En Sıcak Konular

Türkiye obez olma yolunda...

11 Mart 2009 12:28 tsi
Türkiye'de erkeklerde obez olanların oranı yüzde 49.2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 45.2...

Türkiye nüfusunun yüzde 47'si fazla kilolu veya obez. Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 49.2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 45.2 olarak gerçekleşiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Türkiye Sağlık Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırma ile bebek, çocuk ve yetişkinlerin sağlık durumunun yanısıra, 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin sağlık hizmetinden faydalanma durumları ve memnuniyet düzeyleri, günlük aktivitelerini gerçekleştirirken yaşadıkları zorlukların derecesi ve sigara-alkol kullanma alışkanlıkları başta olmak üzere sağlık alanında bir çok gösterge elde edildi.

Araştırmanın ilk sonuçlarına göre; 0-6 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdikleri hastalıkların oranlarına bakıldığında, yüzde 39.4 ile üst solunum yolu enfeksiyonu (tonsilit-orta kulak iltihabı, faranjit), yüzde 25.6 ile ishal, yüzde 11.3 ile kansızlık, yüzde 9.1 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ve yüzde 8.9 ile bulaşıcı hastalıklar (kızamık, su çiçeği, kabakulak vb) ilk beş sırada yer alıyor.

7-14 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde yaşadıkları hastalık/sorunların oranlarına bakıldığında yüzde 46.3 ile enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 26.3 ile ağız ve diş sağlığı sorunları, yüzde 16.8 ile göz ile ilgili sorunlar, yüzde 8.8 ile beslenmeyle ilişkili hastalıklar ve yüzde 8.7 ile cilt hastalıkları ilk sıralarda bulunuyor. Kır-kent ayrımına bakıldığında bu sıralama erkeklerde aynı kalmakla birlikte, kırsal kesimde yaşayan kadınlarda cilt hastalıkları yüzde 13.6 oranı ile beslenmeye ilişkin hastalıkların önüne geçiyor.

15 ve daha yukarı yaşdakilerden kronik hastalık/sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri yanıtlara bakıldığında en yüksek ilk 5 hastalık grubunun; bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri (yüzde 22.7), romatizmal eklem hastalığı (yüzde 17.6), ülser (yüzde 15.4), migren ve benzeri şiddetli baş ağrısı (yüzde 15.4) ve hipertansiyonda (yüzde 14.8) yoğunlaşıyor. Her bir hastalık grubunda Türkiye genelinde erkeklerde görülen oran kadınlarda görülen orandan daha düşük. Kent/kır ayrımında ise her bir hastalık grubunda hem erkeklerde hem de kadınlarda kırdaki oranlar kentteki oranlardan daha yüksek.

15 ve daha yukarı yaştaki bireylerden yaşamları süresince en az bir kez tansiyon, kolesterol ve kan şekeri ölçümü yaptıran bireylerin oranları sırasıyla yüzde 61.1,yüzde 33.1 ve yüzde 35.9. Kentlerde yaşayan bireylerde ölçüm yaptırma oranı daha yüksek görülürken, cinsiyet ayrımında oranlara bakıldığında kent ve kırda yaşayan kadınların oranı, erkeklerin oranından yüksek.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 47.2'si fazla kilolu veya obez. Erkeklerde fazla kilolu veya obez olanların oranı yüzde 49.2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 45.2. Kırsal yerlerde yaşayan kadınlar arasında obez olanların oranı yüzde 19.45 ile diğer gruplara göre daha yüksek. Düşük kiloluların oranı ise yüzde 6.7 ile en yüksek kentsel yerlerde yaşayan kadınlarda görülüyor.

Araştırmadan elde edilen diğer göstergelere ait sonuçlar, 2009 yılı içerisinde ayrı olarak duyurulacak.

timeturk



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,973 µs