En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu bunu bile yapmış!

12 Mart 2009 11:48 tsi
Kılıçdaroğlu bunu bile yapmış! 14 yaşındaki oğlunun okurken aynı anda çalışıp sigortalı olduğu ortaya çıkan Kılıçdaroğlu'nun 18 aylık torunu da 2 günlük SSK'lı çıktı. İşte Vakit'in şok iddiası...

Vakit Gazetesi, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 18 aylık torunu 10 aylıkken sigortalı yapılmış. İşte Vakit'in gündem sarsacak iddiası...

Daha önce, Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı yaptığı dönemde; 14 yaşındaki ortaokul öğrencisi oğlu Kerem Kılıçdaroğlu’nu usûlsüz şekilde sigortalattığı belirlenen Kemal Kılıçdaroğlu’nun torununun da 10 aylıkken sigortalı yapıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun torunu da oğlu gibi sigorta konusunda marifetli çıktı. SGK kayıtlarına göre Kılıçdaroğlu’nun, Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde 14 yaşındaki oğlu Kerem Kılıçdaroğlu, ortaokul 3. sınıf öğrencisi olduğu dönemde hem okula gittiği, hem de Ekinciler Holding isimli firmada tam gün olarak çalıştığı kayıtlıydı. Bu olayı kamuoyuna Vakit duyurmuş ve günlerce tartışılmıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem tam gün okula giden, hem de aynı anda bir işyerinde çalışan marifetli oğlundan sonra, şimdi de torunu bu konuda marifetli çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de yaşayan büyük kızı Azime Aslı Kılıçdaroğlu Nadir’in çocuğu Duru Nadir’in, SGK kayıtlarında henüz 10 aylıkken bir firmada 2 gün çalıştığı ve 40 TL para kazandığı görülüyor.

İzmir Konak’ta 4 Haziran 2007 Pazartesi günü doğan Kemal Kılıçdaroğlu’nun torunu Duru Nadir, henüz 10 aylık bir bebekken SGK kayıtlarında 29 Nisan 2008 Salı günü bir şirkete işe girerek çalıştığı görülüyor. 30 Nisan Çarşamba günü de dahil olmak üzere 2 gün çalışan torun Nadir, bu çalışmanın bedeli olarak 40 TL para kazanıyor. 10 aylık Duru Nadir’in bu yaşında 40 TL kazanması şaşırtıcı bulundu. Duru bebeğin sigorta girişinin 30 Nisan 2008’de yürürlüğe giren yeni SGK yasasından sadece 1 gün önce yapılması ve 1 gün sonra da işten çıkarılmış gösterilmesi dikkat çekti.

ANNE AZİME ASLI KILIÇDAROĞLU NADİR KONUŞMADI
Konuyla ilgili ulaştığımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun kızı Azime Aslı Kılıçdaroğlu Nadir, sorularımızı cevaplayamadı. Azime Kılıçdaroğlu, “Çocuğunuzun 10 aylıkken sigortalı olarak çalıştığı görülüyor. Hangi firmada çalıştı?” sorumuza karşılık, cevap vermeyeceğini söyleyerek telefonu kapatmak zorunda kaldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yaş geçiş süreci konusunda erken emekli olmak için çocukların sigortalı yapılması, 30 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasayla sona ermişti. Yasadan 1 gün önce Kılıçdaroğlu’nun, torunu Nadir’in sigortalı yapılması ve bunun sonucunda da Duru bebeğin daha erken emekli olma şansı yakalaması, çıkar ilişkisi olarak yorumlandı.

YASAYA GÖRE SAHTE SİGORTA SUÇ
Yasalarımızda hayali çalışma ve sahte sigortalılık suç teşkil ediyor. Çocukların ‘fiilen çalışan’ olmadığının tespiti halinde işveren ve çocukların aileleri hakkında ‘sahtecilik’ suçlarından savcılığa suç duyurusunda bulunma prosedürü işletiliyor. Sahte sigortalılık, SSK’ya bildirilen kişinin işyerinde gerçekten çalışmıyor olması olarak biliniyor. Muvazaa anlaşması ise tarafların aralarında, bu işten bir tarafın veya her iki tarafın da menfaati amacıyla SSK’yı aldatarak anlaşmaya varmaları olarak tarif ediliyor.

SAHTE SİGORTALI BİLDİRİMİNİN SONUÇLARI
Sahte sigortalı bildirimi tespiti halinde başta gerçek dışı olarak bildirilen sigortalı olmak üzere, işverenleri çok zor durumlara düşürecek sonuçlar doğuruyor.

Sahte sigortalı açısından durum değerlendirilecek olursa, çalışmaları fiili olmadığı halde SSK’ya bildirilen kimsenin çalışmaları tespit halinde iptal ediliyor. Eğer kişi ilk defa kuruma tescil ettirilmişse, sigorta sicil numarası da iptal ediliyor. Çalışmaları gerçek dışı olarak SSK’ya bildirilen sigortalıya kısa vadeli sigorta kollarından (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık) yapılan tüm masraflar 506 Sayılı Kanun’un 90. maddesi uyarınca sahte sigortalıyı bildiren işverenden talep ediliyor.

İşverenin işyeri kayıtları, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 21. maddesi uyarınca kayıtlar geçersiz sayılıyor. Bu nedenle işverene 506 Sayılı Kanun’un 140. maddesi gereğince ayrıca idari para cezaları uygulanıyor.
Ayrıca sahte sigortalıyı SSK’ya bildiren işveren hakkında da TCK md. 343 uyarınca Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuluyor.


(Vakit)

 



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs