tam destek ! | " /> tam destek ! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon savcılarına tam destek !

12 Mart 2009 09:27 tsi
Ergenekon savcılarına tam destek ! 
'Meclis ve hükümetin şiddet kullanılarak ortadan kaldırılması' gibi ağır suçlamaların yapıldığı iddianame, terör örgütünün boyutlarını gözler önüne seriyor. İşte aydınların iddianeme ile ilgili görüşleri şöyle:

Ergenekon soruşturması, ikinci iddianamenin mahkemeye sunulmasıyla birlikte yeni bir aşamaya geldi.

'Meclis ve hükümetin şiddet kullanılarak ortadan kaldırılması' gibi ağır suçlamaların yapıldığı iddianame, terör örgütünün boyutlarını gözler önüne seriyor.

İçeriği henüz kamuoyuna açıklanmasa da, iddianame darbe girişimlerine yönelik en ciddi hukukî adım olarak değerlendiriliyor. Suçlamalar, sanık ve şüphelilerin emeklilik döneminde de demokrasiyi kesintiye uğratmaya çabaladığını merkeze alıyor.

2004 ve 2005 yıllarında planlanan Ayışığı ve Sarıkız darbe girişimlerini ortaya çıkaran Nokta Dergisi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, ikinci iddianameyi, "Ergenekon davası, yeni bir rotaya giriyor." şeklinde değerlendiriyor. Ergenekon meselesinin özünün, 'hükümeti alaşağı etmek' olduğunu ifade ediyor. Darbecilerin tepe noktasına gidilmesi gerektiğini anlatan emekli askerî hakim Ümit Kardaş, Orgeneral Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz meselesinde alınan tavırlar sebebiyle sürecin biraz duraksadığını düşünüyor.

Savcılara sahip çıkılmasını isteyen eski TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu, "Bir şeyler gördüler ki üzerine gidiyorlar." diyor. Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel ise gelinen noktayı 'tarihî bir olay' olarak yorumluyor. Darbe soruşturmasına ikinci iddianamede uzanıldığını savunan Güzel, hukukun Türk milletinden güç aldığını vurguluyor: "Darbe teşebbüsleriyle hatta 28 Şubat gibi darbelerle ilişkisi kurulan bir mecraya girilmiştir. Bu konu Türk demokrasisi, Türk yargısı ve antidemokratik darbeler dönemi açısından müspet sonuçlar ortaya çıkaracak."

Ergenekon terör örgütü soruşturmasına yönelik ikinci iddianame 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İçeriği henüz açıklanmasa da, 'TBMM'yi ve hükümeti ortadan kaldırmak' gibi ağır iddiaların varlığı, ikinci iddianamenin darbe girişimlerine yönelik en ciddi hukuki adım olduğu görüşünü ortaya koyuyor. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan Ayışığı ve Sarıkız darbe girişimlerini ortaya çıkaran eski Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, ikinci iddianameyi "Ergenekon davası, yeni bir rotaya giriyor." sözleriyle karşılıyor. Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel ise gelinen noktayı 'tarihî bir adım' şeklinde değerlendiriyor. Emekli askerî hakim Ümit Kardaş ise ikinci iddianamede darbe girişimlerine yer verilmesinin önemine vurgu yapıyor. Avukat Ergin Cinmen de, davayı örtbas etme ve yıpratma çabalarına rağmen, savcıların önemli bir görev yaptığını söylüyor. Aydınların iddianeme ile ilgili görüşleri şöyle:

Ergenekon davası yeni bir rotaya giriyor

Alper Görmüş (Nokta Dergisi eski genel yayın yönetmeni): Ne zamandır 'itibarlıların' dışarıda bırakılması, buna karşılık kaos oluşturmakla görevlendirilen aşağıdaki insanların başlarına çorap örülmesini arzulayan bir tavır vardı. Meselenin özünün, hükümeti alaşağı etmek olduğunu söylemiştim. Darbeye odaklanması nedeniyle, yüreğimi genişleten bir iddianame. Bu işin savsaklanmayacağını, doğrudan derin bir iradeyle uğraşılmakta olduğunu gördüm. Medyada bir tartışma var. 'Darbeyle uğraşılamaz. Türkiye'nin faili meçhul cinayetlerine odaklanmasına lazımdı.' Ben bunu yanlış buluyorum. Faili meçhul cinayetler meselesiyle, darbecilik birbirinden ayrılamaz. Ergenekon'un yeni rotaya girdiğini görüyorum.

Suç var ki savcılar üzerine gidiyor

Ergin Cinmen (Avukat): Savcının bir davanın peşini bırakıp bırakmaması diye bir şey söz konusu değil. Suç teşkil eden bir fiil varsa devletin savcısı bunu soruşturur. Savcılar devletten maaş alırlar. İşleri de suç teşkil eden fiilleri gördüklerinde kamu adına dava açmaktır. Bu önemli bir dava ve soruşturma. Birileri kahramanlık yapıyor değil. İnsanlar görevlerini yapıyor.

İkinci iddianame, tarihî bir olaydır

Hasan Celal Güzel (Eski bakan, Radikal Gazetesi yazarı): Deliller dolayısıyla ilk iddianame darbe soruşturmasına kadar genişletilmemişti. Savcıların, eski orgenerallerin yaptıklarını elle tutulur delillere dayandırarak iddianameyi hazırlaması, demokrasinin geldiği yer bakımından önemli. Savcılar bu durumun ne kadar ciddi olduğunu çok iyi biliyorlar. Bu çalışmalar Türk milletine dayanıyor.

Bu iddianame soruşturmanın özü

Mehmet Elkatmış (TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski başkanı): İddianamenin içeriğini görmedim, ama Ergenekon soruşturmasındaki yola çıkış nedeni, bu iddianamede yer aldığı söylenen fiiller. Yani darbe teşebbüsleri. Dolayısıyla ikinci iddianame, birinci iddianameden daha doğru bir iddianame. İçeriğini gördükten sonra daha kapsamlı değerlendirme yapılabilir.

Ergenekon her şeyiyle ortada

Avni Özgürel (Gazeteci): Bu iddianame henüz mahkemece kabul edilmiş değil. Mahkemece kabul edilsin, bir görelim... Sanıkların neyle suçlandıkları belli değil. En erken önümüzdeki haftayı beklemek gerekir. Şimdi konuşmak afaki olur. Ancak daha önce Ergenekon davasıyla ilgili, ülkenin iradesine el koymak için kurulmuş bir örgütün varlığına ilişkin düşüncelerimiz geçerliliğini korumakta.

Darbe girişimleri, göz önüne serilmeli

Sadık Avundukluoğlu (TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu eski başkanı): İkinci iddianamenin içeriği hakkında kesin bir bilgi yok. Savcılar yıllardır bu konular üzerine çalışıyorlar. Bir şeye inanıyorlar, gördüler ki üzerine gidiyorlar. Ancak hukukçu olarak gördüğüm kadarıyla hükümeti devirmek ve Meclis'i devirmek gibi fiilleri vatandaşın da görmesi lazım.

Savcılara kamuoyu desteği lazım

Ümit Kardaş (Emekli askerî hakim): Ben Ergenekon savcılarının çok yalnız olduklarını düşünüyorum. Çok önemli görevler yapıyorlar. Bütün bu eylemler kök salmış. Ortaya çıkarmak hiç kolay değil. Savcılara kamuoyu destek sağlamak gerekiyor. İğneyle kuyu kazıyorlar. Darbecilerin tepe noktasına gidilmesini daha önceden bekliyordum. Genelkurmay'ın tavrı nedeniyle süreç biraz duraksadı.

zaman



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,538 µs