En Sıcak Konular

Kızıl Dev krizi hissetmeye başladı!

13 Mart 2009 12:18 tsi
Küresel krizin kendisini hissettirdiği Çin'de sosyal sıkıntılar kendini yavaş yavaş hissettiriyor.

Kısa süre önce Pekin'de yaşanan bir olay bunlardan biri. Pekin'in merkezinde yabancılarla ticaret yapan büyük bir ticaret merkezinde yüzlerce kişi ''Yemek istiyoruz, yaşamak istiyoruz. Protesto ediyoruz.'' diye bağırdı. Kiraları ödeyemedikleri için dükkânlarına alınmayan çalışanlar, bunu protesto etti. Küresel krizden dolayı siparişlerin durması ihracata yönelik ticaret yapan işyerlerinde kepenk kapattı. Protestonun yaşandığı yerin civarındaki bir çok dükkan ya devren kiralık ya da işverenin iflas etmesi nedeniyle kapalı bulunuyor.

Çok sayıdaki üniversite mezunu ise yeni bir iş bulabilmek için işyerlerinin yakında bulunan ilan duvarlarına vücut ölçüleri, eğitim düzeyini ve yaşını gösteren kâğıtları ''belki bir umut çıkar'' diye ilan tahtasına yapıştırıyor. Üniversite mezunu genç bir kız, ''Tercümanlık için iş arıyorum ve burada şansımı denemek istiyorum.'' derken, başka bir genç bayan da, ''Umudum yok'' diye konuşuyor.

Pekin yönetimi, sosyal sorunların önüne geçmek için, ekonomik büyümeyi yüzde 8'de tutmak istiyor. Küresel ekonomik krizin de etkisiyle 2008'in sonunda 1 milyon üniversite mezunu iş bulamamış, bu rakamın 2009'da daha da artacağı uyarısı uzmanlar tarafından yapılmıştı. Bu yılın sonunda mezun olacak 6.11 milyon üniversiteli istihdam pazarına giriyor. Bunlardan 1,5 milyonunun iş bulamayacağı bekleniyor.

2009 yılında 24 milyon kişi iş pazarına girecek ancak maksimum istihdam 12 milyon olacak. Çin'de şehirlerdeki işsizlik oranı yüzde 4,2 olarak açıklanırken, hükümet, bu rakamın sene sonuna 4,6'yı geçmesini istemiyor. İhracat pazarlarının çöktüğü mevcut koşullarda Çin, işsizlik ve bunun getireceği sosyal sorunlarla başedebilmek için yegâne çözümün iç tüketimi arttırma olduğu konusunda hem fikir. Bütün politika arayışları da bu amaç doğrultusunda biçimlendiriliyor.

Hükümet yetkililerine göre 120-150 milyon arasında olduğu tahmin edilen kırsal göçmen işçiden 60 milyonu ülkenin en büyük bayramı olan Bahar Bayramı nedeniyle memleketine döndü fakat bunlardan 55 milyonu şehirlere geri döndü. İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yin Weimin geçen hafta yaptığı açıklamada, şehirlere dönen işçilerden 11 milyonunun iş bulamadığını açıklamıştı.



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs