En Sıcak Konular

Kırmızı etin üzerinde oynanan oyunlar!

11 Mart 2009 10:43 tsi
TESK Başkanı Bendevi Palandöken kırmızı etle ilgili oyunları kastederek 'Dökme ve paketlenmiş kıyma istismar konusu yapılıyor. Et, ana parçalar halende satışa sunulmalı' dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et karışımları tebliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, ''Dökme ve paketlenmiş kıyma istismar konusu yapılıyor. Et, ana parçalar halende satışa sunulmalı'' dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda et üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını ifade ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından, etin ana parçalar halinde reyonlarda ve et satan yerlerde sergilenip satışa sunulmasını istediklerini belirtti.

Bekleyen işlenmiş et ürünlerinin bakteri ve mikrop ürettiğini kaydeden Palandöken, ''Bu yüzden müşterilerin talepleri doğrultusunda etin ana parçalarından kıyma, kuşbaşı, biftek, pirzola gibi et çeşitleri, vatandaşın gözü önünde hazırlanarak sunulmalıdır. Karkasın ana parçalarından daha küçük parçalar halinde hazırlanarak satışa sunulması, hele hele dökme ve paketlenmiş kıyma olarak satışa sunulması sürekli istismar konusu yapılmıştır'' dedi.

Bugüne kadar kasaplarda yapılan satışlarda etlerin parçalanmadan müşterinin arzusuna göre bekletildiğine ve bütünlüğü korunan etlerin daha sonra yine müşterilerin arzusuna göre hazırlandığına dikkati çeken Bendevi Palandöken, şunları kaydetti:

''Kasaplarımızda et-tavuk ve sakatat ürünleri hijyen açısından birbirine temas etmeyecek şekilde ayrı bölümlerde satılırken, sanayide bu ürünler birbirine karıştırılarak, sucuğun kilosu 5 TL, sosisin kilosu 3 TL, salamın kilosu 2 TL'den halka satılmaktadır. Bu tür et ve et ürünlerinin maliyetinin altında satışı bugün kuşku veren boyutlara ulaşmıştır. Böyle bir durumda sağlık ve hijyenden bahsetmek mümkün değildir. İlgili bakanlıklar konuyla ilgili tedbirleri artırmalıdır.

Zaman zaman yazılı ve görsel basında gündeme taşınan bu konu, et karışımları tebliğinde gerekli yeni bir düzenleme yapılarak ortadan kaldırılabilir. Bu tür spekülasyonlar zaten az olan et tüketimimizi olumsuz yönde etkilemektedir. İnsan sağlığına aykırı bu tür halkı aldatma unsurlarının masum gösterilmesini doğru bulmuyoruz.''

aa



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,049 µs