Kürt dosyası mı var? | " /> Kürt dosyası mı var? | "/>

En Sıcak Konular

Çantasında Kürt dosyası mı var?

14 Mart 2009 09:14 tsi
Çantasında Kürt dosyası mı var?
Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Hillary Clinton ziyareti öncesi bazı Kürt kanaat önderleriyle bir araya gelmesi, nisan ayında Türkiye’yi ziyaret edecek Başkan Barack Obama’nın çantasında, Kürt sorununa çözümü içeren bir dosyanın bu

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üç yetkili ve  ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Jason Arvey, Hillary Clinton’un Türkiye’ye yaptığı ziyaret öncesi Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, CHP’nin eski Hakkâri Milletvekili Esat Canan ve yazar Orhan Miroğlu ile görüştü.

Görüşmede Kuzey Irak ile ilişkiler, PKK’nın silahsızlandırılması ve Kürt sorununa demokratik çözüm gibi konular ele alındı. Görüşmede Kürt kanaat önderlerine “PKK’yı nasıl dağdan indirebiliriz. Silahi nasıl bıraktırabiliriz.  Bunun için af yeterli  mi?” soruları yöneltildi.
KADEP lideri Elçi, bu sorulara “Af gerekli ama yeterli değil. Aftan önce Kürt sorununun çözümüyle ilgili gelişme işaretlerininin verilmesi lazım. ‘PKK gel seni affettik, evine dön’ dersek doğal olarak dönmez. Kürtlerin bazı taleplerine cevap verebilecek olumlu adımlar atılırsa PKK’nın silahı bırakmasını kolaylaştıran tavır olur” diye yanıt verdi.
Miroğlu ise görüşmede Kürt sorununa kalıcı çözümün PKK’nın silahsızlandırılmasından geçtiğini kaydederek, ancak kalıcı barışın af ile gündeme gelemeyeceğini söyledi. Miroğlu, çözüm için PKK ve DTP’yi yok sayan bir yaklaşımın başarılı olamayacağını savundu.
Kalıcı çözüm için entegrasyonun sağlanması gerektiğini kaydeden Miroğlu, bu sorunun makul bir barış planı ile sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti. Miroğlu, “Sadece silahsızlandırma değil bir entegrasyon gerekiyor. 18 bin faili meçhul cinayetin mağduru, asker şehitleri, şehit annelerinin iradesi, sivil toplumun talepleri ve Kürtlerin talebini hesap eden bir kamuoyu duyarlılığı gerekiyor” dedi.
Görüşmeyle ilgili Radikal’in sorularını yanıtlayan Esat Canan ise görüşmede Obama’nın Türkiye ziyareti öncesi nabız yoklandığını kaydetti. Canan görüşmede Kürt sorununun şiddet ortamında çözülemeyeceğini, demokratik adımların atılması gerektiğini ve bunun için sürecin uygun olduğunu söylediğini belirtti.

DTP ise görüşmeye tepkili. DTP Genel Başkan Yardımcısı Tuncel, “Sorun Türkiye’de yaşanan bir sorun ve burada çözmek lazım. Ayrıca sorun çözülmek isteniyorsa muhataplarıyla da tartışmak gerekir. DTP Türkiye’de Kürtlerin önemli desteğini alan ve politikasını da Kürt sorununa çözüm üzerine kuran bir parti” dedi.

Radikal



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs