İkinci iddianame: Yargılanan ne? | " /> İkinci iddianame: Yargılanan ne? | "/>

En Sıcak Konular

İkinci iddianame: Yargılanan ne?

10 Mart 2009 18:53 tsi
İkinci iddianame: Yargılanan ne? Ergenekon iddianamesinin ilki için, “hani darbe yargılanacaktı? Hani darbe?” diyenler olmuştu. Şüphesiz “gözünün üstünde kaşın var” diyenler yine de olacaktır. Ama Türkiye’nin son 30 yılda nereden nereye geldiği sorusuna artı

Ergenekon davasının ikinci iddianamesi “hazırlandı hazırlanmadı” tartışmaları eşliğinde tamamlanarak ilgili mahkemeye sunuldu.

Bundan sonraki normal prosedür, mahkemenin iddianameyi inceledikten sonra kabul etmesini gerektiriyor. Ardından da iddianame, muhtemelen ilk iddianamede olduğu gibi CD olarak sanıklara ve sanık avukatlarına verilecek ve Ergenekon davası “yeni” bir boyut kazanmış olarak devam edecek.

İddianamenin muhatapları 21’i tutuklu, 35’i tutuksuz yargılanan 56 kişi; sonradan soruşturmaya dahil edilen kişilerle beraber bu sayı 77 kişiye ulaşıyor.

5 bölümden oluşan iddianamede, ilk bilgilere göre emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur hakkında “örgüt yöneticisi” olmak iddiasıyla müebbet ağır hapis cezası isteniyor.

Örgütün yargı konusu olan suçu ise, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”; “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik”; “devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak”; “'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek”; “kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek” ve “resmi evrakta sahtecilik”.

Bazı sanıklar hakkındaki suçlamalar arasında, bu suçlara ilaveten “askeri itaatsizliğe teşvik” suçlaması dikkat çekiyor. Bunun soruşturma kapsamındaki “karargah evleri” ve muvazzaf askerlerle ilgili bir iddia olduğunu öngörmek mümkün.

Hukuki terimler, iddia ve suçlamaların bir anlamı var ve o da şu: Türkiye ilk defa bir “darbe” teşebbüsünü yargılıyor…

Çeşitli biçimlerde kendisini gösteren yıpratma girişimlerine rağmen, dava savcıları ve yargı, Ergenekon’u en temel faaliyeti nedeniyle yargılamakta kararlı olduğunu gösterdi.

Bunun anlam ve değerini iyi taktir etmek gerekir.

Çünkü 12 Eylül öncesinde göstere göstere bir darbe hazırlığı yürütülürken, devletin ilgili birimleri bu hazırlıkları sadece izlemekle yetinmişlerdi.

Devletin resmi istihbarat kuruluşu MİT, darbe hazırlıklarını tespit etmesine rağmen, bağlı olduğu Başbakanlık’a herhangi bir bilgi verme gereği bile duymamıştı.

Kendi kaynaklarından darbe hazırlıklarını öğrenen dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in tüm yaptığı ise, “şapkasını alıp gitmek için” darbe gün ve saatini beklemek olmuştu.

Bugün 28 Şubat’ı savunmaya geçen aynı Demirel, 28 Şubat döneminde Cumhurbaşkanı idi ve kendisine verilen rolü oynadığı için, 28 Şubatçıların nezdinde “süreci iyi idare etti” denilerek övülmüştü.

Bir “kader” imiş gibi darbe beklenen günlerden, darbe hazırlıklarının soruşturulduğu, yargı önüne çıkarıldığı günlere geldik.

Türkiye’nin bedelini çok ağır ödeyerek geldiği noktayı soranlara verilecek bir cevabımız var artık…

Ama daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu da ekleyerek…

www.iyibilgi.com



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs