En Sıcak Konular

Saddam giderayak ortalığı karıştırdı!

0 0 0000 00:00 tsi
Saddam giderayak ortalığı karıştırdı! Irak’ta her gün onlarca insan öldürülüyor! Amerika ise adeta batağa saplanmış durumda. Ancak bugünlerde bunların hepsi unutuldu. Tartışma konusu Saddam'ın asılması! Peki, dün çıkan karara tepkiler nasıl? Talabani: İmza atmam… Saddam: Şehit gib

Saddam Hüseyin’in idamına karar verilmesi Irak’ta yaşanan tüm gelişmeleri unutturdu. Irak’tan her gün gelen onlarca ölüm haberi, ajanslarda yerini Saddam haberlerine bıraktı.

Peki, Saddam’ın asılması önemsiz bir olay mı? Elbette, değil. Devrik liderin asılması birçok açıdan önemli. Öncelikle bu durum Saddam için önemli. Çünkü hayatından olacak. Dahası bir ay sonra gerçekleşmesi beklenen idam, Irak’ta Saddam yüzünden yakınlarını kaybeden Kürt, Türkmen ve Şii yüz binler için önemli. Çünkü “adalet duyguları” onarılacak. İdam, uluslar arası ilişkiler açısından önemli. Bir; Ortadoğu diktatörleri “yanlış” yaptıklarında kendilerini bekleyen son ile ilgili fikir sahibi olacaklar! İki; Amerika en azından “bir şey” yapmış olacak!

Peki, Saddam’ın asılmasının yankıları bundan ibaret mi olacak? Hayır, elbette değil. Saddam’ın idamı giderek kronikleşen iç savaşı körükleyebilir. En azından Baasçılar bugün yaptıkları açıklamada intikam alacaklarını belirtiyor.

Baas: Saddam idam edilirse misilleme yaparız

Baas Partisi, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin idam edilirse ABD hedeflerine misilleme tehdidinde bulundu. Sürgündeki parti üyelerinin kurduğu, Yemen'den yayın yapan Baas'ın internet sitesinde yayımlanan bildiride, "Partimiz, Başkanın ve yoldaşlarının idam edilmesinin sonuçları karşısında uyarıda bulunuyor" denildi.

Bildiride, "Baas ve direniş, bu suçu işlemesi halinde Amerikan hedeflerine karşı her yerde ve her türlü misillemede bulunmaya kararlıdır" ifadesine yer verildi.

Baasçıların bildirisinde, "Devlet başkanına verilecek zarardan sorumlu tutulacak olan Amerikan yönetimidir çünkü Irak'ta karar verici durumunda olan kukla Irak hükümeti değil, ABD'dir" denildi.

Talabani imzalamayacak!

Peki, Iraklılar bu gerçeğin farkında mı? Öyle gözüküyor. Irak Devlet Başkanı Talabani, ölüm cezasına karşı olduğu için idama imza atamayacağını, yardımcılarının imzalamasının yeterli olduğunu belirtiyor. Bu ne demek? Talabani, sorumluluktan kaçıyor.

Bu arada Irak Devlet Başkanlığı sözcülerinden Hiva Osman, devrik lider Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında verilen idam cezasını onaylayan temyiz mahkemesinin kararının, devlet başkanı onayını "gerektirmeyebileceğini" söyledi.

Daha önce, yüksek mahkeme kararının nihai olduğunu ve Devlet Başkanı Celal Talabani'nin onayını gerektirmediğini söyleyen Osman, yeni açıklamasında ise Talabani'nin onayının gerekip gerekmediği konusunda sonuca varmak için mahkeme kararının kendisine ulaşmasını beklediğini ifade etti.

Saddam: Bir şehit gibi ölüme gideceğim

Peki, idam cezasına çarptırılan Saddam ne diyor? Yargılandığı davalardan biri olan Duceyl davası sonunda 5 Kasımda idam cezasına çarptırılan Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, "bir şehit gibi ölüme gideceğini" belirtti.

Saddam Hüseyin, dün temyiz mahkemesinde idam cezası kararının onanmasından sonra yayımlanan "Irak Halkına" yönelik mektubunda, halkı "düşmanlar karşısında" birlik içinde kalmaya çağırdı.

iyibilgi.com



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs