En Sıcak Konular

The Guardian: Türkiye ABD'den daha akıllı

13 Mart 2009 11:52 tsi
The Guardian: Türkiye ABD'den daha akıllı The Guardian gazetesi “Türkiye ABD'ye önemli tavsiyelerde bulunabilir. Başkan Obama gelecek ay oraya gitmeli, onları dinlemeli ve bu tavsiyelere uymalı" diye yazdı.

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Türkiye'nin Ortadoğu'yu iyi bilen ve bölgede hemen her hükümet ve grup tarafından saygı duyulan bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye ABD'ye önemli tavsiyelerde bulunabilir. Başkan Obama gelecek ay oraya gitmeli, onları dinlemeli ve bu tavsiyelere uymalı" diye yazdı.

Bu haftanın ABD-Türkiye ilişkileri açısından baş döndürücü ve umut veren gelişmelerin yaşandığı bir hafta olduğunu yazan gazete, Obama yönetiminin “Amerika'nın, Ortadoğu'daki ideal müttefiki" diye nitelediği Türkiye'yi Ortadoğu'da gerçek bir stratejik müttefik yapmak istediğini belirtti.

The Guardian, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ankara ziyareti sırasında “Türkiye'nin bölgesel rolünü ve önemli konularda küresel liderliğini desteklediklerini" açıkladığını belirterek, bu ziyaretten sadece 48 saat sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran'a uçtuğunu hatırlattı.

Gül'ün büyük ihtimalle ABD'den İranlı liderlere mesaj götürdüğünü ileri süren gazete, “Bu iki düşmanı çatışmadan uzaklaştırabilecek Türkiye'den daha ideal bir arabulucu yok" dedi.

"Bölgesel barış yapıcı"

The Guardian, Türkiye'nin son yıllarda bölgesel barış yapıcı rolünü üstlendiğini ve İsrail-Suriye örneğinde olduğu gibi doğrudan görüşmeye hazır olmayan ülkeler arasında arabuluculuk yaptığını hatırlatarak, “Bölgede yoğunlaşan krizler karşısında şiddetle yeni fikirlere ihtiyaç duyan Obama yönetimi, Türkiye'nin benzersiz konumundan yararlanmayı kararlaştırdı. Bu da ABD'nin Türkiye ile ilişkileri kararlı bir şekilde geliştirmesini gerektiriyor. Obama'nın ziyareti de işte bunu yapmayı amaçlıyor" diye yazdı.

Haberde, "İran ile görüşmelerin başlatılmasına yardımcı olması, ABD'nin Türkiye'den isteyeceklerinden sadece biri. Amerika'nın Irak'tan çekilme süreci başlayacak ve Pentagon planlamacıları birlikleri Türkiye üzerinden çıkartmayı planlıyor. Bu da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayını gerektirecek. Ama Meclis, 2003'te Amerikan askerlerinin Irak işgali için Türkiye üzerinden geçişi için istenen izni reddetmişti" denildi.

"Türkiye ABD'den daha akıllı"

İki tarafın da 2003'te yaşanan 1 Mart krizini unutmadığını belirten The Guardian, “Ama Washington'da siyasi ortam şimdi büyük ölçüde değişti. Bush yönetimi Türkiye'yi güvenilmez bir müttefik olarak görürken, Obama takımı, en azından Irak'la ilgili konularda Türkiye'nin ABD'den daha akıllı olabileceğini düşünüyor" diye yazdı.

ABD'nin Türkiye'den taleplerinin bunlarla da sınırlı kalmayacağını ifade eden gazete, Beyaz Saray'ın ayrıca Afganistan için de daha fazla asker katkısı ve İncirlik'i daha fazla kullanma izni isteyeceğini ileri sürdü.

The Guardian, ABD'nin Afganistan ve Irak'a malzeme ikmali için kullandığı Kırgızistan'daki üssün kapanmasıyla İncirlik'in her zamankinden daha hayati bir önem kazandığını vurgulayarak, “İncirlik, burada Amerikan askerleriyle uçaklarının bulunmasına rağmen, resmen bir Türk üssü konumunda. Dolayısıyla ABD'nin bu üssü başka amaçlar için kullanabilmesi için, Türkiye ile dostluk ilişkilerini iyi tutması gerekecek" dedi.

"Ermeni tasarısı, Obama için tuzak"

Gazete, dostluk ilişkilerini iyi tutmanın önündeki potansiyel sorunlardan birinin, her yıl Kongre'nin önüne gelen Ermeni soykırımı yasa tasarısı olduğunu hatırlatarak, Obama'nın da seçim kampanyası sırasında bu tasarıyı destekleme sözü verdiğini kaydetti.

Bu tasarının Kongre'den geçmesi halinde Türkiye'de yükselecek Amerikan karşıtı havanın, Türk liderlerin önemli konularda ABD ile işbirliği yapmasını zorlaştıracağını belirten gazete, “Obama bu tuzaktan çıkmanın bir yolunu bulmalı. Önümüzdeki haftalarda Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde yaşanacak muhtemel bir sürpriz bu çıkış yolunu sağlayabilir. Türkiye, Ortadoğu'da Amerika için ideal bir müttefiktir. Türkiye ABD'ye önemli tavsiyelerde bulunabilir. Başkan Obama gelecek ay oraya gitmeli, onları dinlemeli ve bu tavsiyelere uymalıdır" diye yazdı.

timeturk



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs