En Sıcak Konular

Ergenekon tetikçisine takdirname !

11 Mart 2009 17:45 tsi
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Uzman Çavuş Muhammet Yüce, Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Mendi'den takdirname aldığını açıkladı.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Uzman Çavuş Muhammet Yüce, Hakkari Şemdinli'de gösterdiği başarılardan dolayı Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi'den takdirname aldığını açıkladı.

Hatırlanacağı gibi Korgeneral Mendi'nin, Kandıra ilçesindeki Cezaevi'nde yatan emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'u ziyaret etmesi kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Davanın dün görülen 63. duruşmasında savunma yapan Yüce, ilginç bilgiyi verdi:

"Ben 5 yıla yakın Silahlı Kuvvetler'de görev yaptım. Şemdinli'de başarılı çalışmalarda bulundum. Küçük zayıf olduğuma bakmayın birçok arkadaşımı sırtımda taşımışımdır. Gösterdiğim başarılardan dolayı da o dönem Tuğgeneral olan Korgeneral Galip Mendi'den takdirname aldım."

İnternette yayın yapan Habertürk sitesinde 03 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan bir haberde Korgeneral Mendi hakkında şu bilgilere yer verilmişti:

"1996 yılında gazeteci Kutlu Adalı öldürüldüğü zaman Galip Mendi KKTC'de Sivil Savunma Teşkilatı başkanı olarak görev yapıyordu. 2000-2002 yılları arasında da KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olarak atandığında kendisine muhalefet tarafından büyük tepkiler gösterilmişti.. Kıbrıs basını 2000 yılında Tuğgeneral Mendi'nin atanmasını geniş bir şekilde işlemiş, Mendi'nin GKK'ya atanışı ile ilgili haberlerde, "Mendi'nin GKK'ya atanması yeni bir sertleşme dönemine girildiğini gösteriyor", 'KKTC yine paşazede' başlıkları atılmıştı.

KKTC'de muhalefetin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Tuğgeneral Galip Mendi'ye en büyük tepkiyi de bugünkü KTTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat vermişti. Mendi'yle birlikte göreve yeni atanan komutanlara bakanlara uygulanan tarzda bir protokol düzenlenince, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Mehmet Ali Talat töreni sivilleşmeye aykırı sayarak havaalanındaki karşılama törenine gitmemişti. Tepkinin nedeni, 1996'da gazeteci Kutlu Adalı'nın SST tarafından öldürüldüğü yolundaki yaygın iddialardı, o dönem SST'nın başında bulunan isim Mendi de bu nedenle tepkilerden payını alıyordu. Denktaş'ın özel kalem müdürlüğünden gelen, ancak daha sonra muhalifler arasında saf tutan Adalı, öldürülmesinden önceki günlerde, art arda SST'yi hedef alan yazılar yazmıştı. Adalı özellikle, SST'nin Saint Parnabas Manastırı'na yaptığı esrarengiz baskının üzerine gidiyordu. İddiaya göre baskında manastır bekçileri bağlanmış ve 1974 öncesi buraya gömülen bir ganimet çıkarılmıştı. Bekçiler 'baskıncıların' kullandığı arabaların SST'nin plakalarını taşıdığı yönünde ifade vermişti. Ardından Adalı tehditler almaya başladı. Eşinin iddiasına göre tehditlerden biri bizzat Mendi'den geldi. Adalı cinayetinden önce Abdullah Çatlı'nın adaya geldiği de iddia edilmiş ve bu iddia yalanlanmamıştı.

Ayrıca Mendi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Adalı ailesinin Türkiye'ye karşı açmış olduğu davada, Galip Mendi'yi de sorguladı. İddiaya göre 2003 yılının Haziran ayında Ledra Palace Oteli'ne gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçları Mendi'yi Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı dönemi esnasında meydana gelen ve medyada kendisine ve Sivil Savunma yetkililerinin Adalı cinayetiyle ilgisine ilişkin olarak sorgulamada bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), KKTC'de evinin önünde öldürülen gazeteci Kutlu Adalı'nın eşi İlkay Adalı'yı Türkiye aleyhine açtığı davada haklı bulmuştu. Eşinin "faili meçhul siyasi cinayete kurban gittiğini" söyleyen Adalı'ya "ölümüyle ilgili yeterli soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle 95 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Eşinin ölümünden "Türk istihbaratı ve KKTC'nin sorumlu olduğunu iddia eden" Adalı, AİHM'ye yaptığı şikayet başvurusunda telefonlarının dinlendiğini ve polis tarafından izlendiğini belirtmişti. AİHM, 6 Temmuz 1996'da işlenen cinayet davasında "etkili başvuru ve örgütlenme hakkının" ihlal edildiğine karar verdi. Mart 2005'te vrilen kararda ayrıca AİHM altıya karşı bir oyla, Türkiye'nin, "ölümü etkin şekilde araştırmadığı" konusunda karar vermişti."

ZAMAN



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs