En Sıcak Konular

Piyasaların gözü Merkez'in ihalesinde

10 Mart 2009 09:48 tsi
Bankalararası piyasada dün 1.8250 liranın üzerine çıkan ve spot kapanışta 1.8140 olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün güne 1.7910/1.7980 seviyesinden başladı. ..

Bankacılar dün 1.8250 seviyesine kadar yükselerek tarihi rekorunu yenileyen ancak Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerini başlatacağını açıklamasıyla 1.80'li seviyelerine gevşeyen dolar/TL'de bugün global piyasalara odaklı hafif aşağı yönlü seyir beklediklerini söylediler.

Bankalararası piyasada dün 1.8250 liranın üzerine çıkan ve spot kapanışta 1.8140 olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün güne 1.7910/1.7980 seviyesinden başladı.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.7980 TL, euro 2.2800 TL'den güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.7820 TL'den alınan dolar 1.7980 TL'den satılıyor. 2.2600 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.2800 TL olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.8020 TL, euro'nun satış fiyatı ise 2.2760 TL olmuştu.

Doların global piyasalardaki değer kaybını vurgulayan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Türkiye cephesinde Merkez Bankası'nın hem satım ihalesi açması hem de sözlü olarak doğrudan müdahale sinyali vermesi dolar/TL kurundaki tek yönlü hareketin sonlanmasına yol açtı. Sabah saatlerinde uzun pozisyonların bozulması sayesinde dolar/TL 1.79'lu rakamlara geriledi. Bu gelişmede euro/dolar paritesindeki yükseliş ve küresel hisse senedi piyasalarındaki tepki alımları da etkili oldu" dedi.

Düşük tutardaki iç borç itfası nedeniyle bugün gerçekleşecek ihalelerin mali piyasalarca çok yakından takip edilmediğini belirten Keresteci sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de açıklanacak cari işlemler ve kapasite kullanım rakamları, Almanya ve AB cephesinden enflasyon rakamlar ve Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamaları yakından takip edilecektir. Dolar/TL kurunun kısa vadede, önemli bir olumlu gelişme olmadan 1.7750'nin altına inmesi beklenmiyor. Merkez Bankası'nın piyasaya dahil olması nedeniyle yukarı yönde 1.8250 TL önemli bir seviye haline gelebilir. Kısa vadede dolar/TL ve küresel hisse senedi piyasaları belirleyici olmaya devam edebilir. Faiz ve hisse senedi piyasalarında bugün bir miktar tepki alımları yaşanabilir."

HAZİNE İHALELERİ

Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, dün spot kapanışta yüzde 15.32, valörlüde yüzde 15.36 olurken, işlem hacmi 1.3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Gösterge tahvilde tezgahüstü piyasada bu sabah bileşik faiz yüzde 15.35 oldu.

Hazine bugün 3 Mart 2010 itfalı iskontolu bononun yeniden ihracını gerçekleştirecek. İhale de 11 Mart valörle gerçekleştirilecek. Dün gerçekleşen referans bono ihalesiyle daha önce açıkladığı gibi 616 milyon lira borçlanan Hazine Mart ayında 2.5 milyar lira iç borçlanma öngörüyor. Yarın Hazine 2.32 milyar lirası piyasaya olmak üzere toplam 2.367 milyar lira iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek.

Merkez Bankası bugün Ocak ayı cari denge verilerini açıklayacak. Reuters'ın banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla hazırladığı ankete göre, cari açığın Ocak ayında medyan bazında 250 milyon dolar, 2009 yıl sonu itibariyle ise 16.6 milyar dolar olması bekleniyor.

sabah



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs