küresel güç olmak istiyorsa... | " /> küresel güç olmak istiyorsa... | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye küresel güç olmak istiyorsa...

14 Mart 2009 11:27 tsi
Türkiye küresel güç olmak istiyorsa... 'Halka eşya dağıtmak gibi önemli bir sorunu tartışmasaydık hangi önemsiz(!) problemleri tartışırdık?' Mahir Kaynak bakın hangi soruları soruyor.

Mahir Kaynak / Star

Her yer karanlık mı?

Yaşanan ekonomik kriz yaygın bir tedirginliğe neden oluyor. Yaklaşan yerel seçimler bu konudaki eleştirileri ve tespitleri gerçek boyutunun dışına taşıyor ve söylenen her şey, olumlu ya da olumsuz, siyasi hedefler yönünde saptırılıyor. Buradan şöyle bir sonuca varılabilir: Türkiye gerçek bir sorunla karşı karşıya değil. Hayatın normal gidişi içinde gündelik sorunlar var ve bunlar dile getiriliyor. Siyasetin taraflarının polemik dışında bir söylemleri yok ve bunlar bir sorunu ifade etmiyor, sadece kişisel eleştirilerden ibaret. Eğer ciddi bir sorunumuz olsaydı taraflar, ABD’de olduğu gibi, ortak bir çözüm üzerinde anlaşırlar ya da bunun yollarını ararlardı. Halka eşya dağıtmak gibi önemli bir sorunu tartışmasaydık hangi önemsiz(!) problemleri tartışırdık?

Mesela uluslararası para sisteminin nasıl bir değişim göstereceğini, hangi paranın rezerv para olacağını, Uzakdoğu’nun ucuz üretimini dünya pazarlarında satmaya devam edip etmeyeceğini, Avrupa’nın kriz sonrası ekonomik ve siyasi konumunu ve ülkemizin yeni tablo içindeki yerinin ne olacağını tartışırdık ve şu gibi sorulara cevap aradık: Krizin kaynağı ABD olmasına ve onun dışındaki ülkelerin, mesela AB ve Uzakdoğu’nun, sorunun kaynağı olmamasına rağmen, krizden daha büyük çapta etkilenmesinin ve muhtemelen ABD sorununu çözdükten sonra bile bu ülkelerin eski konumlarına gelemeyecek olmalarının sebeplerini ve etkilerinin ne olacağını arardık.

Kriz sonrasında uluslararası ticaretin daralmasının söz konusu olup olmadığını ve eğer daralacaksa dış ticarete öncelik veren ekonomi politikasında nasıl bir değişiklik yapmamız gerektiğini sorgulardık. Dünyanın küresel bir köy haline geldiğini ve devletin ekonomiye ne doğrudan ne de düzenleyici olarak karışmaması gerektiğini savunan görüşün sona erip ermediğini, eğer erdiyse devletin rolünün ne olacağını araştırır ve bu görüşe inanan bir ülke olarak değişip değişmeyeceğimize karar verir, değişmek gerektiğine karar verirsek yeni ekonomik modelin ne olacağını tartışırdık.

Bu konulardaki tahminlerimi şöyle sıralayabilirim: ABD ekonomik krizi çözerken büyük bir değişimi de gerçekleştirecek, üretmeden tüketen bir toplum olmaktan çıkacak. Küreselleşmenin sonucu olarak ucuz üretim üssü haline gelen Uzakdoğu tecrit edilecek. Bu bölgenin tasarruflarını ABD finans piyasalarına aktarması bu kadar hızlı kalkınmasına ve dış ticaretinin artmasına neden olduğu göz önünde tutulursa, tasarruflarının ABD’ye akışını önleyecek ekonomik tedbirler bu bölgeyi kendi içine dönmeye zorlar ve kalkınma hızları büyük ölçüde düşer.

Türkiye’nin bölgede siyasi bir aktör olması isteniyorsa ekonomik açıdan bugünkü düzeyinin üstüne çıkması gerekir. Ekonomik açıdan bölgede etkin olmayan bir güç siyasi açıdan etkili olamaz. Öyleyse önümüzdeki dönemde ülkemizde ciddi bir ekonomik büyüme gözleneceği söylenebilir. Yani kalkınma ülkenin çabalarının yanında konjonktürün uygun olmasına da bağlıdır. Çin ve Hindistan, yıllar süren bir uykudan uyanıp büyüme rekorları kırdılar. Eğer küreselleşme ideolojisi olmasaydı bu sonuca varılamazdı.



Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs