En Sıcak Konular

Rusya Küba ve Venezuela'ya üs kurabilir

14 Mart 2009 18:22 tsi
Rusya Hava Kuvvetleri Stratejik Birlik komutanlarından Anatoli Jiharev Küba'da üs kurabileceklerini söyledi.

Rusya Hava Kuvvetleri Stratejik Birlik komutanlarından Anatoli Jiharev, nükleer silah taşıyan stratejik bombardıman uçakları için Küba'da sürekli bir üs kurulabileceğini ifade etti.

Rus İnterfaks haber ajansına açıklamada bulunan Jiharev, iki ülke yönetiminin siyasi olarak karar vermesi durumunda stratejik bombardıman uçakları birliğinin Küba'ya uçmaya hazır olduğunu söyledi.

Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında Rusya'nın Küba'da daimi bir üssü bulunmadı. Sovyet döneminde nükleer silah taşıyan uçaklar bu ülkeye kısa süreli ziyaretler yapıyorlardı.

CHAVEZ DE RUSYA'YA ÜS ÖNERDİ

Rus komutan Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in de Archila adasını Rus nükleer bombardıman uçaklarının daimi üssü olarak kullanabileceği önerisinde bulunduğunu açıkladı. Tu-160 model nükleer silah taşıyabilen bombardıman uçakları 13 saatlik uçuşun ardından Archila adasına iniş yapmıştı. Rusya'nın bölgeye nükleer füze taşıyan gemiler de göndermesi ABD'nin doğu Avrupa füze savunma sistemi ve NATO'nun genişleme çabalarına karşı bir adım olarak değerlendirilmişti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 15 yıl aradan sonra 2007'de nükleer silah taşıyan bombardıman uçaklarının uzun mesafeli güvenlik uçuşlarına başlamasını istemişti. 12 saatten fazla havada kalan uçaklar bazen NATO uçakları ile okyanusta it dalaşı gerçekleştiriyor.

1 Nisan'da Londra'da bir araya gelecek ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. ABD'nin doğu Avrupa füze savunma sisteminden vazgeçmesini isteyen Moskova, Washington'la diğer bir çok alanda işbirliği yapmaya hazır olduğu sinyali veriyor.

Sabah



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs