En Sıcak Konular

AP'nin çağrısına Türkiye'den tam destek!

13 Mart 2009 08:35 tsi
AP'nin çağrısına Türkiye'den tam destek! Avrupa Parlamentosu (AP), 2008 Türkiye raporunda parti kapatmaların demokratikleşme sürecine zarar verdiği uyarısında bulundu. AP'nin raporundaki görüşler, Türkiye'de yankı buldu.

Avrupa'nın 'parti kapatmayı zorlaştırın' çağrısına büyük destek  
 
Dün ezici bir çoğunlukla kabul edilen raporda, partilerin şiddeti yöntem olarak benimsemedikçe kapatılmaması, bu konuda yasal değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi. Çağrıya siyasilerden ve hukukçulardan tam destek geldi. Meclis Başkanı Köksal Toptan, anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtirken, "Partileri halk kurar ve halk kapatmalıdır. Bu da Venedik Kriterleri ile sınırlı olmalıdır." dedi. 29 Mart'tan sonra gerekli adımın atılacağının işaretini veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, bu değişikliğin müzakere süreci için şart olduğunu söyledi. Grup Başkan Vekili Oktay Vural MHP'nin görüşünü, "Sadece şiddet, terör, bölücülük gibi suçlar sebebiyle partilerin kapatılmasından yanayız." sözleriyle özetlerken, Prof. Dr. Mehmet Turhan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "Bize kapatma davası bir daha gelmesin." sözünü hatırlattı: "Aksi halde sadece AKP değil, CHP de kapanır, MHP de."

Türkiye, uzun süredir siyasi partilerin kapatılması konusunu tartışıyor. Aralarında iktidar partisinin de bulunduğu çok sayıda partinin Anayasa Mahkemesi'ndeki davalara muhatap olması demokrasi açısından eleştiriliyor. 2008 yılı da bu tartışmalarla geçti. DTP ve AK Parti hakkında kapatma davaları açıldı. AK Parti, 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmaktan' Hazine yardımının kesilmesi cezasına çarptırıldı. Ülkeyi aylarca meşgul eden bu duruma çözüm bulunmasına yönelik talep Anayasa Mahkemesi'nden de geldi. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti hakkındaki kararı açıklarken siyasetçilerin uzlaşarak gerekli adımları atmasını istedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dokunulmazlık konusunda yeni bir düzenleme yapılması şartıyla destek vereceğini deklare etti. Bahçeli, "Siyasi partileri, siyaseten tasfiye edecek olan yegâne güç Türk milletidir. Bu hesabın görüleceği yer de seçim sandığıdır. Bu gibi durumlarda partinin hükmi şahsiyet olarak kapatılması yerine, bu fiillerin sorumluları hakkında cezai soruşturma ve yaptırım uygulanmasını, milletvekili dokunulmazlığının da buna göre yeniden düzenlenmesini öngören yeni bir anayasal çerçeve oluşturulabilecektir." dedi.

Bu gelişmeye rağmen aradan geçen zamanda sıkıntıyı giderecek adımlar atılmadı. AP'nin yeni Türkiye raporu, konuyu yeniden gündeme getirdi. Söz konusu raporda, siyasi partilerin kapatılmasından endişe duyulduğu ifade edildi. Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile Avrupa Konseyi'nin Venedik Komisyonu Kriterleri'ne bütünüyle uyumlu hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. AP'nin raporundaki görüşler, Türkiye'de yankı buldu. Raporu değerlendiren çevreler, seçimlerden sonra gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerektiği noktasında birleşti.

Meclis Başkanı Köksal Toptan - Seçimden sonra çalışmaya başlarız

Partileri halk kurar ve halk kapatmalıdır. Bunun dışındaki kapatmalar sadece Venedik Kriterleri ile sınırlı olmalıdır. Seçim telaşı geçsin o işe başlarız. Ancak kapsamlı ya da dar kapsamlı Anayasa değişikliğine Türkiye'nin ihtiyacı var. Bunun uzlaşma yolu ile yapılması tercihimdir.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin - Özgürlükler genişletilmeli

AB müzakere sürecinde bulunan Türkiye, ilerleme raporlarında eleştiri konusu olan hususlarla ilgili anayasa ve yasalarda değişiklik yapmak durumundadır. Temel hak ve özgürlük sınırları mutlaka genişletilmeli. Müzakere sürecinde başarılı olmanın başka yolu yoktur. Başbakan da seçimden sonra dar çerçevede bir anayasa değişikliğinden söz etti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün - Hem ekonomi hem demokrasi zarar görüyor

Seçim sonrasına böyle bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Bir savcı iktidar partisine, internetten indirdiği gazete kupürleriyle dava açabiliyor. Siyasetin böyle bir sürece girmesi hem ekonomiyi zora sokuyor hem demokrasiyi gölge altında bırakıyor. Milletvekilinin yargılanması için bile Meclis'in onayı gerekirken, yüzlerce vekilin bağlı olduğu bir siyasi partiye savcı tarafından dava açılabiliyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu - Birlikte yapmalıyız

Hem parti kapatmanın zorlaştırılması hem de yeni bir anayasa beklentisi var. Ortak bir zemin bulunmalı. Parti kapatmayı güçleştirilseniz Anayasa Mahkemesi bunu da alır kuşa çevirir. Çok uygun da davranabilir tabii ama garantisi yok. Anayasa değişikliklerini Parlamento olarak birlikte yapmalıyız. Ama CHP buna yanaşmıyor. Yapılan değişikliklerin sürekli Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi, Meclis'i hırpalıyor.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural - Diyalog zemini oluşturulmalı

Şiddet, terör, bölücülük gibi suçlardan partilerin kapatılması, diğer konularda bireylerin sorumlu tutulması gerekir. Bu değişikliklerin yapılabilmesi için partiler arasında diyalog zemini oluşturulmalı.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel - Türkiye'nin imajı bozuluyor

Önce anayasa değişikliği yapılmalı. Siyasi Partiler Yasası da düzenlenmeli. Türkiye AB'ye girmek istiyor. Bu yüzden azami derecede AB kurallarına uyması gerekiyor. Devlet bazı tedbirler alabilir. Bu noktada Venedik Kriterleri uygulanabilir.

Prof. Dr. Mehmet Turhan - CHP de MHP de kapatılabilir

AB ile aynı görüşteyim. Venedik Kriterleri çerçevesinde parti kapatmalar yeniden düzenlensin. Haşim Kılıç'ın söylediği gibi Anayasa Mahkemesi'ne parti kapatma davası bir daha gelmesin. Bizde sorun Anayasa'nın parti kapatmayı düzenleyen 68. maddenin 4 fıkrasındaki yasaklar, her tarafa çekilebilecek şekilde o kadar soyut yazılmış ki her partiyi kapatırsınız. AKP değil, CHP'yi de kapatırsınız, MHP'yi de. Hepsinin bir şeyini bulup kapatırsınız. Maddenin somutlaştırılması lazım. Venedik Kriterleri uygulanmalı. Düzenleme yapılmazsa DTP kapatılabilir. Arkasından başka bir davayla parti kapatılabilir. Her an Demokles'in kılıcı gibi Anayasa Mahkemesi'ni bir tehlike haline getirecek.
 
zaman



Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,184 µs