savaş çanları çalıyor | " /> savaş çanları çalıyor | "/>

En Sıcak Konular

Kuzey Irak'ta savaş çanları çalıyor

12 Mart 2009 09:03 tsi
Kuzey Irak'ta savaş çanları çalıyor Irak Savunma Bakanlığı, Musul'dan peşmerge güçlerinin çıkarılması için operasyonu başlatma hazırlığında

Geçtiğimiz yıl Irak parlamentosunun Kerkük'ü de kapsayan il meclisi seçimleri kararının Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından feshedilmesinin ardından, Maliki hükümetiyle Kürtler arasında yaşanan gerginlik her gecen gün daha da derinleşiyor.

Yabancı petrol şirketleri ile yapılan anlaşmaların yarattığı krizin ardından, Kürt yönetiminin kontrolündeki peşmerge milis güçlerinin Irak askeri güçlerinin denetimindeki bölgelerden çıkarılmak istenmesi Kürtlerle, Maliki arasında gerginliği her gecen gün arttırıyor.

Bugün, Irak Savunma Bakanlığı, orduya, Musul'a bağlı Kürt yerleşim alanlarını peşmerge güçlerinden temizlemek amacıyla "umut" operasyonu emrini verdi. Bu kararın Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkileri çıkmaza sokabilir. Zira daha önce Hanekin bölgesinde benzer bir karar Kürtlerle Bağdat hükümeti arasında tartışmalara neden olmuştu.

Irak ordusunun, ABD'nin Irak'ı işgalinden hemen sonra, ABD ordusu ve Irak hükümetinin talebi üzerine terör örgütlerinin hedef aldığı Musul'a bağlı Kürt yerleşim alanlarına yerleşen peşmerge güçlerini bölgeden zorla çıkartılması için askeri operasyona hazırlandığı bildirildi.

Musul'da Irak ordusu içinde görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt subayının verdiği bilgilere göre, Irak Savunma Bakanlığı Musul'daki ordu komutanlığı operasyon merkezine, Musul çevresindeki peşmerge güçlerinin çıkartılması amacıyla "umut" operasyonuna hazırlanmaları için yazılı bir talimat gönderdi. Irak Savunma Bakanlığı, Musul operasyon merkezinden peşmerge güçlerinin denetiminde olan bölgelerin ele geçirilmesi için 15 Nisan 2009 tarihine kadar "umut" operasyonuna hazır olmalarını istiyor.

Kürt subay, Savunma Bakanlığı'nın yazılı talimatından peşmergelerin "milis" gücü olarak nitelendirildiği belirterek, "Gizli olan Savunma Bakanlığı'nın talimatında peşmergelere karşı yapılacak operasyona "umut" ismi verildiğini" belirtti.

Kürt siyasi liderler ise tartışmalı bölgelerde Kürt peşmerge milislerinin olması gerektiğini savunuyorlar.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,152 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs