En Sıcak Konular

FT: Irak'ta Kürtler kaygılı

12 Mart 2009 12:58 tsi
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, Amerikalıların bir gün terk edeceği Irak'ta ulusal uzlaşmanın, ülkenin gelecekteki istikrarının tek garantisi olduğunu belirtti.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Iraklı Kürtlerin uzlaşma konusunda kaygılı olduğunu yazdı ve konuyla ilgili Barzani'nin görüşüne yer verdi.

Iraklı Kürtlerin kendi haklarını savunmak durumunda olduklarını, özellikle elde ettikleri kazanımları korumaları ve Araplarla çatışmaya girmemeleri gerektiğini kaydeden Barzani, “Amerikalıların Irak'ı terk edeceği günün eninde sonunda geleceği ve Iraklı Arap ve Kürtlerin kendi evlerini düzene sokmaları gerekeceği biliniyordu” dedi.

Barzani, meseleleri sadece yüzeysel olarak konuşmanın yetmeyeceğini, gerçek bir uzlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, Irak'ta gerçek bir güç paylaşımına dayanan, gerçek bir ortaklık hükümetinin kurulması görüşünü dile getirdi.

Halen yurt dışında bulunan eski Baas rejimi yanlılarının da Irak'a dönmelerine izin verilmesini isteyen Barzani, Irak petrollerinin yönetimiyle ilgili tartışmalar hakkında da, Irak Petrol Bakanlığını suçladı ve “Kendileri işi yapamıyor, başkasının yapmasını da istemiyorlar” diye konuştu.

Barzani, Kürtlerin 2007'de Kerkük'ün statüsü konusunda yapılması gereken referandumun ertelenmesini kabul ederek fedakarlık yaptıklarını savundu. Kerkük halkının Kerkük'ün kimliği konusunda söz sahibi olmasından yana olduklarını belirten Barzani, “Biz Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası olduğunu söylüyoruz. Eğer Irak'taki diğer gruplar Kürtlerin bundan vazgeçmesi gerektiğini düşünüyorsa, bu hiçbir zaman olmayacaktır” dedi. Barzani Irak'ta kalıcı bir çözümün federal sistemde yattığını da savundu.

aa



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs