En Sıcak Konular

Krizin domino etkisi medya devlerini yıktı!

11 Mart 2009 09:05 tsi
Krizin domino etkisi medya devlerini yıktı! Domino etkisi yapan mali krizin kurbanları arasına medya devleri de katıldı.

Reklam gelirleri düşen ABD'li medya şirketleri teker teker zarar açıklıyor. Son olarak NY Times, Manhattan'daki binasını 225 milyon dolara gayrimenkul şirketine sattı

Dünyadaki finansal kriz bütün sektörleri olumsuz etkiliyor. Küresel mali krizden nasibini alan medya şirketleri de teker teker ya zarar ya da yalnızca online yayında kalacaklarını açıklıyor. Emlak piyasası ve otomotiv sektöründeki durgunluk gazetelerin gelirlerini bıçak gibi kesince, abone satışları düşen ve reklam gelirleri azalan medya şirketleri de daha fazla cepten harcamaya başladı. Ülkede en az 10 medya kuruluşunun krizle boğuştuğu öğrenilirken, son olarak New York Times gazetesi devasa binasını 10 yıllığına sattığını açıkladı. NY Times, ekonomik kriz sebebiyle reklam gelirlerinin düşmesinden dolayı borçlarını ödeyebilmek için Manhattan'daki genel merkezini 225 milyon dolara sattığını duyurdu.

MAL SAHİBİ KİRACI OLDU

Genel merkez binasını gayrimenkul şirketi W.P. Carey'a 10 yıllığına satan New York Times, yapılan anlaşmaya göre binayı 2019'da 250 milyon dolara geri satın alabilecek. 40 ve 41. caddelerin arasında, 8. Avenue'de bulunan 52 katlı binanın 750 bin metrekare eden 21 katı satıldı. Gazete, mali sıkıntılardan dolayı eleman çıkarmış ve temettü ödemelerini de durdurmuştu. Başka bir gayrimenkul şirketi Reis Inc.'in yöneticilerinden Victor Calanog, uzun vadede kira ve iskan durumuna bakıldığında bunun W.P. Carey adına çok iyi bir anlaşma olduğunu belirtti. Her hafta 1 milyon dolar zarar ettiklerini açıklayan Boston Globe gazetesinin de sahibi olan New York Times, ilk sene 24 milyon dolar kira ödeyecek. Kira, diğer senelerde kademeli olarak arttırılacak.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN DÜŞÜŞÜ

Geçtiğimiz günlerde Chicago Tribune, Los Angeles Times gibi büyük gazetelere ve 23 televizyon kanalına sahip olan Tribune şirketinin sahibi Sam Zell, 13 milyar dolar borçla iflasını ilan ederek mali destek talep etmişti. Rocky Mountain News yayını tamamen durdurmuş, Christian Science Monitor gazetesi ise artık yalnızca internetten yayın yapacağını duyurmuştu.

ONLINE YAYINA GEÇİYORLAR

Krizden kurtulmanın yollarını arayan Amerikan medyası bir yandan harcamalarını kısmaya giderken, bir yandan da online yayıncılığa yatırımlar yaparak, internet ilanlarından sağlanan geliri büyütmeyi hedefliyor. Finansal krizin iflasın eşiğine götürdüğü medya şirketlerinin ya yayınlarını durduracakları ya da sadece online hizmette kalacakları bildiriliyor. İnternet okuyucularının giderek çoğalmasının da gazete ve dergilerin online hizmete geçmesinde büyük bir etken olarak görülüyor.

Tehlikedeki medya organları

Finansal krizin batma eşiğine getirdiği medya organları arasında ünlü isimler yer alıyor. Tirajları giderek düşen, her gün borç üstüne borç katarak yayın yapan gazeteler arasında yer alan isimler şöyle: l Tribune Company: 23 gazete 12 tv'si var: (Chicago Tribune, Los Angeles Times, Newsday, Washington Times-Herald bunlardan sadece bir kaçı), l NY Times, l NBC TV, l The Philadelphia Daily News, l The Minneapolis Star Tribune, l Miami Herald, l Detroit News, l Boston Globe (NYT'in), l San Francisco Chronicle, l Chicago Sun-Times, l New York Daily News, l Fort Worth Star-Telegram, l Cleveland Plain Dealer.

Gazete ve dergiler abone kaybediyor

2008'in son altı ayındaki satış rakamlarına göre Amerika'nın en çok satan 10 gazetesinin tirajı düştü. Gazetelerin baskı, dağıtım ve haber maliyetleri arttı. Yıl içinde iki defa kâğıt tasarrufu için ebat küçülten New York Times'ın pazar baskısı geçen seneye göre yüzde 4,1 abone kaybetti. Hafta içi satışları da yüzde 3,6'ya geriledi. En çok satan iki ulusal gazeteden USA Today (2,3 milyon) ve Wall Street Journal (2 milyon) da abone düşüşü yaşadı. En büyük 25 gazete içinde en çok abone kaybeden ise The Atlanta Journal (yüzde 13'ten fazla). Haftalık dergiler de aynı ekonomik şartların etkisi altında. Time ve Newsweek, abone düşüşünün önüne geçemedi. Artan maliyetlere karşı dergiler safya sayısını düşürerek ve eleman çıkararak tasarruf tedbirlerine gittiler. Dergilerin gelirlerinde düşüşler yaşandı. Time, Fortune, People ve Sports Illustrated dergilerini de yayımlayan Time Inc. şirketi 600 kişiyi işten çıkarma kararı almıştı.

Emlak ve otomotiv sektörleri etkiledi

Küresel krizin etkilediği farklı sektördeki şirketlerin reklamlarıyla besledikleri medya devlerine artık kısıtlı sayıda reklam vermesi, kira ya da çeşitli masrafları karşılamak için kredi kullanmak zorunda kalan medya şirketlerini zora soktu. Gazetelerin gelirlerinin son 6 ayda yüzde 14 düştüğü açıklanırken, en büyük düşüş iş ilanlarında, emlak ilanları ve otomotiv ilanlarında oldu. Son olarak NBC Universal Başkanı Jeff Zucker program saatlerini düşüreceklerini açıklamış, New York Times da çok sayıda işçi çıkarmıştı. ABD'nin en büyük gazete yayıncısı While Gannett, ekimde 80 mahalli gazetesinde toplam yüzde 10 civarında (3000) eleman çıkaracağını açıklamış, Sun-Times ve The Seattle Times de işgücünü azaltmıştı.

yenişafak



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,871 µs