En Sıcak Konular

Ergenekon belgeleri ürkütüyor

10 Mart 2009 10:54 tsi
Ergenekon terör örgütü belgelerini gören, fikir değiştiriyor. Ergenekon'un suikast planladığı Alevi önder Ali Balkız da belgeleri görünce dehşete düşenlerden..

On beş gün önce Savcı Zekeriya Öz ile görüşen ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Ergenekon'un suikast planlarını görünce ürperdiğini söyledi. Balkız, "Evimin fotoğrafını, krokisini, 9 kişiyi, patlayıcıyı kimin temin edeceğini ve düzeneklerini gördüm. O anda aklıma Mumcu ve Hablemitoğlu'nun karanlık güçlerce katledilişi geldi." dedi.

Ergenekon terör örgütü (ETÖ) belgelerini gören, fikir değiştiriyor. Zanlılardan eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel ve araştırmacı Erhan Göksel'den sonra örgütün suikast planladığı Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız da 'Ergenekon belgelerini' görünce dehşete düştüğünü açıkladı. ETÖ'nün kendisine yönelik suikast planı ortaya çıkan ABF Başkanı Balkız, 15 gün önce Savcı Zekeriya Öz ile görüşmesinde, bu planları görünce kanının donduğunu söyledi. Balkız, Alevi ve Sünnileri birbirine düşürme senaryoları için, "Artık Türkiye bu oyuna gelmeyecek." dedi. Alanya'da bir panelde konuşan Balkız, ETÖ'nün planını savcılıktaki belge ve bilgilerden öğrendiğini anlattı. Adalete güvenmek gerektiğini belirten Balkız, belgeleri görünce yaşadığı dehşeti şöyle anlattı: "Belgelerde evimin fotoğraflarını, krokisini, geliş-gidiş yollarımı, görevlendirilmiş 9 kişiyi, kimin patla-yıcı temin edeceği, kimin düzenek yerleştireceği, kimin patlatacağı gibi bir düzenek gördüm. O anda aklıma Uğur Mumcu, Hablemitoğlu ve Bahriye Üçok'un karanlık güçler tarafından katledilişi geldi." ETÖ soruşturmasının son dalgasında tutuklanan suikast timlerinin hedefindeki isimlerden birinin de ABF Başkanı Balkız olduğu ortaya çıkmıştı. Balkız gibi zanlı Tümgeneral Şenel de, "Bana gösterilen belgeleri gördükten sonra ürperdim. Örgütün varlığına inandım." demişti.

Savcının kendisine 'geçmiş olsun' dediğini aktaran Balkız, Savcı Öz'e "Evet herkese, hepimize geçmiş olsun." cevabını vermiş. Ergenekoncuları 'Alevi-Sünni çatışması çıkartacaklardı' diye anlatan Ali Balkız şöyle konuşuyor: "Muratları Alevi Bektaşi örgütünün yöneticilerini, sözcülerini, önderlerini katlederek, Sünniler ile Aleviler arasında bir kargaşa oluşturmak. Bu çok gerilerde kaldı. Aleviler de Sünniler de çok önemli deneyimler edindi. Evet, çok provokasyona geldikleri, çok dolduruşa getirildikleri oldu. Herkes bundan çok önemli sonuçlar, dersler çıkardı. Ülkemizde böyle şeyler bir daha olmaz."

Hükümetin siyasi desteğini savcıların her an arkasında hissettirmesi gerektiğine inanan Balkız, bütün gizli bilgi ve belgelerin aydınlatılarak ortaya çıkarılması gerektiğine işaret etti. "Gazi'de, Sivas'ta, Maraş'ta, Başbağlar'da ne oldu? Bunu bütün Türkiye halkının bilmeye hakkı var." diyen Balkız, namuslu olan, aydınlık, demokrasi ve laik bir Türkiye isteyen herkesin bu çabaya katkıda bulunması gerektiğini vurguladı. Ergenekon soruşturmasında bazı şeylerin birbirine çok karıştırıldığını anlatan Balkız, Ergenekon'u karanlık odak olarak tanımladı. "Ergenekon'un adı belki bir zamanlar kontgerillaydı, bir zamanlar gladyoydu, bir zamanlar da JİTEM'di." diyen Balkız, bugünkü adıyla Ergenekon'un demokrasinin kökleşmesini ve yerleşmesini istemeyen demokrasi düşmanı olduğunu vurguladı. Eski Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin'in evinde ele geçirilen ETÖ'nün suikast listesinde Ali Balkız ile Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç'in ismi yer alıyordu. Ahmet Yeşil - Alanya


Belgeleri gören ikna oluyor

Ergenekon'un belge ve planlarını görünce ilk fikir değiştiren isim Ali Balkız değil. Balkız, liste ilk ortaya çıktığında iddiaları inandırıcı bulmamıştı. Ergenekon zanlısı Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel de sorgusunda "Belgeleri görünce Ergenekon'dan ürperdim." diyerek ilginç itiraflarda bulunmuştu. 8 Ocak'ta gözaltına alınan Şenel, "Bana polis nezarethanesinde gösterilen belgeleri gördükten sonra ürperdim. Ergenekon örgütünün varlığına inandım." diyerek korkusunu ve tepkisini dile getirmişti. Araştırmacı Erhan Göksel de, belgeleri gördükten sonra çark edenlerden. Savcı tarafından sorgulandıktan sonra serbest kalan Verso Araştırma şirketinin sahibi Göksel, Ergenekon soruşturmasındaki iddiaların büyük bölümünün doğru olduğunu belirtirken, "Ergenekon'daki iddiaların yüzde 75'i doğru. Veli Küçük, İbrahim Şahin gibi bir iki piyon ceza alacak ve bu olay kapatılacak." demişti.

Ergenekon dokümanlarını gören Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi de, savcılık ifadesinde şunları söylemişti: "Dokümanların kimler tarafından hazırlandığını bilmiyorum. İlk defa Emniyet'te duydum, dehşete kapıldım, Türkiye'yi facia bir durumda olarak değerlendirdim." Emekli Org. Hurşit Tolon ise, savcılıktaki ifadesinde, "Anlatılan doküman ve delillerden böyle bir oluşumun olduğu anlaşılmaktadır." şeklinde savunma yapmıştı.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın emekliliğine iki hafta kala 4 kez suikast girişiminden kurtulduğu ortaya çıkmıştı. Asker o güne kadar açıklama yapmaktan kaçınmış ancak Büyükanıt'a suikast iddialarından sonra tartışma farklı bir mecraya taşınmıştı. 5 Ağustos'ta Genelkurmay'ın resmi açıklamaları arasında ilk kez suikastlar listesi yer almıştı. Açıklamadan sonra yayınlanan haberlere göre Yaşar Büyükanıt, 4 kez suikasttan kurtulmuştu.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,291 µs