dünya şaşırdı! | " /> dünya şaşırdı! | "/>

En Sıcak Konular

Rota değişti, dünya şaşırdı!

10 Mart 2009 08:30 tsi
Rota değişti, dünya şaşırdı! ABD Başkanı Barack Obama'nın Nisan ayı başında Türkiye'ye yapacağı açıklanan ziyareti dünyada basınında yankı uyandırdı.

Obama ziyareti diyalog çağrısı ile sınırlı değil

Dış basın, bu kararın Türkiye'nin yeni ABD politikalarında merkezi önem taşıdığını ortaya koyduğu yazdı.


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ankara ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama'nın 1 ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklaması dünya basınında geniş yankı buldu. Başta ABD ve İngiliz basını, ziyaretin sıradan bir gelişme olmadığının altını çizerken, bugüne kadar hiç bir ABD Başkanı'nın göreve gelir gelmez bu tür bir ziyaret gerçekleştirmediğini vurguladı. Obama'nın yemin töreni sırasında Müslüman dünyasına yönelik sözlerini hatırlatan ABD basını, ziyaretin sadece 'Müslümanlara seslenme' sözünün Türkiye'de gerçekleştirmek değil, iki ülkenin güçlü bağını ve ortak stratejileri açısından önemli olduğu belirtildi. İngiliz basını, ABD'nin dış politika stratejisinin merkezini Türkiye'nin olşturduğunu belirtirken, Yunan basını ziyaret “Atina'yı dondurdu' başlıklarıyla verildi.

ANKARA İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL

George Bush döneminde yara alan Türkiye-ABD ilişkilerini geliştirmek isteyen Obama, ilk adımı 16 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak attı. Telefon görüşmesinde iki ülkenin ilişkilerine verdiği önemi vurgulayan Obama, “Türkiye'nin bölgesel konularda gösterdiği liderliğe” övgüde bulundu. Daha sonra ABD'den Türkiye'ye gelen ziyaretçi trafiğinde gözle görülür bir artış yaşandı. Obama'nın seçim kampanyası ekibinde yer alan ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eş Başkanı Robert Wexler, 18 Şubat'ta Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüştü.

TÜRKİYE'NİN EŞSİZ ROLÜ

Wexler, ABD'deki Başkanlık seçimi öncesinde “Obama'nın başkan seçilmesi halinde Türkiye-ABD ilişkileri sadece iyileşmekle kalmayacak, olgunlaşıp gelişecek” açıklamasını yapmıştı. Yine Obama'nın yakın dostu ABD Senatosu Çoğunluk Grubu Başkan Yardımcısı Senatör Richard Durbin, 19 Şubat'ta Ankara'ya gelerek üst düzey temaslarda bulundu. Bu ziyaretlerden sonra Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, Ortadoğu turu kapsamında 25-26 Şubat tarihlerinde Ankara'nın konuğu oldu. Temaslarının ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin ABD'nin çok önemli bir müttefiki olduğunu vurgulayan Mitchell, “İsrail ile güçlü ilişkileri olan önemli demokratik bir ülke olarak Türkiye'nin oynayacak eşsiz bir rolü var ve Ortadoğu'daki kapsamlı bir barışı teşvik etmeyi amaçlayan çabalarımızda önemli bir etkisi olabilir” diye konuştu.

AYRINTILAR ŞEKİLLENİYOR

Washington Post Gazetesi'nin internet sitesinde yayımlanan haberde, Obama'nın, başkanlığının erken dönemlerinde bir Müslüman ülke başkentinde dünya Müslümanları'na hitaben bir konuşma yapacağı yönünde verdiği söz hatırlatılarak, Dışişleri Bakanı Clinton'ın, Ankara'da Obama'nın Türkiye ziyaretini açıkladığına dikkat çekildi. Ancak ABD yönetiminin üst düzeydeki bir yetkilisi, Washington'da gazeteye yaptığı açıklamada, bu iki olayın birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, Obama'nın dünya Müslümanları'na hitaben yapacağı konuşmanın yerinin ve zamanının henüz belirlenmediğini söyledi. Yetkili, Obama'nın Türkiye gezisine ilişkin de gazeteye, “Türkiye ziyaretinin planlaması yeni başlıyor. Bu, bir NATO müttefikinin ziyaret edilmesi ve ortak sınavların ele alınması bakımından önemli bir fırsat olacak. Bu ziyaret, Başkan'ın, görevini devralmasından sonra hemen başlattığı ve görevi boyunca sürdürmeyi planladığı Müslüman dünyasıyla diyaloğunu sürdürmek için de fırsat oluşturacak' değerlendirmesinde bulundu.


Dünya şaşırdı Atina dona kaldı


Financial Times: Obama'nın bir Müslüman ülkesine ilk ziyareti için Türkiye'yi seçmesi, ABD'nin, Irak'tan askeri çekilişi veya Afganistan'a destek için yakında yardım çağrısında bulunabileceği bir NATO müttefiki ile bağların güçlendirilmesine verdiği öneminin bir işaretidir.

Daily Telegraph: Obama, Türkiye'den Amerika'nın Afganistan'daki talihinin değişmesi için yardım isteyecek.

Boston Globe: Obama, Avrupa gezisini Türkiye ile noktalayarak, bu ülkenin büyük bir pazar, askeri müttefik ve Hazar bölgesindeki petrol ve doğalgaz güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayacak.

Haaretz: Obama Türkiye'den İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler için katkı isteyecek. .

Elefteros Tipos: Ziyaretin nedeni ne olursa olsun Atina'nın bu program içinde yer almamasının ABD'nin yeni yönetiminin Ankara ile işbirliğine verdiği önemi ortaya koyuyor.

En erkeni 3. yılında geldi


ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasında verdiği “sözde Ermeni soykırımını tanıma” sözüne karşılık göreve geldikten sonra Türkiye ile yakınlaşma politikası izlemeye başladı.

20 Ocak'ta Beyaz Saray'a yerleşen Obama'nın, göreve başladıktan sonra Türkiye'ye en kısa sürede gelen başkan olması dikkat çekiyor. Bugüne kadar Türkiye'yi sadece 4 ABD Başkanı ziyaret ederken, Dwight Eisenhower başkanlığının 6. yılı olan 1959'da, 1989'da Başkan olan “Baba” George Bush 1991'de, 1993'te koltuğa oturan Bill Clinton 1999'da ve 2001'de göreve başlayan “Oğul” George Bush ise 2004 yılında Türkiye'yi ziyaret etmişti.

yenişafak



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs