En Sıcak Konular

Meteoroloji'den sel ve çığ uyarısı

15 Mart 2009 09:31 tsi
Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye'nin son aylarda büyük bir iklim değişimine uğradığını ve uğramaya devam ettiğini kaydederek, ''Değişim sonucu yaşanan yağışların sürmesi halinde, önümüzdeki günlerde sel ve çığ felaketleri gündeme gelebilir'' dedi.

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye'nin son aylarda büyük bir iklim değişimine uğradığını ve uğramaya devam ettiğini kaydederek, ''Değişim sonucu yaşanan yağışların sürmesi halinde, önümüzdeki günlerde sel ve çığ felaketleri gündeme gelebilir'' dedi.  
 
Düzenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan kuraklığın sona erdiğini ve bu kez de mevsim normallerinin üzerinde yağışların gündeme geldiğini kaydetti.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'nin son aylarda büyük bir iklim değişimine uğradığını ve bu değişimin sürdüğünü kaydeden Düzenli, şöyle devam etti:

''Nemlilik ve yağış, bununla beraber de sıcaklık artmış durumda. Ne var ki yağışlı günlerde sıcaklıklar düşmekte. Bu durum özellikle batı kesimlerde hissediliyor. Eğer yağışlardaki artış bu şekilde giderse, yer altı suları ve toprak yeteri kadar doyduğu için yağışı tutup, bağlayamayacak. Yağan su toprak üstünden akıp gidecek ve toprak üstünde büyük bir su hareketi meydana getirecek. Yani su taşkınları ve seller gündeme gelecek. Ayrıca, doğu bölgelerde ise çığ felaketleri yaşanabilecek.''

-İLK BELİRTİLER-

Yaşanacak doğal felaketlerin ilk belirtilerinin görülmeye başladığını söyleyen Düzenli, ''Barajlar yağışlar nedeniyle dolduğu için kapakları açılıp fazla su boşaltılmaya başlandı. Ayrıca İstanbul ve Balıkesir bölgelerinde küçük çaplı su baskınlarının olduğu haberleri gelmekte. Bunlar önümüzdeki günlerde yaşanacakların ilk belirtileri. Yani yağışların sürmesi halinde, yakın gelecekte büyük zarar verebilecek su taşkınları, sel ve çığlarla karşılaşabiliriz'' dedi.

Tüm yetkilileri ve vatandaşları gerekli önlemleri almaya çağıran Düzenli, ''Bu tedbirleri, özellikle, doğal felaket riski taşıyan alanlar, çay, dere ve nehir yatakları, denizlerdeki büyük dalgaların ve gel-gitlerin görüldüğü bölgeler, çığ ve kar erimesinin olabileceği dağlar ve eteklerindeki bölgelerde almalıyız'' diye konuştu.

Vatandaşların, meteorolojik olaylara karşı daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Düzenli, şunları kaydetti:

''Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesi gibi kaynaklara, her gün gazete okur gibi bakmakta fayda var. Ayrıca, yağışı düzenleyen, aşırı yağışların etkilerini azaltan ve yaratacağı erozyonu önleyebilecek doğal önlem, bitki örtüsü. Bu nedenle ormanları ve doğal bitki örtülerini korumalıyız.''

aa



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs