En Sıcak Konular

'Gökçek işten el çektirilebilir'

12 Mart 2009 17:04 tsi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Doğalgaz ihalesiyle ilgili şartnamede yer alan 50 milyon dolarlık teminatın irat kaydedilmesi konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i suçladı.

Vural ihaleyi alan Global Yatırım şirketinin, şartnamede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesine rağmen Belediye’nin teminat mektubunu irat kaydetmemesini “bilinçli girişimler” olarak nitelendirirken “Belediye şartnameyi takip etmemiştir” suçlamasında bulundu.

Teminat mektubunun süresinin bugün ya da yarın dolacağını ifade eden Vural “Böylece devletin 50 milyon doları kaybolacak, firma yükümlülükten kurtulacaktır” dedi. Vural, Enerji Bakanı Güler’in ihalenin ikinci firma olan Elektromed’e verilebileceğini açıkladığını hatırlatarak “İkinci firma ile belediye arasında nasıl bir ilişki vardır/” sorusunu yöneltti.

Vural Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Başkent Doğalgaz A.Ş ihalesiyle ilgili iddialarda bulundu. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin satışına yönelik 14 Mart 2008’de yapılan ihalenin 1.6 milyar dolara Global Yatırım Holding’in üzerinde kaldığını hatırlatan Vural, ihale şartnamesinde “45 gün içinde Ortak Girişim Grubu’nun Anonim Şirket kurması gerektiği ve bu kurulmaz ise teminat mektuplarının irat kaydedileceği” hükmünün bulunduğunu söyledi. İhalenin gerçekleştirildiği 14 Mart 2008’den itibaren 45 gün geçmesine rağmen firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade eden Vural, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de şartnamede yer alan hüküm gereği teminat mektubunu irat kaydetmediğini söyledi. Belediye’nin ihaleden 7 ay 21 gün geçtikten sonra Global Yatırım Holding’e ek teminat isteyen ihtarname gönderdiğini Vural “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen Firmanın teminat mektubu irat kaydedilebilecekken neden ek teminat istenmiştir? İhaleyi alan firma belediyenin ifadesiyle hiçbir belge sunmamışken, edimlerini yerine getirmemişken neden ek teminat istenmiştir?” diye sordu.

“TEMİNATA EL KOYMAMAK İÇİN FİRMAYA SÜRE TANINDI”

Vural, gönderilen ihtarname ile yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaya teminatına el koymamak için süre tanındığını belirterek şunları söyledi:

“Bu tam bir danışıklı dövüştür. 11 Kasım 2008’den sonra 15 gün içinde de ek teminat yatırılmamıştır. Bu ek teminat talebi de yerine getirilmediğine göre neden teminat mektubu paraya çevrilmemiştir? Teminat mektubunu irat kaydetmemek için oyunlar devam etmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi şartname gereklerini yerine getirmemiş ve bu konuda görevini ihmal etmiştir. Bu teminat mektubunun irat kaydedilmesi istenmemiştir. İhaleyi alan firma 30 Aralık 2008 tarihinde ihtiyati tedbir kararı istemiş ve mahkeme 31 Aralık 2008’de 11.4 trilyon nakdi teminat veya muteber bankanın kesin ve süresiz teminat mektubunun ibraz edilmesi halinde ihtiyati tedbir kararı vermiştir. Belediye ihtiyati tedbir kararına 31 Ocak 2009 tarihli dilekçe ile itiraz etmiştir. Belediye bu tedbir kararına itiraz için neden 31 gün beklemiştir? '31 Ocak 2009 cumartesidir ve tatil günüdür. Tatil günü itiraz nasıl havale edilmiştir?”

“BELEDİYE ŞARTNAMEYİ TAKİP ETMEMİŞTİR”

Yaşanan süreci ‘Özelleştirme ihalesini alan firmanın teminat mektubunu irat kaydetmemeye yönelik bilinçli girişimler” olarak nitelendiren Vural, belediyeyi şartnameyi takip etmemekle suçladı. Teminat mektubunun süresinin bugün ya da yarın dolacağına işaret eden Vural “Böylece devletin 50 milyon doları kaybolacaktır. Böylece firma yükümlülükten kurtulacaktır. Sadece 50 milyon dolar değil ek olarak istenen 80 milyon dolarlık ek teminat da talep edilmemiş olacaktır” diye konuştu.

“İKİNCİ FİRMA İLE BELEDİYE ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, ihalenin ikinci firma olan Elekromed’e verilebileceğini söylediğini de hatırlatan Vural, Elektromed’in doğalgaz sayaçlarını yapan firma olduğunu belirterek “Doğalgaz ihalesinde ikinci teklif veren firma ile belediye arasında nasıl bir ilişki vardır? Sayın Gökçek’in nasıl bir ilişkisi olmuştur?” sorularını yöneltti.

“İHALEYİ KAZANAN FİRMANIN ORTAĞI OKYANUS’TAN”

Vural, Başkent Doğalgaz ihalesini alan Global Yatırım Holding’in ortakları arasında, Okyanus operasyonunda adı geçen AKP'nin Afyon Belediye Başkan adayının olduğunu da öne sürdü. Vural “Bu büyük okyanus nereyi almış? Aksaray, Karaman, Denizli, Erzincan, Konya Ereğli, Konya, Niğde, Nevşehir, Çorum'un doğalgaz dağıtım işletmelerini almış. AKP'li milletvekili ve Afyon Belediye Başkan adayı da bu büyük okyanusta yüzüyor” dedi.

“GÖKÇEK İŞTEN EL ÇEKTİRİLEBİLİR”

Vural, “Gökçek’i düelloya davet edip etmeyeceğine” ilişkin bir soruya “Ben bir milletvekili olarak bu soruları yöneltiyorum. İddiaların cevap verilebilir yönü yok. Belgelere dayanıyor. Elime ulaşan belgeleri de cumhuriyet savcılıklarına gönderiyorum. Düello daveti sözkonusu değil.” dedi. Savcılık sürecinde konunun takip edilip edilmediği konusunda bilgisinin olmadığını belirten Vural, “Bu sürecin sonu ne olur, bizim irademiz dışında. Ancak Sayın Gökçek işten el çektirilebilir belli olmaz” dedi. Vural, Gökçek’in geçen hafta Umre’ye gittiğini hatırlatarak “Kimin uçağıyla ve kimle gittiniz? Valiliğe yurtdışına çıkacağınızı bildirdiniz ancak nereye gideceğinizi neden söylemediniz?” sorusunu yineledi.

Hürriyet



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs