En Sıcak Konular

Dolar 1.70 TL'nin altında

13 Mart 2009 09:40 tsi
IMF'nin yeni bir öneri paketi sunacağını açıklaması ve global piyasalardaki olumlu havaya paralel dolar/TL güne 1.70 seviyesinin altında başladı.

İlk işlemlerde en iyi dolar alış kotasyonu 1.6940 oldu. Bu verilere göre dünkü spot kapanışa göre lira dolar karşısında yüzde 2.6 değer kazandı. Dün spot kapanışta dolar/TL 1.7380 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.6970 liradan, euro 2.1860 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 1.6920 liradan alınan dolar 1.6970 liradan satılıyor. 2.1800 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1870 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.7270 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.2100 lira olmuştu. Döviz, mart ayı başından itibaren yaşadığı hareketli seyir sonucunda 9 Mart gününü rekor kırarak 1.8000 seviyesinin üstünde kapatmıştı.

Dolar daha önce 2001 Kasım, 2003 Mart ve 2006 Haziran aylarında 1.7500-1.7700 seviyesini denemiş ancak geçememişti.

UZMANLAR NE DÜŞÜNÜYOR?

IMF'nin yeni bir öneri ile gelmesinin sürpriz ve önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan bankacılar liranın dolar karşısında bugün de değer kazanmaya devam etmesini beklediklerini söylediler.

Dün IMF ile ilgili gelişmeler ve İsviçre Frangı'nın dolar karşısındaki sert hareketinin dolar/TL'de hareketlenmeye neden olduğunu vurgulayan bir bankanın döviz masası şefi, "IMF'nin şaşırtıcı şekilde tamamen yeni bir öneriyle geleceğini açıklaması önemli idi. Bu Başbakan Erdoğan'ın kabul edilemez dediği şartların IMF tarafından yeni bir öneriye dönüştürülmesi anlamına geliyor bu açıdan çok önemli" dedi ve ekledi:

"Dün IMF ile ilgili haberler İsviçre Merkez Bankası'nın müdahalesi önemliydi. Macaristan'daki kredilerin bir çoğu İsviçre Frangı olması açısından dolar/TL'yi de etkiledi. Hatta Güney Afrika kredi notunun düşürülmesi haberi bile bizi olumsuz etkilemedi.... Bu sabah itibarıyla şu an 1.69 seviyelerindeyiz. Gün içerisinde IMF konusu ve global borsalar takip edilmeye devam edilecektir. O tarafta bir toparlanma sinyali var. Bu trend önemli dolar muhtemelen bugün de TL karşısında değer kaybetmeye devam edecektir. Dolar/TL'de 1.68 seviyelerinden yerel kurumlardan dolar alımlarını görmeyi bekliyoruz."

IMF sözcüsü David Hawley, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye Başbakanı tarafından ortaya konan bazı spesifik endişeler sonrasında, IMF görüşmeleri kolaylaştırmak için Türkiye'ye ekonomi politikası ve reform önerilerinden oluşan yeni bir öneriler dizisini iletti" dedi ve IMF'nin Türkiye ile görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD borsaları, General Electric'in kredi notunun sadece bir kademe düşürülmesi ve yakın zamanda yeni not indirimi olmayacağının anlaşılmasının ardından üçüncü günde de yükselirken, perakende satış verileri tüketici harcamalarının istikrar kazanmaya başladığını gösterdi.

İsviçre frankı, İsviçre merkez bankasının frank satmaya başlamasının ardından, euro karşısında bugüne kadar görülen en keskin düşüşü gösterdi. Frank bugün yatay seyrediyordu. Bazı analistler, İsviçre'de para birimine gelen bu müdahalenin, rekabet gücünü artırmak amacıyla başlayan bir para birimi savaşının başlangıcı olup olmadığını merak ediyorlar.

sabah



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,981 µs