Rusya IMF ve Dünya Bankası'na sert çıktı! Rusya IMF ve Dünya Bankası'na sert çıktı!

En Sıcak Konular

Rusya IMF ve Dünya Bankası'na sert çıktı! 14 Mart 2009 13:01 tsi
Rusya IMF ve Dünya Bankası'na sert çıktı! Medvedev, IMF ve Dünya Bankası gibi yapıların da idealden uzak olduğu eleştirisi getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, küresel mali sorunların ve gelişmelerin tek bir ülke merkezli sistemle çalışmasının doğru olmadığını, daha adil dünya finans sisteminin kurulmasını talep etti.

Rusya'nın Birinci Kanal televizyonuna açıklamada bulunan Medvedev, "Uluslararası finans kurumları daha adil olmak zorunda. Rusya dahil gelişmekte olan dev ülke ekonomilerini de dikkate almalı. Mevcut kriz Dünya Bankası ve IMF gibi yapıların idealden çok uzak olduğunu gösterdi." dedi. Morgage krizi ile ortaya çıkan sorunun domino etkisi yaparak tüm dünyayı etkisi altına aldığını kaydeden Medvedev, "Şeffaf, kaliteli ve adil kuralları olan, bir grup ya da devletin çıkarından çok herkese eşit davranan yeni bir yapı zorunlu." ifadelerini kullandı.

Rusya lideri Londra'da yapılacak G-20 zirvesinde küresel ekonomik krizin üstesinden gelmek ve daha adil uluslararası mali sistemlerin kurulması için görüşmelerde bulunulacağını kaydetti. Yeni adil bir ekonomik yapı konusunda anlaşma sağlanmasını beklediklerini kaydeden Medvedev, aksi durumda krizin her yıl olmasa da 10-15 yılda bir tekrarlama riskinin yüksek olduğu uyarısı yaptı. Ekonomi ve Maliye Bakanlarının dışında Merkez Bankaları başkanları da G-20 zirvesine katılacak.

Ağustos ayından bu yana Rusya borsası yüzde 70 kaybederken, ruble de yüzde 35 değer kaybetti. Petrol fiyatlarının 140 dolarlardan 40 dolar seviyesine düşmesi ilk kez Rusya bütçesinde yüzde 8'lik bir açığa neden olurken, işsiz sayısı da her geçen gün artıyor. Sadece Ocak'ta 300 bin kişinin işsiz kaldığı Rusya'da yıl sonu rakamın 8 milyonu bulmasından endişe ediliyor. 19 Mart için yeni bir anti-kriz paket hazırlamaya çalışan Rusya'nın toplam dış ticaret hacmi de yüzde 50 geriledi.

Ajanslar



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,734 µs