En Sıcak Konular

Rota değişikliği: Kimler tasfiye olacak?

10 Mart 2009 09:13 tsi
Rota değişikliği: Kimler tasfiye olacak? Türkiye için 'hacet kapıları' açılıyor.

Atılgan Bayer / Akşam

Amerika'nın 'Ilımsız İslam' açılımı

1. Başkan Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Türkiye'ye geldi. Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Ortadoğu'da Hamas'sız bir çözümün mümkün olamayacağı tezine yaklaştığının ipuçlarını verdiği söylendi.

2. Bir hafta sonra Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye'ye geldi. Aynen şöyle konuştu:
'Türkiye modernite ile laiklik ve İslam'ın hepsinin birbiri ile bağlantılı olduğunu gösteren sıra dışı bir örnek. İlişkilerimizin ve ortaklığımızın geleceğine dair çok olumlu görüş içindeyim.'

3. CLINTON'IN TÜRKİYE'DE LAİKLİK VE İSLAM'IN BAĞLANTILI OLDUĞU, VURGUSUNU NOT ALALIM VE DEVAM EDELİM...

4. Hillary Clinton, Mehmet Ali Birand'a verdiği mülakatta da, 'Ilımlı İslam,' sorusuna karşılık İslam ve laiklik unsurları içeren bir cevap verdi.

5. ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyaretinden hemen sonra Amerikan Başkanı Obama'nın Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklandı. Bu Türk Başbakanı'nın ziyaretinden önce olmaklığıyla 'unique' bir örnek de teşkil ediyor.

6. Obama'nın Türkiye ziyareti kesinleştikten sonra, ismi açıklanmayan önemli bir Amerikan yetkilisi New York Times'a şu demeci verdi:
''(Bu ziyaret) Başkan'ın Müslüman dünya ile başkan olur olmaz başlattığı ve başkanlığı süresince devam ettirmek istediği diyaloğu gerçekleştirmek için de bir vesile olacaktır.'

7. İsrail Haaretz gazetesinden öğreniyoruz. Bürüksel'deki NATO toplantısında İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmek istemiş. İki Bakan ilişkileri tamir etmek için bir araya gelmiş.

8. Yukarıdaki gelişmeleri alt alta yazıp topladığımız zaman iki ilginç sonuç ile karşılaşıyoruz.

A) Türkiye'nin Gazze ve Ortadoğu hakkındaki ısrarlı tezleri Amerika tarafından destek ve karşılık buluyor.

B) Amerika 'Ilımlı İslam' tezinden vazgeçiyor.

9. Peki 'Ilımlı İslam'ın yerine ne konuluyor?
Clinton'ın 'Türkiye'nin Laiklik ve İslam'ın bağlantılı olduğunu gösterdiği' tezine geri dönelim. Amerika Birleşik Devletleri'nin İslam ülkeleri ile ilişkiler konusundaki yeni kavramsal açılımı Türk modelindeki, 'Laiklik ile İslam' arasındaki 'simbiyotik' ilişkiye işaret etmektedir..

10. Bu sütunu takip edenler Türk modelinin; laiklik ile İslam'ı her ikisinin de niteliğini bozmadan birbirine sigorta eden bir model olduğu vurgusunu defaten okumuşlardır.

11. Obama yönetimi tarafından Ilımlı İslam yerine konulmaya teşebbüs edilen yeni açılımın, Türkiye için hiç de yeni bir yanı yoktur. Ancak Ortadoğu'da ne İslamizasyon'un mümkün olduğunu, ne de laiklikten vazgeçmenin söz konusu olabileceğinin anlaşıldığı bir aşamaya Amerikan 'devlet aklı' şimdi yaklaşmıştır.

12. Önümüzdeki dönem, Türkiye için 'hacet kapıları'nın açıldığı bir dönem olacaktır.

13. Hiç kuşkusuz, Tayyip Erdoğan'ın önderliği de uluslararası, bölgesel bir önderliğe dönüşecektir. Başbakan'ın Ilımlı İslam'a değil, Ilımsız İslam'a yani normal İslam'a yaptığı vurgu ve aynı zamanda laikliği güçlendirme arzusu karşılığını almıştır.

14. Bu yeni dönemin Türkiye içindeki etkisi ise, İnönücü kadrolarla birlikte ve aynı zamanda Ilımlı İslam destekçisi 'eski Amerikancı' ve 'eski İsrailci' siyaset yapımcılarının da tasfiyesi anlamına gelebilir.
15. Tayyip Erdoğan için söylenen 'İkinci Atatürk' sözü, Başbakan'ın fonksiyonunu her ne kadar slogan düzeyinde ve karikatürleştirerek anlatsa da, gerçeklikle bağı o kadar da gevşek değildir.

16. Bu sosyo-politik projenin politik bacağı tamamlanmış olsa da, bir 'wishful thinking' bir iyi niyetli vehim olarak kalmaması için, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin projenin sosyal bacağını güçlendirmesi, halkı sürece dahil etmesi gerekmektedir. Bunun tek yolu, AK Parti hükümetinin öncelik olarak daha çok özgürlük ve daha çok demokrasiyi tayin etmesi olabilecektir ancak.



Bu haber 1,721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs