En Sıcak Konular

Bakan Bağış Türkiye'ye umutlu döndü

13 Mart 2009 22:50 tsi
THY'nin tarifeli uçağıyla Çek Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye dönen Bakan Bağış Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararı için umutlu konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kabul edilen Türkiye raporunun 528 Avrupa parlamenterinin onayıyla kabul edilmiş olmasının ''Türkiye'nin katılım sürecinin teyit edilmesi anlamına geldiğini'' söyledi. 

THY'nin tarifeli uçağıyla Çek Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye dönen Bağış, Atatürk Havalimanı'nda ziyaretiyle ilgili bilgi verdi.

Ziyaret sırasında Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Başbakan Yardımcısı Alexander Vondra, Dışişleri Bakanı Karel Schwanzenberg ve diğer yetkililerle görüştüğünü belirten Bağış, şunları kaydetti:

''Yaptığımız görüşmelerde Türkiye'nin AB üyelik sürecini ve dönem başkanı olarak Çek Cumhuriyeti'nin yaklaşımını ele aldık. Şunu memnuniyetiyle ifade ederim ki Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili desteği sürmektedir. Kendi dönemlerinde bu sürecin ilerlemesi için önemli adımların atılmasında bir kararlılık içinde gördük kendilerini. Bu dönemde açılması düşünülen fasıllarla ilgili görüşmelerin yanı sıra, küresel ekonomik sıkıntılar, AB'yi ilgilendiren dış politika konuları, enerji güvenliği gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin müzakerelerin ilerlemesi konusunda samimi ve ciddi bir çaba içinde olduklarını gözlemledim. Bizler de Türkiye olarak aynı çaba içende bu fasılların ilerlemesi konusunda elimizden geleni yapıyoruz.''

Çek dönem başkanlığında ''Akdeniz İçin Birlik'' konularını da ele aldıklarını belirten Bağış, bu konularda Türkiye'nin hassasiyetlerini dile getirdiklerini söyledi. 

-AVRUPA PARLAMENTOSUNUN TÜRKİYE RAPORU-

Bağış, Avrupa Parlamentosunun dün Türkiye raporunu onayladığını hatırlatarak, ''Bu rapor içerisinde bizim hoşumuza gitmeyen, eleştiri tonu ağır olan maddeler olsa da içerisine katılım sözcüğünün Türkiye'nin çabaları sonucunda girmiş olan bu raporun 528 Avrupa parlamenterinin onayıyla kabul edilmiş olması, Türkiye'nin katılım sürecinin teyit edilmesi anlamına gelmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede raporda ''Türkiye'nin hassasiyetlerinin dikkate alındığını'' vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Özellikle Ermeni iddialarıyla ilgili, 1915 ile ilgili hassasiyetimizin dikkate alınarak raporda yer verilmemiş olması, PKK'nın bir terör örgütü olduğunun açıkça vurgulanmış olması, Türkiye'ye karşı bir takım hasmane çabaların ciddiye alınmamış olması ve raporda yer almamış olması önemlidir. Daha önemli olan kısmı da 27 ülkeyi temsil eden parlamenterlerin ve 8 değişik siyasi partiyi temsil eden siyasilerin ortak raporu haline gelen bu belge, genel anlamıyla dengeli bir belge. Daha önceki yıllarla karşılaştırıldığında daha yapıcı ve Türkiye'nin tam üyelik çabalarının güçlendirilmesi konusunda çağrıda bulunan bir rapor. Bu da her geçen gün Avrupa mercilerinin Türkiye'nin tam üyelik sürecine daha fazla inandıkları ve destek verdiklerinin bir göstergesidir.''

Avrupa Parlamentosunun seçimlere gitmeden evvel son Türkiye raporunu yayınladığını anımsatan Bağış, ''Bu önümüzdeki Haziranda yeni oluşacak parlamentonun da Türkiye ile ilgili izlenimlerinin başlangıç noktasını oluşturacağı için önemlidir. Temaslarımızda talep ettiğimiz birçok konunun ciddiye alındığını görmek bizler için mutluluk vesilesi olmuştur'' dedi.

Raporun hazırlanması ve çıkarılmasında emeği geçen Avrupalı ve Türk parlamenterlere ''teşekkür'' eden Bağış, önümüzdeki süreçte Çek dönem başkanlığının Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili kararlılığının devam edeceğini düşündüğünü ifade etti.

Türkiye'de atılan adımların çok yakından takip edildiğini de dile getiren Bağış, Ulusal Programın yayınlanması, Baş Müzakerecilik makamının ayrılmış olması, Nazım Hikmet'in vatandaşlığının iade edilmesi, Kyoto Protokolü'nün onaylanması, Meclis'te Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun kurulması, TRT 6'nın yayınlara başlamasının Prag'da da yakından izlendiğini görmenin ''umut verici'' olduğunu belirtti.

-OBAMA'NIN TÜRKİYE ZİYARETİ-

Egemen Bağış, gazetecilerin ''ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti Avrupa ülkelerinde nasıl değerlendiriliyor?''  sorusu üzerine şunları söyledi:

''Görüşmelerimizde bu konu da gündeme geldi. Başkan Obama'nın sadece ikili ziyaretini yapacağı ülke olarak Türkiye'yi seçmiş olması değil, aynı zamanda bu çıkacağı seyahatteki her katılacağı toplantıda Türkiye'nin gündemin önemli bir maddesi olmasının, Çek dönem başkanlığını olduğu gibi, diğer muhatap olduğumuz siyasileri de etkilediğini gözlemledik.

Ülkemizde bir takım felaket tellallarının (Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinin artık geri dönülmez bir noktaya gittiği ve kötüleştiği) iddiaları var, ama Türkiye bir kolu ile AB'ye uzanan, bir koluyla da İslam dünyasını kucaklayan bir ülke olarak gerçekten bir köprüdür. Geleneksel olarak Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü olduğu söylenirdi, ama bu köprünün Batı ayağına önem verilir, Doğu ayağı ihmal edilirdi. Bir ayağı güçlü, bir ayağı zayıf olan her köprünün çökme tehlikesi vardır. Biz son 7 yılda köprünün her iki ayağını eş zamanlı olarak güçlendirdik.''

Egemen Bağış, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretinden önce G-20 Zirvesi'ne, daha sonra NATO Zirvesi'ne katılacağını her iki zirvede de Türkiye'nin gündemde olacağını ifade ederek, Obama'nın daha sonra Prag'da AB dönem başkanlığı ile görüşmeler yapacağını orada da gündemde Türkiye'nin olacağını söyledi.

Başkan Obama'nın daha sonra Türkiye'ye geleceğini hatırlatan Bağış, şöyle konuştu:

 ''Başkan Obama, Türkiye'ye 'geçerken uğradım' ziyareti yapmayacak. Hem Ankara'da hem de İstanbul'da temasları olacak. İki gün kalacak. Bu da Türkiye'nin artık küresel boyutta ne noktaya geldiğinin göstergesidir. Türkiye, sadece BM Güvenlik Konseyi üyesi olmakla kalmayıp, AB müzakerelerini ve İslam Konferansı Örgütü'nün Genel Sekreterliğini sürdürmektedir. Türkiye'nin her konuda, küresel konularda danışılan ve fikirlerine önem verilen bir ülke haline gelmiş olması, hepimizin ortak gururu olmalıdır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun da dün akşam Prag'a geldiğini ve Çek dönem başkanına Orta Doğu ile ilgili bilgi verdiğini dile getiren Bağış, ''Bu da gösteriyor ki AB dönem başkanlığı da Türkiye'nin Orta Doğu'da artan öneminin farkında ve bu konuda bilgilenmek istiyor. Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyor'' dedi.

aa



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs