En Sıcak Konular

Kürtçe İstiklal Marşı okumayı reddetti

12 Mart 2009 20:21 tsi
AKP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu'dan canlı yayında İstiklal Marşı'nı Kürtçe okuması istendi.

Arzu, "Bir marşı tercüme etmek, onu bir başka dile çevirmek o kadar kolay değil. Tercüme edebiyatla uğraşan insanların işi. Milli marşı yanlış okumak istemem" diye cevap verdi.

AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu bir kanalda katıldığı canlı yayında ilginç bir soru ile karşı karşıya geldi. Canlı yayında bir izleyici AK Parti'nin Diyarbakır Adayı Kutbettin Arzu'dan İstiklal Marşı'nı Kütçe okumasını istedi.

Arzu ise bu isteği, "Yanlış okuyabilirim" diyerek geri çevirdi. Arzu, gerekçesini ise şöyle açıkladı:
"Tercüme, edebiyatla uğraşan insanların işi, yanlış okumak istemem. Bir marşı tercüme etmek, onu bir başka dile çevirmek o kadar kolay değil."

KÜRTÇE BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

İstiklal Marşı'nı Kürtçe okuma isteğini, ''Yanlış tercüme etme'' kaygısıyla geri çeviren Kutbettin Arzu, bunun yerine canlı yayında Kürtçe birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ahmet Kaya'nın Kürtçe şarkı söylemek istediği için dışladığını, hatta yargılandığını kaydeden Arzu, "Ahmet Kaya yaşasaydı AK Parti'ye oy verirdi. Ahmet Kaya bu demokratikleşme sürecine, barış sürecine oy verebilecek bir insan. Niye gitti? Kürtçe bir şarkı söyledi diye o günün şartlarında yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Ama bugün olsa Ahmet Kaya TRT Şeş'te ya da Türkiye'nin başka kanallarında Türkçe, Kürtçe şarkı söyleyebilecekti. İki gün önce bir konserde Ajda Pekkan Kürtçe şarkı söyledi. Daha önce Ajda Pekkan'ın Kürtçe şarkı söyleme şansı var mıydı'' ifadelerini kullandı.

Arzu, Ajda Pekkan'ın Kürtçe şarkı söylemesinin bölgede çok olumlu karşılandığını da dikkat çekti.

KÜRTÇE BİLMEYEN DTP'LİLER VAR

Kutbettin Arzu, Milletvekillerinin Kürtçe bilip bilmediği sorusuna ise, "Kaç tane Milletvekili Kürtçe biliyor, bilmiyor, doğrusu böyle bir istatistik yapmadım. Mesela Diyarbakır'ın bir Bağlar Belediye Başkanı var; Yurdusev Özsökmenler hanımefendi. Dışarıdan gelmiş ve Kürtçe bilmiyor. Dolayısıyla DTP içinde Milletvekili anlamında da belediye başkanı anlamında da Kürtçe bilmeyenlerin sayısı epeyce fazla. Bir röportajda söyledim; Osman Baydemir aday olmazsa o da bana oy verebilir'' cevabını verdi.

iha



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs