeleti yerine parça parça kemikler ve giysi parçalarının bulunması, kuyuların önceden temizlendiği iddiasını gündeme getirdi.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, kuyulardan 1994 yılında dört ceset çıkartıldığını anımsatırken, DTP Hukuk Komisyonu Başkanı ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız “Kesin temizlendi. Ancak o kadar çok insanın öldürüldüğü yerde emareler kalıyor” dedi.

Silopi’deki kuyularda yapılan araştırmalar dün tamamlandı. Araştırmalar Doruklu köyündeki kimsesizler mezarlığında sürecek. Bir haftadır üç ayrı yerde süren araştırmalarda kafatası, 17 kemik parçası, bir eldiven, bir bere, bir tutam saç, bir çorap, düğümlü ip, terlik ve yanık elbise parçası bulunduğu açıklandı. Parçaların üzerinde kan izi aranması için Adli tıbba yollanacağı öğrenildi.

Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, BOTAŞ arazisinin ilk olarak 1994 yılında açıldığını ve dört insan cesedi çıkartıldığını anımsatarak, “Kuyular, 10 yıldır da müdahaleye müsait bir şekilde korumasız, sahipsiz kaldı. Biz de aylar önce başvurmuş olamamıza rağmen ancak araştırma için izin verildi. Bu süre zarfında bir temizlik yapılmış olabilir” dedi.

‘Emareleri bile yeter’

DTP’li Yıldız ise kuyuların önceden temizlendiği konusunda daha kararlı: “Kesin temizlendi. Dikkat ederseniz belirli bir süre de engellendi kazı. Çok sayıda cesedin atıldığı yerlerde yüzde 100 temizlik gerçekleştirmek imkânsız. Gördüğünüz gibi belirli emareler kalmış. Temizlenmiş olmasına rağmen bulguya rastlanması çok sayıda insanın öldürülerek atıldığını ortaya koyuyor. Bir tek insan kemiği bile çıksa, o itirafçıların ve diğerlerinin söylediği iddialarını doğru olduğunu gösterir. Bundan sonra beklentimiz bu olayların Ergenekon davasına dahil edilmesi.”

Tuncay Güney ile itirafçı Abdulkadir Aygan, 1990’larda öldürülen pek çok kişinin asitle yakılıp BOTAŞ ve Cizre-Silopi güzergâhındaki bazı kuyulara gömüldüğünü iddia edince 70 kayıp yakını ve Şırnak Barosu avukatları, kuyuların açılması için Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmuştu. Kuyulardaki kazı ve aramalar beş gün boyunca sürdü.

radikal



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs