En Sıcak Konular

Okul katliamından ayrıntılar

12 Mart 2009 10:42 tsi
Okul katliamından ayrıntılar
Stuttgart'ta eski okulunu basan 17 yaşındaki genç 3 öğretmen ve 9 öğrenciyi öldürdü. Kaçarken 3 kişiyi vurdu, yaralanınca intihar etti..

Almanya'da bir ortaöğretim okuluna silahlı saldırı düzenleyen 17 yaşındaki Tim Kretschmer dehşet saçtı. 9'u öğrenci toplam 15 kişiyi öldüren saldırgan girdiği çatışmada yaralanınca intihar etti. Olay, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Stuttgart kenti yakınınındaki Winnenden şehrinde, dün meydana geldi. Saat 09:30'da babasına ait ruhsatlı silahı alarak Albertville adlı orta öğretim okuluna (Realschule) giden Tim Kretschmer adlı saldırgan, ders saatinde sınıflara girerek üç öğretmen ve 9 öğrenciye kurşun yağdırdı. Okuldaki saldırı sırasında aralarında Türk öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda öğrenci de yaraladı. Ölen öğrencilerden birinin Türk kökenli Arnavut Halil İbrahim Ay olduğu belirtildi.

BİR KİŞİYİ REHİN ALDI
Okuldan çıktıktan sonra, komşu binadaki psikiyatri kliniğinin bahçesinde çalışan bahçıvanı öldüren saldırgan, otomobile binerek kaçtı. Kaçarken sağa-sola ateş açan ve yoldan geçen bir kişiyi rehin alan saldırgan, ancak 40 km uzakta yakalandı. Wendlingen'deki bir alışveriş merkezinin otoparkında durdurulan saldırgan, 'teslim ol' çağrılarına ateşle karşılık verdi. Kretschmer'in kurşunları, alışveriş merkezinden çıkan iki kişinin daha ölümüne sebep oldu. Saldırgan, iki polisin de yaralandığı çatışmada, ayağından yaralanınca intihar etti. Dehşet anını yaşayan öğrenciler ise bir süre spor salonunda tutuldu. Polis, okulda ikinci bir saldırganın olabileceği gerekçesi ile çocukların spor salonunda tutulduğunu açıkladı. Çocuklara psikolojik destek verildikten bir süre sonra öğrenciler ailelerine teslim edildi.

EVİNDE 18 SİLAH BULUNDU
Zanlının ailesine ait eve baskın düzenleyen polis, 18 adet ruhsatlı silah buldu. Annesinin ifadesini alan dedektifler, babasının da zengin bir işadamı olduğunu açıkladı. İçe kapanık biri olduğu öğrenilen Kretschmer'i tanıyan öğrenciler, "Sessiz birisiydi. Çok az arkadaşı vardı" dedi. Polis, saldırganın olayı en ince detayına kadar planladığını da bildirdi.


Saldırıyı Bireysel Görüyoruz
Saldırının ardından Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Öttinger, okula giderek incelemelerde bulundu. Öttinger, yaptığı açıklamada saldırganın çok iyi bir aileden geldiğini ve başarılı bir öğrenci olduğunu dile getirdi. Öttinger, "Bu saldırıyı bireysel olay olarak ele almak gerekiyor. Genelleştirmemek lazım" dedi. Türkiye'nin'nin Stuttgart Başkonsolosu Ümit Yardım, saldırıda yaşamını yitiren çocuk ve yetişkinlerin ailelerinin acılarını paylaştığını söyledi. Yardım, "Olay çok dramatik. Çok üzgünüz" diye konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, saldırıdan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Alman hükümet sözcüsü Wilhelm, Başbakan Merkel'in saldırıdan dolayı "büyük üzüntü" duyduğunu belirterek, Merkel'in ve tüm kabine üyelerinin, ölenlerin yakınlarının acılarını paylaştıklarını söyledi.
Almanya'da 45 Yıl Önce Başlamıştı;

* 20 Kasım 2006: Emsdetten kentinde 18 yaşındaki saldırgan, eski okulunu basarak 37 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırgan intihar etti.

* 2 Temmuz 2003: Coburg kentinde 16 yaşındaki bir ortaokul öğrencisi ders esnasında öğretmenine ateş açtı. Okul psikoloğunu yaralayan öğrenci, ardından intihar etti.

* 26 Nisan 2002: Erfuut kentinde 19 yaşındaki bir öğrenci 16 kişiyi vurarak öldürdü. 12 öğretmenin öldüğü bu saldırıda, iki öğrenci, bir sekreter bir de polis hayatını kaybetti. Saldırgan intihar etti.

* 19 Şubat 2002: Münih kentinde 22 yaşındaki bir öğrenci, iki silah, el bombası ve üç boru tipi bomba ile iki okula saldırıda bulundu. Gittiği eski ekonomi okulunun rektörünü ve iki öğrenciyi öldüren saldırgan yakalandı.

* 16 Mart 2000: Ortaokuldan atılmasına karar verilen 16 yaşındaki öğrenci, ertesi gün kararı alan müdürü vurdu. Kendisini de yaralayan saldırgan kurtarılırken, müdür öldü.

* 9 Kasım 1999: Meissen kentinde bir lise öğrencisi öğretmenini bıçakladı. Daha önce saldırıyı gerçekleştireceğini internette açıklayan öğrenci tutuklandı.

* 3 Haziran 1983: Vockenhausen kentinde 34 yaşındaki bir Çek saldırgan, bilinmeyen bir nedenle okulu basıp beş öğrenciyi vurarak öldürdü. Saldırgan ardından intihar etti.

* 11 Haziran 1964: Volkhoven İlkokulu, Köln, Almanya: Şizofreni hastası Walter Seifert, 42'nci doğum gününde 8 öğrenciyi ve 2 öğretmeni öldürdü. Saldırıda alev silahı kullanan Seifert, ardından böcek ilacı içerek intihar etti. Seifert, saldırı esnasında "ben ikinci Adolf Hitler'im" diye bağırdı.

Türk ögrenci: Bizi de vuracak diye korktuk

Albertville Lisesi'nde saldırı sırasında derste bulunan Türk öğrenciler yaşadıkları korkulu saatleri anlattılar. 5'inci sınıf öğrencisi Kenan Bayrak olay sırasında matematik dersinde olduklarını belirterek, "Bir anda silah sesleri geldi. Öğretmen kapıyı kilitledi ve ışıkları kapatarak kaçın diye bağırdı. Bizde camdan atlayarak havuzun olduğu binaya kaçtık. Orada toplandık. Hemen ailelerimizi aradık. Kapı arkasından bizi de vuracakmış gibi çok korkuya kapıldık. Tim Kretsch mer'i belinde tabancayla koşarken gördüm" dedi. 8'inci sınıf öğrencisi Ali Dede de sınav oldukları sırada silah sesleri duyduklarını ve çok korktuklarını belirterek, "Kapıyı açtığımızda kaçmakta olan bir kız yere düştü. Hemen içeri sınıfa çektik. Kız herkesi öldürüyorlar kaçın diye bağırdı. Ordan hepimiz camdan dışarı kaçtık" diye konuştu. 7'inci sınıf öğrencisi Erdinç Aslan da önce bir kaç el silah sesi duyduğunu, kısa bir sessizlikten sonra silah seslerinin devam ettiğini belirtti. Aslan ölen öğrenciler adına çok üzüldüğünü kaydetti.

TEHDİT İDDİASI
Öte yandan lisedeki bazı gençler, geçen yıl Tim Kretschmer'in okuldaki sınavlarda başarısız olduğunu ve bu nedenle öğretmenini tehdit ettiğini duyduklarını söyledi. Öğretmenin savcılığa şikayeti üzerine okulun 3 ay polis koruması altına alındığı, ancak daha sonra normale dönüldüğü ifade edildi.

Sabah

 



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    143,539 µs