En Sıcak Konular

Gazzeli aile İsrail aleyhine dava açtı

10 Mart 2009 20:23 tsi
Gazzeli aile İsrail aleyhine dava açtı İsrail'in 22 gün süren Gazze bombardımanında üyelerinden 29 kişi ölen Gazzeli bir aile, İsrail hükümeti aleyhine 200 milyon dolar dolayında tazminat istemiyle dava açtı.

Dava dilekçesinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ve emirleri altındaki askerler ihmal, dikkatsizlik ve yasal görevlerini ihmalle suçlandılar.

Gazzeli El-Sammuni ailesi, İsrail'in Arap nüfuslu kentlerinden Nasıra Bölge Mahkemesinde dava açtı. Dava, Gazze kentinin Zeytun mahallesinde yaşayan El Sammuni ailesinin 79 ferdi adına, avukat Muhammed Fukara tarafından açıldı. Operasyonda aileden 45 kişi de yaralanmıştı.

İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi, geçmişte, İsrail Savunma Kuvvetlerinin faaliyetleri sonucunda yaralanan veya mülkleri zarar gören Filistinliler tarafından açılan benzer tazminat davalarının mahkemelerce reddedildiğini hatırlattı. İleri sürülen gerekçelerin, söz konusu zararların savaş sırasında olduğu ve askerlerin askeri ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ettikleri savıyla reddedildiği de ifade edildi.

Verilen dava dilekçesinde ailenin yaşadığı 3 katlı evin İsrail kuvvetlerinin açtığı tank ateşinde vurulup yandığı belirtildi. Ailenin 7 üyesinin tank ateşinde öldüğü, bir kısmının da yaralandığı, kalan aile fertlerinin evlerini terk edip, başka bir evde toplandıkları ve bu evde toplam 97 kişi bulunduğuna dikkat çekildi. Ertesi gün bu evin de tank ateşine tutulduğu, bu evde de 22 kişinin öldüğü, her iki bombardımanda ailenin üyelerinden, çoğunluğu 8-14 yaşları arasında çocuk olmak üzere 45'inin yaralandığı vurgulandı.

Dava dilekçesinde, İsrail askerlerinin, herhangi bir haklı gerekçe göstermeksizin, gerekli önlemleri ve masum insanların ölebileceğini dikkate almayarak ateş açıp, davaya konu olan kişileri öldürüp yaraladığı vurgulandı.

Gelecek haftalarda aynı avukatlarca başka davaların da açılacağı açıklandı.

Yaklaşık bir hafta kadar önce de, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampından, operasyonda çocuklarının 11'ini kaybeden, 5 ferdi de yaralanan bir ailenin de 188 milyon şekellik (43 milyon dolar) tazminat istemiyle dava açtığı belirtiliyor.



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,192 µs