En Sıcak Konular

Bakanlık Koç için devrede!

0 0 0000 00:00 tsi
Bakanlık Koç için devrede! Acaristanbul için verilen yıkım kararından sonra, ikinci dava süper sitedeki 401 villa için açıldı. Bakanlık yıkım talep ediyor. Diğer yandan benzer statüdeki Koç Üniversitesinin durumunun ne olacağı ise tartışmalı. Bakanlık, Koç Üniversitesi için farklı

Acaristanbul için yıkım karan verilmesinin ardından Orman Bakanlığı, Beykoz Konakları için de harekete geçti. Orman Bölge Müdürlüğü Kanlıca Orman işletmesi Hukuk Servisi tarafından, Beykoz Konakları'ndaki villaların tamamının kat mülkiyeti tapularının iptali için Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldı.

Tapu kaydında kaldırılan özel orman şerhinin yeniden konması için yargı yoluna gidilmesine karar verildi. Özel orman alanındaki kat mülkiyeti tapularının iptali ve özel orman vasfıyla tevhidi ve tescili için dava açılacağı bildirildi.

Bu bilgiler üzerine Orman Bakanlığı yetkililerine Beykoz Konakları ile ilgili hukuki sürecin başlayıp, başlamadığını sorduk. Bakanlık bizi İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi'ye yöneltti. Çebi'den gelen bilgileri aktaran yetkililer, Beykoz Konaklan için Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bu hafta dava açıldığını açıkladı. Davanın konusu ise "kat mülkiyeti tapularının iptali, özel orman olarak tevhidi ve tescili ve ruhsatsız yapıların 'kal'i (yıkılarak, kaldırılması) için tüm malikler adına ihtiyati tedbir talebi" olarak açıklandı. Bakanlık, villalar ve sosyal tesisler dahil 450 bina için dava açıldığını da bildirdi.

Koç Üniversitesine çare aranıyor

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği son kararın ardından Çevre ve Orman Bakanlığı, söz konusu alanın resmen Koç Üniversitesi'ne verilebilmesi için çare aramaya başladı. Kurulmadan önce de büyük tartışmalara neden olan Koç Üniversitesi ile ilgili olarak Bakanlık, sorunun çözümü için nasıl bir yöntem izleyeceğini belirlemeye çalışıyor. Öncelikli olarak akla gelen ihaleye çıkılması. Ancak, söz konusu ormanlık alanla ilgili olarak ihaleye çıkılması durumunda, başka bir grubun daha yüksek bir teklif vermesi olasılığı bu ihtimali zayıflatıyor. Daha yüksek bir teklif gelmesi durumunda, alanın Koç Grubu'nun elinden çıkma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle, Bakanlık, ihaleye çıkma fikrine sıcak bakmıyor.

Şu ana kadar çözüm yok

Mahkemenin vermiş olduğu ''kaçak yapılaşma'' kararının ardından Bakanlık, alanın Koç Üniversitesi'ne resmen tahsisi için şu ana kadar bir çözüm bulmuş değil. Ancak, Bakanlık bünyesinde bu konuya çözüm bulmak için hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Bakanlık, Koç Grubu'nun büyük yatırımlarla kurduğu, büyük ölçekli bir istihdama yol açan Koç Üniversitesi'nin, grupta kalmasını istiyor.

İşte son karar

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Koç Üniversitesi, Orman Bakanlığı ve Başbakanlık'ın birlikte açtığı davayı reddetmişti. İdari Mahkeme, üniversiteye orman tahsisi kararını iptal etmiş, Bakanlık, üniversite ve Başbakanlık'ın Danıştay'a yaptıkları temyiz talebi de reddedilmişti. Son olarak ise temyizin reddi kararının düzeltilmesi talep edilmişti. Ancak bu talep de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca herhangi bir geçerli neden olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Danıştay'ın 2003 yılında verdiği tahsisin iptal kararını geçersiz kılmak için Orman Bakanlığı, Koç Üniversitesi ile ''İrtifak hakkı'' (arazinin bedel ödenerek kullanım hakkı) sözleşmesi imzalamıştı.

Kaynak: Star-Vatan



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs