En Sıcak Konular

Bir devrin sırları bu kuyularda!

15 Mart 2009 10:05 tsi
Bir devrin sırları bu kuyularda! Ergenekon'un ölüm kuyularından çıkanlar ve JİTEM'in vahşetleri...

'Ölüm kuyuları'ndan çıkan deliller, faili meçhul cinayetlerin işlendiği yıllarda JİTEM'in faaliyetlerini yeniden gündeme getirdi. Kemikler kayıplara ait çıkarsa, JİTEM'in eski komutanlarına yargı yolu açılacak.

Ergenekon kapsamında gündeme gelen, 1990'lı yıllarda JİTEM'in infaz ettiği kişilerin cesetlerini kuyulara attığı iddiasıyla Silopi'de başlatılan yapılan kazılar tamamlandı. 'Ölüm kuyuları'ndan toplam 17 kemik ile yanmış elbise parçaları ve insana ait malzemeler çıktı. Kemikler kayıplara ait çıkarsa, karanlık infazlarının aydınlanması için o dönemde bölgede görev yapan JİTEM komutanlarına yargı yolu açılacak.

KAFATASI, İPLİK, ELDİVEN, TERLİK...

Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk ve Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi nezaretinde Silopi-Cizre kara yolundaki Sinan Tesislerindeki 2 kuyudaki kazılar önceki gece sona erdi. İlk kuyuda kemik parçaları ve yanmış elbise parçaları ve saç telleri çıktı. İkinci kuyuda da kafatasına ait 2 kemik parçası, eldiven, düğümlü ip, terlik, şapka, kot pantolon parçaları bulundu. 9 Mart'ta başlatılan kazı çalışmalarında bulunan kemik parçalarının toplam sayısı 17.

JİTEM'İN CİNAYETLERİNE YARGI YOLU

İncelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemikler insana ait çıkarsa, kayıp yakınlarından alınacak DNA örnekleri karşılaştırma yapılacak. Kemiklerin kayıplara ait çıkması halinde ise soruşturma 1990'lı yıllarda bölgede görev yapan jandarma ve JİTEM ve komutanlarına uzanacak. İnfazlarla suçlanan eski komutanlar şöyle:

İNFAZ EMİRLERİ ERSÖZ'DEN İDDİASI

Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, faili meçhul cinayetlerin yoğun olduğu dönemde Şırnak Jandarma Alay Komutanlığı, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2001'de HADEP ilçe başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in kaybolmasından sorumlu tutuldu. Yargılandığı davada, Türkiye AİHM'de mahkum oldu. Ersöz'ün JİTEM'in gerçekleştirdiği birçok cinayette infaz emrini verdiği ileri sürülüyor.

KÜÇÜK VE DOĞAN GRUP KOMUTANI

JİTEM kurucusu emekli Albay Arif Doğan, 8 yıl OHAL bölgesinde görev yaptı. Doğan'ın 1990'a kadar bölgede işlenen faili meçhul cinayetlerin infaz emrini verdiği ileri sürülüyor. Doğan'dan sonra görev devralan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün döneminde de bölgede faili meçhul cinayetler devam ettiği iddia ediliyor. Diyarbakır eski JİTEM Grup Komutanı emekli Albbay Abdülkerim Kırca da bölgede işlenen birçok cinayetin infaz emrini vermekle suçlanıyordu. Geçtiğimiz aylarda intihar eden Kırca, 1998'de Şırnak'ta bazı vatandaşları öldürttüğü gerekçesiyle yargılaması hala sürüyor. Bir dönem JİTEM'e çalışıan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, Kırca'nın Diyarbakır Sağlık-Sen Şube Başkanı Necati Aydın ile Ramazan Keskin ve Mehmet Aydın'ı infaz ettiğini ileri sürmüştü. JİTEM'ci 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da bölgede yaptığı infazlar ise hala aydınlatılmadı.

Kazılar kayıplar için umut

Ölüm kuyularının açılması için yoğun çaba gösteren Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, faili meçhule akrabalarını kurban veren 100'ün üzerinde ailenin şimdiye kadar kendilerine başvurduğunu söyledi. Elçi, kuyular kazıldıkça akrabalarını kurban veren ailelerin kendilerine başvurularının artacağını binlerce faili meçhulün aydınlanabileceğini söyledi. Kazıların kayıp yakınlarına büyük umut olduğunu belirten Elçi, "Şırnak Türkiye'de demokrasiye en uzak bölgede bulunan yer. Burada demokrasi uzun süre hiç olmadı. Şimdi faili meçhullerin aydınlanması için bir umut ışığı yandı. Birçok ailenin aile fertleri faili meçhule kurban gittiği halde başvuruda bulunmadı. Korkudan bulunmadılar. Bununda üzerinin örtüleceğini ve sonunda kendilerinin de zarar göreceklerini düşünüyorlar. Ancak şimdi somut deliller ortaya çıktı. Şimdi binlerce aile başvuruda bulunacak" dedi.

Tarif etti ceset bulundu

Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney ile PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, 90'lı yıllarda öldürülen birçok kişinin cesedinin, asitle yakıldıktan sonra Silopi'deki kuyulara atıldığı iddiası üzerine 70 kayıp yakının başvurusu üzerine savcılık soruşturma başlatmış, mahkeme de bölgede kazı yapılması için izin vermişti. Aygın'ın tarifi üzerine Diyarbakır Yenişehir'de 10 Haziran 1994'te bir otomobile bindirilerek kaçırılan Murat Aslan'ın cesedi, Şırnak Silopi'de bir dere yatağında bulunmuştu. Aygan, Aslan'ın dönemin JİTEM Komutanı Abbdülkerim Kırca ve ekibi tarafından kaçırılarak öldürüldüğünü söylemişti.

yenişafak

 



Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,520 µs